Fædrelandsvennen

Feirer to millioner til kanonredni­ng

- TORGEIR EIKELAND

Kanonmusee­t fikk penger fra Staten, og lørdag feirer de med Kanondagen.

– Vi feirer at vi har fått inn to millioner kroner fra Staten for å redde kanonen, sier Hege Boman Grundekjøn som er styreleder i Stiftelsen Kristiansa­nd Kanonmuseu­m.

Lørdag arrangeres den årvisse Kanondagen på Kristiansa­nd Kanonmuseu­m på Møvig. Arrangemen­tet er et samarbeid mellom Stiftelsen, Nasjonale festningsv­erk og Vest-agder-museet. Det er sistnevnte som står for selve museumsdri­ften.

FILM OG FOREDRAG

– Vi skal kjøre ammunisjon­sjernbanen hele dagen, vi skal kjøre kanonen to ganger og det blir ikke minst to foredrag ved Hjalmar Sunde om kanonen og festningen, sier Hege Boman Grundekjøn. Det blir også filmfremvi­sning, salg av mat og drikke og oppdagelse­sturer i nærområdet.

Selv om kanondagen er et fast, årlig arrangemen­t, blir den i år også en feiring av etterlengt­ede vedlikehol­dspenger.

Tilstanden til verdens nest største landbasert­e kanon har lenge vært kritisk, etter at det ikke har vært brukt en krone på vedlikehol­d siden 1999. Rustangrep­ene har blitt så kritiske at det om ikke lenge vil bli regnet som farlig å holde museet åpent.

TRENGER MER

Det vakte derfor glede da VestAgder-museet forrige uke fikk tildelt to millioner fra revidert nasjonalbu­dsjett til akutt vedlikehol­d. Dette er fremdeles 1,5 millioner kroner mindre enn minimumsbe­løpet både stiftelsen og museet mener trengs for å stoppe det omfattende forfallet.

– Det kommer til å bli lyst ut en anbudsrund­e på arbeidene som skal gjøres, og målet er å få dem utført i løpet av senhøsten. I så fall slipper vi å stenge museet neste år. Nå skal vi jobbe for å skaffe resten av beløpet, sier Hege Boman Grundekjøn.

 ?? ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Hege Boman Grundekjøn i Stiftelsen Kristiansa­nd Kanonmuseu­m og direktør John Olsen i Vest-agder-museet kan glede seg over at Staten har tildelt vedlikehol­dspenger for å stoppe rusten på kanonen.
ARKIVFOTO: REIDAR KOLLSTAD Hege Boman Grundekjøn i Stiftelsen Kristiansa­nd Kanonmuseu­m og direktør John Olsen i Vest-agder-museet kan glede seg over at Staten har tildelt vedlikehol­dspenger for å stoppe rusten på kanonen.
 ?? ARKIVFOTO: KJETIL REITE ?? Jernbanen på kanonmusee­t ble restaurert for to år siden. Da festningen var i drift ble den brukt til å frakte ammunisjon.
ARKIVFOTO: KJETIL REITE Jernbanen på kanonmusee­t ble restaurert for to år siden. Da festningen var i drift ble den brukt til å frakte ammunisjon.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway