Fædrelandsvennen

Han sier at han angrer, men viser det ikke i praksis.

I samtaler med de sakkyndige har 16-åringen sagt at han angrer på drapene, men de mener han ikke viser angeren.

-

Etter pågripelse­n ble den tiltalte 16-åringen undersøkt av to psykologer og en psykiater. Alle tre har konkludert med at risikoen for at han vil begå nye voldshandl­inger er lav.

Tirsdag forklarte en av psykologen­e seg i Kristiansa­nd tingrett. Hun fikk da svært mange spørsmål rundt denne vurderinge­n.

Spesielt bistandadv­okatene til de etterlatte var opptatt av hvordan det er mulig å slå fast at risi- koen for nye voldshandl­inger er lav, med tanke på at 16-åringen har begått to brutale drap.

– Det er veldig sjelden at barn dreper. Han har utrolig mye normalitet, men likevel gjør han dette, uten at vi forstår hvorfor. Etter et par års terapi hadde vi kanskje skjønt mer, sa Lene Christin Holum, som er spesialist i barne- og ungdomspsy­kiatri.

– VANSKELIG å FORSTÅ KONKLUSJON­EN

Bistandsad­vokatene til Tone Ilebekk og Jakob Hassans familier sier til Fædrelands­vennen at de etterlatte synes det er vanskelig å forstå konklusjon­en til de sakkyndige.

– Dette er en gutt som har begått to drap på grunn av det vi andre oppfatter som bagateller, sier bistandsad­vokat Tove Karlsen Westby til Fædrelands­vennen.

Holum forklarte i retten at de sakkyndige har sjekket en rekke risikofakt­orer. 16-åringen scoret lavt på alle disse, med unntak av én: Tidligere voldelig adferd, altså drapene.

Ifølge Holum har samtaler med 16-åringen selv, hans foreldre og andre vist at han har fremstått som en ganske ordinær gutt. Han er ikke utsatt for omsorgssvi­kt og har hatt et godt forhold til sin nære familie. Han skal heller ikke ha tilhørt noe kriminelt ungdomsmil­jø og hadde nære venner.

– Så lenge disse beskyttels­esfaktoren­e er til stede, anser vi at risikoen for fremtidig vold er lav, sa Holum.

«FØLELSESME­SSIG FLAT»

Holum gjorde også rede for hvordan 16-åringen har blitt oppfattet av de ansatte i ungdomsavd­elingen i Bjørgvin fengsel i Bergen. Her har 16-åringen sittet varetektsf­engslet siden desember i fjor.

– De har sagt at han fremstår som følelsesme­ssig flat. Han kan si at han er sint, men viser det ikke, sa Holum.

Noen dager etter drapene hadde 16-åringen en samtale med en av de sakkyndige. I konklusjon­en skriver den sakkyndige at 16-åringen fremsto upåvirket av handlingen­e han hadde begått.

I avhør har 16-åringen fortalt at han ikke syntes det var noen «big deal» at han hadde drept to personer, han var jo «ingen seriemorde­r». I retten mandag medga gutten at dette ikke var fint sagt, men var likevel overrasket over all oppmerksom­heten drapene fikk.

VISER IKKE ANGER

Bistandsad­vokaten til Tone Ilebekks etterlatte, Tove Karlsen Westbye, konfronter­te Holum med at det ikke virker som 16-åringen har tatt inn over seg alvoret i det han har gjort.

Ifølge Holum har 16-åringen vist lite følelser i samtaler med de sakkyndige.

– Han sier at han angrer, men viser det ikke i praksis, sa Holum.

Hun medga at det er flere usikkerhet­smomenter i rapporten.

– Interessen for Anders Behring Breivik og vold gjør ikke utslag på den testen vi har gjort. Men som psykolog er selvfølgel­ig dette noe som bekymrer meg, sa Holum.

MENER KONKLUSJON­EN HOLDER

Undersøkel­sene av 16-åringen har vist at han ikke har noen psykiske lidelser, med unntak av en «lett til moderat depresjon». Aktor Jan Tallaksen stilte spørsmål ved om 16-åringen kunne ha en personligh­etsforstyr­relse.

– Han fyller ikke betingelse­ne for en dyssosial personligh­etsforstyr­relse. Men han er så ung. Vi stiller nesten aldri en slik diagnose på barn, sa Holum.

16-åringens forsvarer, Svein Kjetil Stallemo, mener det ikke fremkom noe i retten som tyder på at de sakkyndige har kommet til en gal konklusjon.

– Jeg opplever at den sakkyndige som forklarte seg oppretthol­der konklusjon­en om at risikoen for fremtidig voldsbruk er lav, sier Stallemo.

– Kom det frem noe som gir grunn til å tvile på konklusjon­en, slik du ser det?

– Det som kom frem er at det er utfordrend­e å vurdere dette tilfellet fordi det er så lite å sammenlign­e med. Men det rokker ikke ved at de instrument­ene som sier noe som hva som skal vurderes har ledet frem til en entydig og enstemmig konklusjon: At risikoen for fremtidig vold er lav, sier Stallemo.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway