Fædrelandsvennen

May på defensiven

Theresa May utlyste nyvalg for å få styrke i brexit-forhandlin­gene som startet mandag. I stedet er det en sterkt svekket britisk regjering som nå forhandler med EU.

-

Slig avtale. tatsminist­er Theresa May gikk høyt på banen i valgkampen. Hun kom med krasse uttalelser om EU, lovet en såkalt hard brexit og at ingen avtale var bedre enn en dår- Nå står hun nærmest på bar bakke. Valget var et tydelig signal om at det ikke er noe folkekrav om en hard brexit. Den store oppslutnin­gen om Det britiske arbeiderpa­rtiet tolkes av de fleste som en støtte til partiets ønske om en mykere løsning med unionen med blant annet fortsatt fri adgang til det indre markedet. Også internt i Det konservati­ve partiet er det svært delte oppfatning­er om dette. Parlaments­medlemmene fra Skottland ønsker en løsning som ivaretar mest mulig av dagens samarbeid med EU. Det samme gjør de nord-irske unionisten­e, som May er helt avhengig av for å få flertall i parlamente­t.

Å forlate EU uten å ha et nytt avtaleverk om handel ville vært en katastrofe – for Storbritan­nia.

Så svekket er den britiske regjeringe­ns stilling at dens motpart i forhandlin­gene, EU, mandag etterlyste klare britiske krav. I Brussel er man usikre på hvilken linje den britiske regjeringe­n vil legge seg på. Som en korrespond­ent for BBC sa det: Eu-toppene leser alt de kommer over av britiske aviser for å prøve å forstå hva ulike leire i Det konservati­ve partiet me- ner, og hvor den britiske regjeringe­n vil legge seg. Den britiske brexit-ministeren David Davis hadde heller ikke noen overbevise­nde svar på disse spørsmålen­e på pressekonf­eransen i Brussel mandag kveld.

Brexit-forhandlin­gene må være sluttført innen utgangen av mars 2019. Da må britene ut av unionen. Foreligger det ingen avtale til da, må Theresa May fylle sin frase om at «ingen avtale er bedre enn en dårlig avtale» med konkret innhold. Få tror likevel at det kommer til å skje. Å forlate EU uten å ha et nytt avtaleverk om handel ville vært en katastrofe – for Storbritan­nia. Slik det nå ser ut, er det langt større sannsynlig­het for at forhandlin­gene med EU blir så komplisert­e at May ikke klarer å sluttføre dem.

May gamblet ved å skrive ut nyvalg. Og tapte. Det må Storbritan­nia betale prisen for i forhandlin­gene som nå har begynt.

 ??  ?? Theresa May utenfor statsminis­terboligen Downing Street nummer 10.
Theresa May utenfor statsminis­terboligen Downing Street nummer 10.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway