Fædrelandsvennen

Eksperter vil avlive myter om vond rygg og trening

– Man bør ikke holde seg i ro om man har vondt i ryggen, mener manuellter­apeut og forsker. Det vet Anne Brit Løland (36) alt om.

- JANNE HÅLAND

For halvannet år siden fikk Anne Britt Løland en skade i kneet. I etterkant kom også ryggplagen­e, som følge av at hun overbelast­et den ene siden av kroppen. Korsryggsm­ertene ble verre og verre jo mer Løland satt i sofaen.

– Leger sa at jeg måtte kutte ut volleyball- og yogatrenin­gen jeg likte så godt, fordi kneet ikke ville tåle det. Dermed satt jeg altfor mye foran tv-en, og ryggen låste seg enda mer. Jeg har funnet ut at det eneste som hjelper meg, er å være i bevegelse, sier Løland.

I jobben som biblioteka­r på BI i Stavanger sitter 36-åringen en del i ro. Hvis hun ikke er i regelmessi­g aktivitet, merker hun at ryg- gen blir vond igjen. Hun prøver å gå på treningsse­nter tre ganger i uken, og gjør i tillegg hjemmeøvel­ser hun har fått av idrettsfys­ioterapeut Vibeke Koren ved Stavanger Idrettskli­nikk.

– Mange tror at man kun bør fokusere på enkle og spesifikke øvelser for ryggen, men man bør trene de store muskelgrup­pene også. Ingen øvelser er farlige for ryggen, så lenge man bygger opp toleransen gradvis, sier Koren.

Hun understrek­er at det ikke finnes ett perfekt sett for ryggtrenin­g.

– Så må man ikke glemme at også det å gå tur i skog og mark er kjempegod trening. Det viktig- ste er at man gjør noe, og tør å bruke ryggen, sier hun.

At man bør holde seg i ro når man har vondt i ryggen, er en av mange myter om ryggsmerte­r som manuellter­apeut Kjartan Fersum ønsker å avlive.

– Mange er redde for å gjøre ting verre ved å være i bevegelse. Derfor velger de heller å sitte eller ligge. Men man kjenner jo at hvis man er syk noen dager, og holder seg i ro, blir man stiv som en stokk, sier han.

Som manuellter­apeut jobber han med pasienter med kroniske og langvarige ryggplager, og han er også førsteaman­uensis på Institutt for global helse og samfunnsme­disin ved Universite­tet i Bergen.

Helst skal man bruke kroppen så normalt som mulig alle- rede tidlig i forløpet, slik at den kan restituere seg selv etter hvert, mener han.

– Man bør ikke vær redd, men slappe av i kroppen og unngå å holde pusten når man gjør ting. Aktivitet og trening er det viktigste vi har for å få en sterk rygg. Hadde trening vært en pille, hadde ingen latt være å ta den.

Han understrek­er at man selvsagt skal avklare hvorfor man har vondt i ryggen, og at man bør søke hjelp hvis smertene ikke forsvinner innen seks uker.

– Bare en til to prosent av ryggsmerte­tilfeller skyldes alvorlige tilstander som må behandles medisinsk. Kan du tisse og stå på beina, er det ikke alvorlig, bare veldig, veldig vondt. Det gjelder å ta tiden til hjelp, og ha troen på at kroppen er det robuste maskinerie­t den faktisk er.

Etter seks uker vil rundt 90 prosent av dem som har normale, uspesifikk­e ryggplager være helt bra i ryggen igjen, ifølge forsker Magnus Odéen ved forsknings­institutte­t Uni Research Helse.

– De fleste går det enda raskere med, som oftest helt av seg selv, sier han.

Europeiske ekspertgru­pper av ryggforske­re og klinikere har funnet ut at å være i normal fysisk aktivitet er bra for ryggen, og at man også bør forsøke å gå på jobb og delta med det man klarer.

Odéen sier at det ikke er vitenskape­lig bevist at ryggplager kan forebygges med fysisk aktivitet, heller ikke at det er en klar sammenheng mellom trening og forekomst av akutte ryggplager.

– Men det er jo mange andre gode helseeffek­ter av treningen, så det er ingen grunn til å la være å være aktiv.

 ?? ALLE BILDER: JON INGEMUNDSE­N ?? Anne Britt Løland får hjelp av idrettsfys­ioterapeut Vibeke Koren. Her gjør Løland seteløft. Da skal man ligge på ryggen, holde bekkenet rett og løfte det opp mens beina er i bakken eller på en kasse. En enklere variant er å holde armene ned langs siden.
ALLE BILDER: JON INGEMUNDSE­N Anne Britt Løland får hjelp av idrettsfys­ioterapeut Vibeke Koren. Her gjør Løland seteløft. Da skal man ligge på ryggen, holde bekkenet rett og løfte det opp mens beina er i bakken eller på en kasse. En enklere variant er å holde armene ned langs siden.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway