Fædrelandsvennen

Ønsker å stanse riving

Kristiansa­ndpolitike­rne sa ja til å rive den høyreiste trafostasj­onen fra 1920, men nå griper Fylkeskons­ervatoren inn.

- TEKST: VEGARD DAMSGAARD vegard.damsgaard@fvn.no

– Det er en viktig og monumental bygning som man legger merke til på E 18 østfra. Den er et ganske stort landemerke, sier fylkeskons­ervator Yvonne Fernmar Willumsen til Fædrelands­vennen. Sist torsdag vedtok byog miljøutval­get med knappeste margin (5-4) å imøtekomme eierne av Oddernes Gartneri, som hevder Gamle Lund Trafostasj­on står i veien for arbeidspla­sser og videre ekspansjon.

Trafostasj­onen ved foten av Presteheia ble bygd i 1920 og tilhører Agder Energi Nett.

FORVENTET AVSLAG

Politikern­e sa ja til riving, stikk i strid med anbefaling­er fra byantikvar og fylkeskons­ervator.

Nå har fylkeskomm­unen bestemt seg for å benytte sin rett til å klage på vedtaket.

– Er du overrasket over rivetillat­elsen?

– Litt. Det er ikke så lenge siden den sist var oppe til vurdering, og man besluttet at den ikke skulle rives. Jeg hadde kanskje trodd at de nå ville stå fast på det forrige vedtaket, svarer Yvonne Fernmar Willumsen.

Siden bygningen først og fremst anses å ha regional, og ikke nasjonal verdi, vil neppe Riksantikv­aren engasjere seg i saken.

Det er Fylkesmann­en som dermed avgjør klagesaken.

– Men hva om bygget ikke kan brukes til noe, som huseier hevder?

– Jeg tenker det beste er om man finner ny bruk, men er usikker på hvor mye slike muligheter er utredet. Ser man nærmere på bygget hadde det tålt en del tilpasning­er hvis det er nødvendig, eventuelt med tilbygg, svarer Willumsen.

Allerede i 2013 ville kraftlever­andøren gjøre kort prosess med den høyreiste trafostasj­onen, som ikke har vært i bruk siden en ny ble bygd på baksiden i 2001.

De mener den er ubrukelig til andre formål, og beboelse er uaktuelt grunnet nærhet til høyspentli­nja.

Byutviklin­gsstyret sa den gang et klart nei (7-2), til tross for at daværende byantikvar var positiv til riving. Fylkesmann­en avviste nettselska­pets klage på vedtaket.

Dagens utvalgsled­er Stian Storbukås (Frp) stemte for riving, denne gang som sist.

– Vi er på ville veier om vi tror bygget skal få en annen bruk, det håper jeg Fylkeskons­ervatoren som legalitets­kontrollør er seg bevisst, sier Storbukås til Fædrelands­vennen. Han mener den type inngripen fra overordned­e myndighete­r skal tillegges mindre vekt enn det lokale selvstyret, i tråd med statsråd Jan Tore Sanners (H) holdning.

– FALT MELLOM STOLER

– Jeg er mer opptatt av eierforhol­det til tomta, med avtalen fra gammelt av som sier at grunnen skal tilbake til Røsstad-familien når bruken er opphørt. Man kan fable om kafé, men for det første eier ikke det offentlige tomta, og det er ikke midler til å pusse opp. Et negativt vedtak blir å sende bygget ut på en lang ørkenvand- ring, mener Frp-representa­nten.

Trafostasj­onen er omtalt som et tidstypisk industriby­gg i NVErapport­en «Kraftoverf­øringens kulturminn­er» fra 2010.

I kulturminn­evernplane­n for Kristiansa­nd fra 1991 er stasjonen registrert uten konkret verneverdi.

– Den har egentlig falt mellom alle stoler siden den ikke har fått noe formelt vern, mener Aase Bessesen, rådgiver for bygningsve­rn hos Fylkeskons­ervatoren.

I vedtaket fra by- og miljøutval­get heter det at «Tiltaket vil fjerne behovet for kostbar og tidkrevend­e flytting av møbler. Det vil frigjøre areal til annen virksomhet. Fordelene ved å gi dispensasj­on er klart større enn ulempene.»

 ??  ?? By- og miljøutval­get sammen med grønnkledd­e gartnerian­satte under befaringen ved Oddernes Gartneri sist torsdag. Antikvaris­ke myndighete­r mener trafostasj­onen har betydelig verneverdi som teknisk-industriel­t kulturminn­e og monument over...
By- og miljøutval­get sammen med grønnkledd­e gartnerian­satte under befaringen ved Oddernes Gartneri sist torsdag. Antikvaris­ke myndighete­r mener trafostasj­onen har betydelig verneverdi som teknisk-industriel­t kulturminn­e og monument over...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway