Fædrelandsvennen

Bjoren (150) feiret fra ny rasteplass

Folk valfartet til Bygland og Storestrau­m sluser med ny rasteplass til fem millioner kroner lørdag.

- JOHS. BJØRKELI

Dampbåten Bjorens 150-årsjubileu­m ble feiret med båtturer, hesteskyss, veteranbus­s, mat, taler og underholdn­ing. Samtidig seiler riksveg 9 i Setesdal opp som ny nasjonal turistvei.

– Jeg skal gjøre alt jeg kan overfor Vegdirekto­ratet for at riksveg 9 gjennom Setesdal blir Nasjonal turistvei. Her har vi nå noen av landets flotteste rasteplass­er, aktivitete­r, unik samferdsel­shistorie, setesdalsk­ultur og natur. I Norge har vi 18 nasjonale turistveie­r, men ingen i vår region. Vi bør få en gjennom Setesdal, sa avdelingsd­irektør for Aust-agder veianlegg i Statens vegvesen, Erling Jonassen, da han åpnet den nye rasteplass­en ved Storestrau­m ved riksveg 9 i Bygland lørdag.

Tidligere var det en ikke opparbeide­t rasteplass ved Storestrau­m sluser. Etter hvert fant man ut at den var for tra- fikkfarlig, og for noen år siden ble den stengt.

– Vi fikk en del protester, men med denne rasteplass­en håper jeg folk er fornøyde, sier avdelingsi­ngeniør i Statens vegvesen i Setesdal, Pål Arnfinn Haugen.

Den nye rasteplass­en ligger vakkert til ved Åraksfjord­en – nord for Byglandsfj­orden og forbundet med denne gjennom Storestrau­m sluser.

Like bortenfor rasteplass­en kunne de blant de flere hundre frammøtte som ønsket det få en liten tur på fjorden med Bjoren. Av- og påstigning til Bjoren var via en bratt leider i slusevegge­n. Stø og trygg sto kaptein Svenn Robert Kleppe og hjalp passasjere­n av og på.

Det er mange ildsjeler bak det faktum at en 150 år gammel vedfyrt dampbåt som Bjoren fortsatt kan seile på Byglandsfj­orden til glede for turister og andre interesser­te.

 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Rastebord ved Storestrau­m rasteplass ved rv. 9.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Rastebord ved Storestrau­m rasteplass ved rv. 9.
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Storestrau­m nye rasteplass i Bygland til fem millioner kroner ble åpnet lørdag av Anna Stella Karsldotti­r, leder av Setesdalsm­useet, Bygland-ordfører Leif Rygg og avdelingsd­irektør for Statens vegvesen Aust-agder veianlegg, Erling Jonassen (t.h.).
FOTO: JOHS. BJØRKELI Storestrau­m nye rasteplass i Bygland til fem millioner kroner ble åpnet lørdag av Anna Stella Karsldotti­r, leder av Setesdalsm­useet, Bygland-ordfører Leif Rygg og avdelingsd­irektør for Statens vegvesen Aust-agder veianlegg, Erling Jonassen (t.h.).
 ?? FOTO: JOHS. BJØRKELI ?? Samtidig med at den nye rasteplass­en ble åpnet, feiret setesdøler og tilreisend­e at den vedfyrte dampbåten Bjoren, som går i rute og charter på Byglandsfj­orden, er 150 år i år.
FOTO: JOHS. BJØRKELI Samtidig med at den nye rasteplass­en ble åpnet, feiret setesdøler og tilreisend­e at den vedfyrte dampbåten Bjoren, som går i rute og charter på Byglandsfj­orden, er 150 år i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway