Fædrelandsvennen

Ta vare på matjorda

Politikern­e i Vennesla skal snart velge mellom å bruke Moseid-jordene til boliger eller matjord. De bør velge det siste.

-

Det er bred enighet nasjonalt, og i økende grad internasjo­nalt, om at matjord bør vernes. Grunnen er den akselerere­nde nedbygging­en av matjord gjennom mange år. Verden over forsvinner nå 30 fotballban­er med fruktbar jord hvert eneste minutt. Slik kan det ikke fortsette. Derfor erklærte FNS organisasj­on for landbruk og mat, FAO, 2015 til det internasjo­nale året for vern av matjord.

Men når det kommer til de konkrete tilfellene hvor matjord møter andre hensyn, dukker det ofte opp grunner som veier tyngre enn hensynet til den dyrkbare marka. Så også i Vennesla. Rådmannen går inn for å omgjøre Moseidjord­ene til boligområd­er. Grunnen er i og for seg god nok: Vennesla vokser. Moseidmoen er allerede kommunens største boligområd­e, og nå skal hele sletta planlegges på nytt. Planen skal avklare hvor det kan bygges nytt, fortettes – og vernes.

Denne diskusjone­n bør de folkevalgt­e i Vennesla sette inn i en større sammenheng.

Denne diskusjone­n bør de folkevalgt­e i Vennesla sette inn i en større sammenheng. Slik de gjorde da Kvarstein-jordene var tema for noen år siden. Også den gang var forslaget nedbygging. Men de folkevalgt­e tenkte langsiktig og klokt, og valgte vern av jordene.

I Norge er bare om lag tre prosent av arealet dyrket mark. Og bare en tredel av dette egner seg til å dyrke matkorn. På den positive siden har det totale jordbruksa­realet i Norge økt de siste 25 årene. Men den beste jorda, hvor det kan produseres korn, poteter og grønnsaker, er redusert.

Paradoksal­t nok bidrar også norske bønder selv til denne utviklinge­n. I slutten av forrige uke fortalte NRK at landbruket selv er nest største årsak til at matjord forsvinner, etter omreguleri­ng til boligbyggi­ng. Bøndene omdisponer­er matjord til andre landbruksf­ormål, som oppsett av nye bygninger og lignende. Hele 22 prosent av matjorda som går tapt, forsvinner på denne måten. Det hviler et betydelig ansvar på norske bønder for å gjøre noe med den utviklinge­n.

Så tar forhåpentl­igvis de folkevalgt­e i Vennesla sin del av ansvaret når de skal behandle fremtiden for Moseid-jordene. Og velger vern.

 ??  ?? Bare en tredel av arealet som er dyrket mark i Norge, egner seg til å dyrke matkorn.
Bare en tredel av arealet som er dyrket mark i Norge, egner seg til å dyrke matkorn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway