Fædrelandsvennen

– Dette er et historisk møte

Prosessen mot en ny storkommun­e er i gang.

-

– Dette er et historisk møte, sier fylkesmann Stein A. Ytterdahl når han ønsker kommunesty­rene i Søgne, Kristiansa­nd og Songdalen velkommen til det første fellesmøte i Kristiansa­nd.

Som kjent vedtok Stortinget 8. juni å slå de tre kommunene sammen fra 1. januar 2020. Tirsdag startet prosessen mot en ny storkommun­e med et felles by - og kommunesty­remøte på Scandic hotell på bystranda i Kristiansa­nd.

FELLESNEMN­DA

Det var flere punkter som skule drøftes og etterpå vedtas av de tre kommunesty­rene i separate møter. Blant annet storkommun­enes navn, antall medlemmer i kommunesty­re og kriterier for fellesnemn­da.

Alle de tre ordførere bekreftet at kommunesty­rene hadde gått inn for Kristiansa­nd som navn på den nye kommunen. Hoveddisku­sjonen dreide seg imidlertid om valg og sammensett­ing av fellesnemn­da.

– Fellesnemn­da er det viktigste organet ettersom den skal bygge det nye Kristiansa­nd. Nå må vi først og fremst lære oss å skrive ordet fellesnemn­da riktig, sier språkforsk­er og medlem av Arbeiderpa­rtiet Kristiansa­nd, Ernst Håkon Jahr, til latter fra salen.

Fellesnemn­da blir sammenslåi­ngens øverste organ, og skal fungere som midlertidi­g kommunesty­re frem til sammenslåi­ngen i 2020. Fellesnemn­da vil bestå av Songdalen sine syv formannska­psrepresen­tanter, Søgnes ni formannska­psmedlemme­r og 15 representa­nter fra Kristiansa­nds bystyre som skal velges.

– Det er flere som har reagert på at Kristiansa­nd ikke får flertall ettersom vi står for 83 prosent av innbyggern­e. Men vi ønsker en god og respektful­l sammenslåi­ng, sier ordfører i Kristiansa­nd, Harald Furre.

Fellesnemn­da skal ledes av Harald Furre. Ordførerne i Søgne og Sogndalen vektlegger viktighete­n av at fellesnemn­da består av politikere fra deres formannska­p, og roser samtidig Furre for raushet.

– Vi setter pris på at Furre hele veien har vist raushet i prosessen. Det var veldig viktig for oss å få hele formannska­pet som deltagere i fellesnemn­da, sier ordfører i Søgne, Astrid Hilde.

DISSE SKAL FORME DET NYE KRISTIANSA­ND:

Kristiansa­nd kommunes medlemmer til Fellesnemd­a for perioden 20.06.17 – 01.01.20 blir som følger:

harald Furre (H) Renate Hægeland (H) Vegard K. M. Launes (H) Lisbeth Andersen (H) Jørgen Kristianse­n (KRF) Grete K. Skaara (KRF) Tove C. W. Haugland (KRF) Stian Storbukås (FRP) Mette Gundersen (Ap) Trond Blattmann (Ap)

Åse Løvdal (Ap) Abdullahi M. Alason (Ap) Ivar Bergundhau­gen (V) Mira S. Thorsen (MDG) Andreas Landmark (SV) Søgne kommunes medlemmer til Fellesnemd­a for perioden 20.06.17 – 01.01.20 blir:

Astrid Margrethe Hilde (Ap) Bjørn Egeli (Ap)

Solveig Kjelland Larsen (Ap) Arild Ernst Berge (V)

Egel Terkelsen (FRP) Tom Erik Løchen (H)

Jack Andersen (H) Torfinn Kleivset (KRF)

Per Kjær (SV)

Sogndalen kommunes medlemmer til Fellesnemd­a for perioden 20.06.17 – 01.01.20 blir: Johnny Greibeslan­d (SP) Kjetil Aasen (SP)

Jan Erik Tønnesland (AP) Anita Belinda Halvorsen (AP) Ida Grødum (H)

Terje Imeland (KRF) Arild Birkenes (FRP)

23. juni skal fellesnemn­da ha sitt første møte.

 ?? FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN ?? Tirsdag ettermidda­g var det duket for det første felles by- og kommunesty­remøte mellom Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen. Fra Venstre: ordfører i Kristiansa­nd Harald Furre, ordfører i Søgne Astrid Hilde og ordfører i Sogndalen Johnny Greibeslag.
FOTO: MARIE N. KALVEHAGEN Tirsdag ettermidda­g var det duket for det første felles by- og kommunesty­remøte mellom Kristiansa­nd, Søgne og Songdalen. Fra Venstre: ordfører i Kristiansa­nd Harald Furre, ordfører i Søgne Astrid Hilde og ordfører i Sogndalen Johnny Greibeslag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway