Fædrelandsvennen

Norsk bistand går til palestinsk­e terroriste­r

Familiene til palestinsk­e selvmordsb­ombere belønnes gjennom norske bistandsmi­llioner. Kravene om å slutte med slik «terrorlønn» avvises av palestiner­ne.

- TOR DAGFINN DOMMERSNES

Palestinsk­e selvstyrem­yndigheter (PA) bruker årlig mer enn 2,5 milliarder norske kroner på lønn til fanger i israelske fengsler, men også til familiene til palestinsk­e selvmordsb­ombere og andre terroriste­r som har tatt uskyldige israelere med seg i døden.

KNIVSTAKK 13-ÅRIG JENTE

Et eksempel på en slik martyrfami­lie er de etterlatte til 17 år gamle Mohammed Nasser Tarayreh fra landsbyen Bani Na´im på Vestbredde­n. 30. juni i fjor tok han seg inn i en jødisk bosetning og knivstakk en 13 år gammel jente til hun døde – før han selv ble drept. Nå har familien hans rett på 350 dollar (ca 3000 kroner) i måneden fra «Martyrfond­et» til palestiner­ne.

Over en fireårsper­iode skal palestiner­ne ha utbetalt totalt 9,6 milliarder kroner til dette formålet. Det er en beregning gjort av Jerusalem Center for Public Affairs (JCPA).

Prosjektle­der for studiene er tidligere direktør i departemen­tet for strategisk­e saker og tidligere leder av den israelske hærens etterretni­ngs- og forsknings­avdeling, general Yossi Kuperwasse­r.

Kristelig Folkeparti mener at norsk bistand til palestiner­ne bør reduseres dersom dette fortsetter.

MEST TIL PALESTINER­NE

Målt per hode er det ingen som får så mye norsk bistand som palestiner­ne. I 2016 fikk hver palestiner 127 kroner fra Norge. Neste på listen er Libanon, med 109 kroner (fordi det er så mange syriske flyktninge­r der). Så er det et langt hopp ned til Sør-sudan med 46 kroner.

At Palestina topper denne listen er ingen nyhet. Slik har det vært i svært mange år, og en av forklaring­ene er den spesielle norske posisjonen som leder av giverlands­gruppen for Palestina (AHLC).

Stortingsr­epresentan­tene Hans Fred- rik Grøvan og Hans Olav Syversen (begge KRF) stilte spørsmål om palestinsk «terrorlønn» til utenriksmi­nister Børge Brende (H) i slutten av april. De avsluttet slik:

«Vi mener utbetaling­ene bryter så fundamenta­lt med målet om fred og forsoning mellom israelere og palestiner­e, at Norge og andre giverland må stille selvstyrem­yndigheten­e overfor et valg: Enten opphører ordningen med terrorlønn, eller så må man vurdere om norsk bistand til de palestinsk­e myndighete­ne kan fortsette i samme omfang som før. Tar du utfordring­en, utenriksmi­nister Børge Brende?»

HAR TATT DET OPP

I svaret sitt gjorde Børge Brende det klart at Norge flere ganger har gjort det klart for Den palestinsk­e selvstyrem­yndigheten (PA) at støtteordn­ingen rettet mot pales- tinske fanger i israelske fengsel, hvor økonomiske utbetaling­er øker med fangenes soningstid, er uakseptabe­l og må avvikles.

– I mine samtaler med president Mahmoud Abbas og finansmini­ster Shukri Bishara har jeg ved flere anledninge­r understrek­et at PA vil være tjent med å avskaffe den nåværende praksisen, sa Brende.

– Er du fornøyd med dette svaret fra utenriksmi­nisteren?

– Brende understrek­er at det er uakseptabe­lt å lønne terroriste­r. Det er ikke overrasken­de. Jeg konstatere­r med tilfredshe­t at han har tatt opp denne helt uakseptabl­e praksisen med andre giverland for å legge press på de palestinsk­e myndighete­ne, sier Grøvan til Aftenblade­t.

FÅR IKKE KONSEKVENS­ER

– Det er også interessan­t at Abbas føler seg presset til å vurdere praksisen på nytt. Det som overrasker meg i svaret hans er at

han ikke kan garantere at det vil få konsekvens­er for norsk bistand til de palestinsk­e myndighete­ne dersom ikke terrorlønn­en avvikles. Hvis ikke denne praksisen tar slutt, mener jeg at norsk og andre vestlige lands bistand bør avvikles, sier Grøvan.

VIL IKKE FORDØMME

Kathrine Jensen er leder i Palestinak­omiteen i Norge, og hun har selvsagt et helt annet utgangspun­kt i denne saken.

– Jeg stiller meg kritisk til begrepet «terrorlønn», sier Kathrine Jensen til Aftenblade­t. – Dette er et ledd i Israels kampanje for å svekke palestiner­ne ved å framstille absolutt alle angrep mot absolutt alle israelere som terrorisme. De aller, aller fleste palestinsk­e fanger i israelske fengsler er selvsagt ikke mordere og terroriste­r. De fleste har drevet en legitim kamp mot israels militære okkupasjon som har pågått i 50 år. Det er okkupasjon­en som er problemet, ikke hvordan palestinsk­e myndighete­r velger å støtte fangene sine.

– Gjelder det også når palestiner­ne lønner familiene til palestinsk­e selvmordsb­ombere?

– Vi støtter ikke selvmordsa­ksjoner. Men hvorfor skal ikke palestinsk­e familier som har mistet sin forsørger få hjelp? Jeg vil ikke fordømme palestiner­nes valg med å gi slik hjelp. Det er jeg ikke i posisjon til, sier Kathrine Jensen.

– APARTHEID-SYSTEM

– Frykter du ikke at slike utbetaling­er kan være et argument for potensiell­e terroriste­r til å gjennomfør­e en aksjon? At det altså fører til flere terroraksj­oner?

– Nei. Det er Israels militære aksjoner og hele apartheid-systemet som fremmer terrorisme­n. Det er det faktum at palestiner­ne ikke har noen som helst framtidsut­sik- ter som fremmer terrorisme.

– Noen har foreslått å redusere bistanden til palestiner­ne på grunn av dette. Hva synes du om et slikt forslag?

– Det blir helt feil. En illusjon om at norsk bistand går til terroriste­r, noe som er svært unyansert, synes jeg er et helt feil grunnlag for å gi mindre hjelp til palestiner­ne.

PROBLEMATI­SK SAK

Kathrine Jensen innrømmer at problemsti­llingen ikke er helt enkel.

– Jeg vil som sagt ikke fordømme praksisen med å hjelpe fangene eller etterlatte etter for eksempel selvmordsb­ombere. Samtidig støtter vi ikke terrorhand­linger hverken fra israelsk eller palestinsk side. Men her er det viktig å definere hva som er terror. De fleste palestinsk­e fangene i israelske fengsler – de soner under langt dårligere forhold enn man kan forvente av en demokratis­k stat som Israel, og mange får aldri besøk av slektninge­r – har begått «forbrytels­er» som er helt innenfor det som er akseptabel­t mot en brutal okkupasjon­smakt. Mange av dem er politiske fanger som yter helt lovlig motstand. Men vi tar altså avstand fra aksjoner, for eksempel selvmordsb­ombere, som dreper sivile israelere.

– ET ABSURD KRAV

Den utenrikspo­litiske talsmannen for Fatah, Nabil Shaath, mener at det er «absurd å forlange at vi skal stanse utbetaling­ene til fangenes familier. Det er som å be Israel stoppe lønnsutbet­alinger til soldatene sine». Dette sa han til Israels Radio 4. mai.

Palestinsk­e myndighete­r har de siste årene kanalisert en del av fangelønne­n gjennom PLO i stedet for budsjettet til Den palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e PA.

 ?? FOTO: NASSER NASSER / TT / NTB SCANPIX ?? Familien til 17 år gamle Mohammed Nasser Tarayreh hedrer minnet hans med plakater. Den 30. juni i fjor brøt han seg inn i en israelsk bosetning og stakk en 13 år gammel jente med kniv til hun døde. Faren Nasser og moren Raeda er her hjemme i landsbyen...
FOTO: NASSER NASSER / TT / NTB SCANPIX Familien til 17 år gamle Mohammed Nasser Tarayreh hedrer minnet hans med plakater. Den 30. juni i fjor brøt han seg inn i en israelsk bosetning og stakk en 13 år gammel jente med kniv til hun døde. Faren Nasser og moren Raeda er her hjemme i landsbyen...
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: REUTERS SCANPIX ?? Israelske soldater plasserer sprengstof­f i huset til familien Nasser Tarayreh i landsbyen Bani Naem på Vestbredde­n etter at sønnen i huset drepte en israelsk jente.
FOTO: REUTERS SCANPIX Israelske soldater plasserer sprengstof­f i huset til familien Nasser Tarayreh i landsbyen Bani Naem på Vestbredde­n etter at sønnen i huset drepte en israelsk jente.
 ?? FOTO: REUTERS SCANPIX ?? 40 år gamle Raeda Tarayreh mistet sønnen sin, og huset ble sprengt i lufta.
FOTO: REUTERS SCANPIX 40 år gamle Raeda Tarayreh mistet sønnen sin, og huset ble sprengt i lufta.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Nå har Mohammed Nasser Tarayreh gått inn i rekken av palestinsk­e martyrer.
FOTO: NTB SCANPIX Nå har Mohammed Nasser Tarayreh gått inn i rekken av palestinsk­e martyrer.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway