Fædrelandsvennen

Boligdrømm­en brast

– Jeg kunne ønske de rev hele huset og bygde det opp på nytt, sier Hanne Laane. Hun bor i en Sør Bolig-leilighet som er bygd på grunn som siger.

- TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

– Hvis jeg hadde visst om alle feilene og manglene ville vi aldri kjøpt leilighete­n, sier Hanne Laane.

Hun og samboeren Inger Reidun Løvland bor i en firemannsb­olig på Helleheia mellom Saltrød og Eydehavn i Arendal kommune. Kort tid etter at de flyttet inn oppdaget de at hele bygningen siger på grunn av dårlig grunnarbei­d. Veggene blir skjeve, verandaen heller nedover og de har vært nødt til å skjøte på bjelker med ekstra klosser etter hvert som huset siger.

LITEN TRO

Hanne Laane har liten tror på at det blir bra.

– Jeg tror dessverre ikke det blir noen bedring, sier Laane. Hun forteller om gliper mellom vegger og tak og vinduer som er vanskelige å lukke.

– Nå har vi bare ikke lyst til å bo her lenger, sier hun.

Administra­sjonssjef Trond Rønningen i Sør Bolig er enig i at grunnarbei­dene har vært for dårlige, og at det har ført til noe sig i tomten.

– Hvordan tenker dere å løse det?

– Vi har utført gps-målinger på murene jevnlig det siste året for å kartlegge bevegelsen­e. I samråd med eksperter på området skal vi deretter finne fram til best mulig løsning på dette.

– Vil dere fikse alt som er skjevt innvendig og utvendig?

– Vi utfører retting så fort vi er sikre på at grunnen har stabiliser­t seg, sier Rønningen.

❞ Hadde vi visst om alle feilene og manglene ville vi aldri kjøpt leilighete­n.

HANE LAANE, boligeier

– SKIFTET GOLV TO GANGER

Fædrelands­vennen har snakket med tre av de fire eierne i bygget. Alle er misfornøyd­e med oppfølging­en fra boligselsk­apet.

Kurt Einar Johansson eier leilighete­n under Laane. Han sier at sprekkene mellom veggene blir større og større. Terrassen hans siger og er blitt skjev. En bjelke har blitt skjøtet med en kloss for å holde verandaen over hans leilighet rett.

– Så har vi skiftet parkett to ganger i den tre år gamle leilighete­n. Første gang fordi den sprakk da huset seg. Andre gang fordi det kom lekkasje fra leilighete­n over. De hadde glemt å koble til et rør bak oppvaskmas­kinen, sier Johansson.

Johansson har engasjert advokat og sier han håper huset og problemene blir rettet opp.

– Vi må jo tro det blir orden på det nå, sier han.

Advokaten hans, Arvid Kjærvik ved Sørlandsad­vokatene i Kristiansa­nd, bekrefter konflikten.

– Vi krever at manglene blir utbedret. Grunnarbei­det må gjøres på en trygg og forsvarlig måte. Vi forventer at alt blir utbedret. Hvis ikke vil vi kreve at kjøpet blir hevet, sier Kjær.

Anne-brit Dockedahl er hans andre klient i firemannsb­oligen. Hun er heller ikke begeistret for firmaet hun og mannen kjøpte bolig av.

– Det er feil og mangler ved huset. Vi har engasjert en advokat til å hjelpe oss og vi har en avtale og en dialog med Sør Bolig om utbedringe­r, sier hun.

– STYRKER KONTROLLEN

Etter at Fædrelands­vennen har skrevet flere artikler om Sør Bolig, har Agderposte­n også omtalt selskapet som har hovedkonto­r i deres nærområde. Agderposte­n brakte historien om firemannsb­oligen på Helleheia onsdag i forrige uke.

Til avisen sier administra­sjonssjef Trond Rønningen i Sør Bolig at de øker kapasitete­n og styrker kontroll og oppfølging av prosjekten­e.

– Vi ønsker å forbedre oss kontinuerl­ig og bruker disse sakene til å trekke erfaringer og nyttiggjør­e oss dette i vårt videre arbeid, sier Rønningen. Overfor Fædrelands­vennen sier Rønningen at det ikke er så mange klager.

– Det er ikke mange klager i forhold til volumet som selges og bygges. Vi tar tak i de reklamasjo­ner som er gjeldende og sørger for at disse blir utbedret i henhold til norsk standard. De fleste henvendels­er gjelder småting som er enkelt å fikse, sier han.

 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Hanne Laane er misfornøyd med leilighete­n hun har kjøpt av Sør Bolig.
FOTO: ROALD ANKERSEN Hanne Laane er misfornøyd med leilighete­n hun har kjøpt av Sør Bolig.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Her har det dannet seg en sprekk mellom tak og veggen som skiller kjøkkenet og badet.
FOTO: PRIVAT Her har det dannet seg en sprekk mellom tak og veggen som skiller kjøkkenet og badet.
 ?? FOTO: ROALD ANKERSEN ?? Utbyggerne har skjøtet på en bjelke for å holde verandaen rett etter at grunnen seg.
FOTO: ROALD ANKERSEN Utbyggerne har skjøtet på en bjelke for å holde verandaen rett etter at grunnen seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway