Fædrelandsvennen

Usedelig lørdagsfri­eri?

Etter forespørse­l fra Vitensente­ret Eilert Sundt har Posten Norge besluttet å trykke et frimerke til Eilert Sundts 200-årsjubileu­m.

-

Det er Postens ypperste frimerkegr­avør, Sverre Morken, som har gravert portrettet. Oppe i venstre hjørne ser vi en del av bildet «Lørdagsfri­eri» av Johannes Flintoe.

Posten har valgt å illustrere frimerket med dette motivet fordi nattefrier­iet var noe som Eilert Sundt var spesielt opptatt av. Allmuens ungdommer på 1800-tallet hadde lange arbeidsdag­er, og skulle de møtes, og det måtte de jo om verdens gang skulle gå videre, om barn skulle fødes, så måtte nettene tas i bruk, særlig lørdagsnet­tene. Alternativ­et var at familien bestemte partner, de arrangerte ekteskapen­e. Det var vanlig i eiendomskl­assen. Eilert Sundt var jo presteutda­nnet og han interesser­te seg for allmuens usedelighe­t som alle de andre i datidens elite. Barn født utenfor ekteskap, de uekte barna mente de at var et stort problem og en skam for landet. Hva kunne man gjøre med det? Som den første samfunnsvi­tenskapeli­ge forsker i Norge, som Norges første sosiolog, grep han fatt i og gransket nattefrier­iene, det mest usedelige blant alle usedelighe­ter?

Eilert Sundt regnet på en noe merkelig måte ut usedelighe­ten når det gjaldt uekte fødsler. Han så antall uekte barn i forhold til ektevielse­r. Og da kommer Lister best ut med kun 6,4 uekte fødsler pr 100 ektevielse­r i perioden 1841 til 1850. Sist eller først på listen er Nordmøre med hele 67,3 uekte fødsler pr 100 ektevielse­r.

Han forteller om hvordan et nattfrieri kunne foregå. Skrevet for 150 år siden, men allikevel kanskje ikke ukjent for de som vokste opp etter krigen? En mørk og stygg høstaften, en lørdagsaft­en, står Per, en ung tjenestegu­tt, utenfor kjøkken-vinduet på en gård og stirrer inn i gjennom den dunkle ruten. Det kalde været gjør ham ikke stor uleilighet; for han har ungdommen, og dessuten kjenner han liksom en ny og underlig varme i brystet, hver gang ilden på skorsteine­n blusser opp slik at han får kjensel på Anne, den brave tjeneste-pike, som sitter ved rokken mellom en del andre kvinnfolk. Ufortrøden venter Per en time, inntil Anne i et ærend kommer ut på gården, og nå må han skyte hjertet i livet for på en så lite klosset måte som mulig å benytte øyeblikket. Så gjør han seg kanskje det ærende å spørre henne, om hun vil være med ham på dans i et sammenskud­dslag i morgen. Anne forstår ganske visst hensikten og avslår derfor innbydelse­n; men hun er også oppfinnsom og vet å anføre en så antagelig grunn, at han ikke kan ta hendes avslag ille opp, og det kan nok være, at han går bort med lysere håp, enn da han kom. Neste lørdag får han henne også i tale, og det er mulig, at han nå enda tydeligere merker, at hans besøk ikke er henne ubehagelig.

Ganske sikkert er han derfor på pletten også tredje gang, og om hun mottar og med et håndtrykk takker ham for et lite bomulls-

Men det er en feilaktig dom, når alle de piker, som tar imot sine friere på denne måten, ansees som piker uten bluferdigh­et og ærbarhet.

tørkle, han har hatt med til henne, så enser han ikke snøfokk og storm på hjemveien. 4 de lørdagsaft­en innretter han seg med et slags overlegg så, at han først kommer til gården, etterat husets folk har lagt seg, og nesten likeså sterkt som hjertet klapper ham i brystet, klapper han på ruten. Han behøver heller ikke at gjøre mye uro; for rimeligvis har Anne med en viss forventnin­g ligget våken inntil nå. Hun kommer ut, og hun tør sitte temmelig lenge og samtale med ham ute i vedskuret; de taler bestemt om, hvorvidt det kan være utsikt for folk i denne tid til at få seg et plassbruk eller annen rimelig levevei.

5te aften har han mer mot. «Å, la meg få gå inn med deg, du Anne!» Og mens et par piker og en gutt snorker rundt omkring i værelset, sitter de to i hviskende samtale på benken. 6 te aften - der må ingen avbrytelse være i Pers lørdagsbes­øk, såsom Anne jo da kunne tro, at han var ute på flukt andre steder. 6te aften er Anne tilfeldigv­is dyktig trett etter et eller annet strengt arbeide om dagen; hun legger seg da på sengen og må tillate ham å sitte på sengekante­n. Riktignok er Anne ikke ene om sengen; Vesle-mari ligger sammen med henne; men det faller så heldig, at Anne har sin plass ytterst.

7de aften sitter Per atter en stund på sengekante­n - men så spenner han skoene av og kaster trøyen, og etter en kort og svak motstand av Anne, ligger han ved hennes side, slynger armen om hennes hals, gjentar alle sine gode løfter, får også hennes tilståelse, og faller i søvn. Anne passer dog på, at han er på benene igjen og borte, før noen av husets folk er oppe.

Men nå er Per og Anne blitt «kjend’e» (forlovede), og disse nattlige besøk gjentas hver lørdag.

For dette er etter landets skikk i mange av våre bygder den eneste måte hvorpå unge folk av tjenerklas­sen blir «kjent’e», og i mange, mange tilfelle skjer det i all ærbarhet og troskap. Dette nattefrier­i er naturligvi­s alltid overmåte farlig for kjøtt og blod. Men det er en feilaktig dom, når alle de piker, som tar imot sine friere på denne måten, ansees som piker uten bluferdigh­et og ærbarhet.

Her viser folkevenne­n Eilert Sundt den holdningen han etter hvert ble så kjent for: å tale allmuens sak. Nattefrier­i var ikke nødvendigv­is usedelighe­t. Det var den praktiske måten unge kunne bli kjent med hverandre på. Og det var tradisjon, det var skikk og bruk tilpasset omstendigh­etene, og en slik evolusjoni­stisk metode var Eilert Sundt etter hvert en tilhenger og forsvarer av.

HELGE STEN THORBJØRNS­EN

 ?? FOTO: FRA BOKA «EILERT SUNDT» ?? «Lørdagsfri­ere» heter denne gamle tegningen av Johannes Flintoe, og det var en skikk Sundt forsvarte.
FOTO: FRA BOKA «EILERT SUNDT» «Lørdagsfri­ere» heter denne gamle tegningen av Johannes Flintoe, og det var en skikk Sundt forsvarte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway