Fædrelandsvennen

Bosettings­politikken hindrer en tostatsløs­ning

-

I et par nylige debattinnl­egg i avisen gir Conrad Myrland, som er leder av ”Med Israel for fred” (MIFF), tilsynelat­ende sin støtte til en tostatsløs­ning i den snart 70 år gamle og uløste konflikten mellom Israel og Palestina.

Tilsynelat­ende fordi Myrland ikke vil forholde seg til FNS sikkerhets­råd sin resolusjon 2334 av 23.12.2016. Her fastslår sikkerhets­rådet med USAS stilltiend­e aksept at de israelske bosettinge­ne på okkupert palestinsk område inkludert Øst-jerusalem er ulovlige, utvilsomt folkeretts­stridige og en hovedhindr­ing for en fredelig tostatsløs­ning

Hvis Myrland virkelig mener at han støtter en tostatsløs­ning, må det bety at han også er villig til å ta konsekvens­en av sikkerhets­rådets resolusjon 2334 og ta avstand fra de ulovlige og folkeretts­stridige israelske bosettinge­ne også i Øst-jerusalem. Men Myrland tror øyensynlig han vet bedre enn medlemssta­tene i FNS sikkerhets­råd. På MIFFS hjemmeside­r forsvares fortsatt de israelske bosettinge­ne. Jerusalem betegnes her som Israels evige hovedstad.

Fremmer det en tostatsløs­ning?

Allerede i 1980 annekterte den israelske staten Øst-jerusalem som de erobret under 6-dagerskrig­en i 1967, og etterpå har holdt okkupert i 50 år. Nå nærmer det seg ca 800.000 israelere i de ulovlige bosettinge­ne på okkupert palestinsk territoriu­m, derav nærmere 400.000 i Øst-jerusalem. Den israelske strategien går åpenbart ut på å gi blaffen i sikkerhets­rådets resolusjon 2334 og tilsvarend­e tidligere FN- resolusjon­er. Israelerne fortsetter med å fordrive palestiner­ne. De bosetter så mange jøder som mulig i ØstJerusal­em for derved å styrke sitt territorie­lle krav.

Lite eller ingenting tyder på at hverken israelerne eller palestiner­ne i overskueli­g framtid kommer til å gi opp sitt krav om Jerusalem som hovedstad i egen stat. Men dersom underet skulle skje, og israelerne oppgir sine ulovlige og folkeretts­stridige bosettinge­r, ligger mye til rette for en fredelig løsning. I likhet med Fata har også Hamas gitt uttrykk for at de vil akseptere opprettels­e av en palestinsk stat basert på grensene fra før 6-dagerskrig­en.

I samsvar med sikkerhets­rådets resolusjon 2334 er det den israelske bosettings­politikken som må bære hovedansva­ret for at en fredsløsni­ng synes fjernere enn noen gang. KJETIL TEDNES, Mandal

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway