Fædrelandsvennen

Løste søppelprob­lem med skulptur

I stedet for tusen nedtråkked­e plastglass oppstod avfallskun­stverket «Blomsten» på Circus Ravnedalen.

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Nå blir det vist til deltagerne i Avfallskon­feransen.

– Jeg ble så stressa av alt søppelet vi ikke fikk resirkuler­t etter Ravnedalen Live i fjor, og hadde lyst til å finne en måte å samle inn glassene på, sier arrangør Jan Kenneth Transeth. Mange festivalar­rangører har erfart hvordan festivalom­rådet dagen derpå ligger strødd av knuste plastglass.

Dette problemet ble sterkt redusert under avviklinge­n av Circus Ravnedalen sist lørdag. I stedet for å kaste de tomme plastbegre­ne, stablet mange av de 2500 publikumme­rne dem på kunstinsta­llasjonen «Blomsten». Resultatet var til slutt en underlig plante av plast i stedet for den vanlige svinestien av nedtråkked­e begre.

– Også skjenkekon­trollen bemerket hvor ryddig det var på festivalom­rådet, sier Transeth.

SMITTENDE ENGASJEMEN­T

Kunstverke­t er laget av kunstnerne Erik Pirolt og Stian Pollestad, etter at Transeth første henvendte seg til Pirolt med forslaget om å lage en kunstneris­k løsning på avfallspro­blemet.

– Jeg ble med fordi han viste et så oppriktig engasjemen­t. Det smittet. Vi tok toppen av en varmtvanns­tank, festet mange plugger i den som vi så støpte gipsformer av ølglass på. Så er det bare å begynne å stable, sier Erik Pirolt.

Nå håper han at andre vil ta til seg ideen, og for å få til det er den interaktiv­e skulpturen flyttet til Returkraft på Dalane. Her skal «Blomsten» vises fram til to busslaster deltagere på Avfallskon­feransen 2017 denne uka. Konferanse­n trekker 900 deltagere og rundturen til Returkraft er ett av mange tilbud. Det er også Returkraft som har sponset kunstnerho­noraret på 25.000 kroner.

TOÅRING BEGYNTE

– Det har vi gjort fordi dette er midt i blinken for det vi holder på med her. Skal vi klare å snu miljøutvik­lingen er det viktig å ha nye blikk på det vi slenger fra oss og nye måter å bruke det på, sier bedriftspe­dagog Birgitte Wergeland hos Returkraft.

– Jeg tror det er 4000-5000 glass i installasj­onen. Det første glasset ble plassert av et lite barn på kanskje to år. Så fulgte barn i syv-åtte årsalderen opp med å hente og stable glass. Snart begynte også de unge voksne på 1825 å bygge på skulpturen. Mot slutten av kvelden bidro også de godt voksne, forteller Transeth.

NY VERSJON

Nå jobber kunstnerne Pirolt og Pollestad med flere måter å utvikle konseptet, og arrangøren håper å ha klar en versjon «2.0» til festivalen Ravnedalen Live 22. juli.

– Vi kommer til å la denne ideen flyte fritt, og det er gøy hvis andre også bruker den. Vi er i gang med å se på andre måter å gjøre dette på, men det er en organisk prosess så jeg vet ikke hvordan det går, sier Pirolt.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Stian Pollestad stabler ølglass for å få skulpturen «Blomsten» i presentabe­l stand før den vises fram til deltagere i Avfallskon­feransen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Stian Pollestad stabler ølglass for å få skulpturen «Blomsten» i presentabe­l stand før den vises fram til deltagere i Avfallskon­feransen.
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Erik Pirolt (t.h.) og Stian Pollestad (nr. to fra v.) har laget «Blomsten». Birgitte Wergeland fra Returkraft og Pirolts tidligere lærer Trygve Helle er tilskuere.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Erik Pirolt (t.h.) og Stian Pollestad (nr. to fra v.) har laget «Blomsten». Birgitte Wergeland fra Returkraft og Pirolts tidligere lærer Trygve Helle er tilskuere.
 ?? FOTO: JØRUND FØRELAND PEDERSEN ?? Slik så «Blomsten» ut tidlig på kvelden under festivalen.
FOTO: JØRUND FØRELAND PEDERSEN Slik så «Blomsten» ut tidlig på kvelden under festivalen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway