Fædrelandsvennen

Kan han gjøre det igjen?

Statsadvok­at Jan Tallaksen bør se helt bort fra den psykiatris­ke rapporten når han onsdag bestemmer seg for å be om forvaring eller ikke. Ekspertene selv innrømmer at rapporten har svakheter – den konkludere­r med lav gjentakels­esfare.

- KAREN KRISTINE BLÅGESTAD

Vi får høre opptak av samtalen til AMK fra de første som kom til åstedet 5. desember. De første som så en kvinne ligge livløs på skoleplass­en. Vi hører panikken, angsten og vi hører AMK som rettleder og guider til førstehjel­p.

– Hører du pust? Ser du blod? Ambulansen er det snart, politiet også. Bare fortsett med hjertekomp­resjon, bare fortsett å trykke hardt. Hva sier du nå – ser du en til? En gutt? Hører du pusten på ham? Han puster, javel, ser du blod? Vi ser bilder fra rettsmedis­inerne som dokumenter­er stikkskade­ne. Dybde, form, kant. Antall. 28 i Jakob. 32 i Tone.

De pårørende har forlatt rettssalen under denne sekvensen. Påkjenning­en kan bli for stor. Tiltalte ser på, han følger med. Og viser ingen ytre tegn på følelser, ikke engang stress eller nervøsitet. Vi aner ikke hva som rører seg i hodet hans, men han fortrekker ikke en mine.

●● Psykiatris­ke rapporter fungerer, som vi vet, dårlig i jussen. Psykiatrie­n er ingen eksakt vitenskap og jussen krever mest mulig presisjon.

●● Psykologsp­esialist Lene Kristin Holum hadde en vanskelig jobb med fremleggel­sen av rapporten fra tre, uavhengige sakkyndige. For den hadde store mangler og motsetning­er, og sier bare noe om alt tiltalte ikke er. Hva han ikke feiler. Hva som ikke er galt. Og ingenting om hva som må være så veldig, veldig galt. Den har rett og slett ingen «funn».

●● Og selv om rapporten ikke gjorde noen klokere har de tre sakkyndige likevel konkludert – det er lav gjentakels­esfare. Og da mister aktor et argument for å kreve en forvarings­dom, og retten mister også et holdepunkt for å dømme til forvaring. Hvis ikke de ser helt bort fra rapporten. Som de bør. For den var så svak at forestilli­ngen med psykologsp­esialisten ble tidvis en flau seanse.

●● Der ikke bare de sakkyndige­s feil at rapporten er svak. De mangler verktøy. Det er altfor lite forskning på barn og vold, i hvert fall på barn og drap, og den lille forskninge­n som finnes spriker. De har heller ingen erfaring med det. Ingen skjemaer eller kartleggin­ger eller undersøkel­ser som er beregnet på barn. De sakkyndige har derfor dårlige holdepunkt­er i eget fag. Og psykologsp­esialist Lene Kristin Holum, som har lang erfaring som sakkyndig i retten, understrek­et mange ganger at det er første gang hun er involvert i en sak hvor barn har drept.

●● Men de har selv gjort en svak jobb på to punkter – drøftingen­e om de empatiske evnene til tiltalte og hans interesse for vold. Og psykologsp­esialisten innrømmer begge deler. Tiltaltes «filmintere­sse» blir på et punkt i rapporten listet opp nærmest som en sunn hobby, men spesialist­en sier at de nå ser at hans søk etter skoleskyti­nger, Anders Behring Breivik, Is-videoer og Baneheiast­off burde de konfronter­t ham med. Og selv etter ugjerninge­ne – i Bjørgvin fengsel – har han nå fått restriksjo­ner fra de ansatte. Han får ikke lov å se så voldelige filmer som han ønsker. Rapporten slår også fast at den 16 år gamle gutten har empati. De finner ikke at han er dyssosial. Selv om det flere steder står at han har et distansert forhold til ugjerninge­ne, fremstår upåvirket, har et nøytralt stemningsl­eie og ikke viser anger. På direkte spørsmål uttrykker han anger, men – de ser det ikke. Han viser det ikke. Så hvordan kan de da slå fast at gut- ten har empatiske evner? Jo, foreldre og familie har fortalt det.

●● Psykologsp­esialist Lene Kristin Holum fikk – selvfølgel­ig – etter denne fremleggel­sen en rekke kritiske spørsmål, som hun redegjorde for med blandet hell. Gjentakels­esfaren anses som liten fordi gutten har mange beskyttels­esfaktorer i livet sitt – venner, sosialt liv, støttende familie, ingen psykiske lidelser – og hvis han holder seg borte fra miljøer med rus og vold så kan det gå godt.

●● – Men alle disse beskyttels­esfaktoren­e hadde han jo også da han drepte to? Og han var jo ikke en del av et rusmiljø? Likevel gjorde han dette? spurte bistandsad­vokat Tove Karlsen Westby.

●● – Ja, jeg vet det. Jeg kan ikke forklare det, svarte psykologsp­esialisten. Men hun føyde til at hun tenker at tiltalte har vært på vei inn i en brytningsf­ase, at han var i begynnelse­n av en feil kurs, på vei mot en dyssosial atferd eller personligh­etsforstyr­relse:

●● – Hadde jeg vært terapeuten hans hadde jeg vært veldig bekymret.

●● Men altså – lav gjentakels­esfare. Forstå det den som kan.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Statsadvok­at Jan Tallaksen.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Statsadvok­at Jan Tallaksen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway