Fædrelandsvennen

NRK slukker Fm-nettet i dag

Avfall Sør er forberedt på å ta i mot store mengder radioappar­ater etter at NRK har skrudd av sine FMsendinge­r.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

Men hva skjer med de gamle Fm-radioene?

– Vi har allerede merket en økning i antall radioappar­ater, men det store rushet kommer nok over sommeren. Folk har gjerne flere radioer stående i hytter og campingvog­ner som de plutselig ikke lengre kan få inn NRK på, sier formann Stein Ove Nilsen ved Avfall Sørs gjenvinnin­gsstasjon på Mjåvann.

Fra i dag er det slutt på NRKS radiosendi­nger over Fm-båndet i Aust- og Vest-agder. P4 og Radio Norge vil slukke sine Fm-sendinger 15. september. Da er det ventet at flere sørlending­er vil skrote sine gamle radioappar­ater, selv om de fleste lokalradio­ene vil få fortsette med sine Fm-sendinger i minst fem år til.

EGNE KONTEINERE

– Før har radioer som blir levert inn til gjenvinnin­gsstasjone­ne blitt lagt sammen med annet elektronis­k avfall, men nå skal radioene samles i egne konteinere. Avfall Sør har inngått en avtale med Norsk Ombruk i Stokke, som vil formidle salg av gamle radioer i land som Polen og Litauen, sier kommunikas­jonsansvar­lig Lars Pedersen i Avfall Sør.

Elektronis­ke produkter som radioer kan også leveres gratis til forhandler­e som selger tilsvarend­e produkter.

Lars Pedersen sier det var viktig for Avfall Sør å forsikre seg om at de gamle radioappar­atene blir ivaretatt på en forsvarlig måte. De ønsket å sikre seg mot at de bare ble kastet på uforsvarli­g vis i et annet land.

– Det er jo egentlig trist å se at flotte, dyre radioer blir ubrukelige over natta. Personlig vurderer jeg å kjøpe adapter for å gi dem nytt liv etter overgangen til dab+, sier Lars Pedersen.

Radioene som ikke er i god nok stand for videresalg i andre land vil bli resirkuler­t og rensket for råstoffer som gull og sølv.

NESTEN ALT GJENVINNES

Ifølge stiftelsen Loop som er opprettet av landets returselsk­aper, vil 7,9 millioner norske radioappar­ater bli berørt av overgangen fra FM til dab. Med tanke på det kan det være betryggend­e å vite at så mye som 93 prosent av materialen­e i en radio gjenvinnes og blir til noe nytt.

Det er de nasjonale radiokanal­ene som NRK og P4, og de kommersiel­le radiokanal­ene i storbyene, som slukker sine FMsendinge­r i år. NRK i Nordland var 11. januar først ute. I Aust- og Vest-agder Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane slutter NRK å sende på Fm-nettet i dag klokka 11.

TROR EGDENE ER FORBEREDT

Distriktsr­edaktør Morten Rød i NRK Sørlandet tror mange har fått med seg at de slutter å sende over Fm-nettet fra i dag.

– Vi har prøvd å opplyse befolkning­en i landsdelen om når overgangen skjer, og ser nå nå fram til å løfte radioen og sendingene våre over i den digitale verden. Dersom noen ikke skulle få inn sendingene på sine nye dab+ -radioer, er det mulig å få hjelp på vår chat som ligger på NRK Sørlandets nettsider, sier Morten Rød.

 ??  ??
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Formann Stein Ove Nilsen (t.v) ved gjenvinnin­gsstasjone­n på Mjåvann og kommunikas­jonsansvar­lig Lars Pedersen i Avfall Sør forventer et rush av folk som vil levere inn gamle Fm-radioer.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Formann Stein Ove Nilsen (t.v) ved gjenvinnin­gsstasjone­n på Mjåvann og kommunikas­jonsansvar­lig Lars Pedersen i Avfall Sør forventer et rush av folk som vil levere inn gamle Fm-radioer.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Slike bur øremerket for Fm-radioer er nå satt opp ved alle gjenvinnin­gsstasjone­ne til Avfall Sør.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Slike bur øremerket for Fm-radioer er nå satt opp ved alle gjenvinnin­gsstasjone­ne til Avfall Sør.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway