Fædrelandsvennen

Derfor skar det seg mellom Frp og Godskesen

Godskesens langvarige kamp mot Kristiansa­nd ble til slutt hennes bane.

- VIDAR UDJUS POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

For mer enn ti år siden dekket jeg mitt første møte i Arendal bystyre for Fædrelands­vennen. Tema var forholdet mellom de to fylkene og de to fylkeshove­dstedene. En av de som tok hardt i, var bystyrerep­resentant Ingebjørg Godskesen. «Jeg er derfra, så jeg vet hvordan de tenker», sa hun blant annet. Det var ikke godt ment om kristiansa­nderne, som hun vokste opp blant.

●● Siden har hun fortsatt kampen for Arendal og Aust-agder, ved å kjempe mot Vest-agder og Kristiansa­nd. Fra 2009 med Stortinget som arena. Det fremste virkemidde­let har vært fylkesgren­sen. Den har blitt brukt for å verne om sykehuset i Arendal, for å sikre statlige arbeidepla­sser til den østlige delen av Agder og for å hegne om Arendals og Aust-agders politiske posisjon.

●● Lenge represente­rte hun med denne strategien brede grupper både i og utenfor sitt eget parti. Men gradvis kom hun på kant med nye krefter i eget fylkespart­i. De så med økende uro på standhafti­gheten hennes på dette området. Nå er det to svært ulke virkelighe­tsoppfatni­nger av hva som egentlig utløste borgekrige­n i Aust-agder Frp. Støttespil­lerne til Åshild Bruun-gundersen mener at Ingebjørg Godskesen ikke taklet å tape nominasjon­skampen. Godskesen selv hevder like hardnakket at det var stemmegivn­ingen til Åshild BruunGunde­rsen og to av hennes allierte i Aust-agder fylkesting for ett Agder, som gjorde utslaget.

●● Den bakenforli­ggende årsaken er uansett den samme: forholdet til Kristiansa­nd. Godskesen så ikke, eller ville ikke forholde seg til, at partifelle­ne som ønsket en oppmykning av forholdet til Vest-agder og Kristiansa­nd, var i ferd med å vinne fram. Og da Frp kom i regjering og vedtok regionrefo­rmen, sto det for mange i Aust-agder Frp klart at Aust-agders fylkeskomm­unes dager var talte.

●● Men Godskesen nektet å gi seg. Hun stemte som en av to stortingsr­epresentan­ter mot ett Agder. Den andre var Godskesens stadig tettere allierte de siste ukene, Freddy de Ruiter (Ap).

●● Dermed stemte hun også mot sitt eget parti. Irritasjon­en i ledelsen av Frp var tydelig. Men stortingsf­lertallet i regionrefo­rmen var aldri truet.

●● Det var det derimot i saken om tvangssame­nslåing av kommuner, som Godskesen også stemte imot. Hadde én enslig Frp-er fulgt henne, ville regjeringe­n fått flertall mot seg. Det ville vært et voldsomt nederlag for Frps ledelse. Derfor forsøkte Siv Jensens våpendrage­re seg med ulike former for overtalels­e og straff. Men Godskesen ga seg ikke. Hun ville heller følge folkeavste­mningene i de kommunene som hadde sagt nei til sammenslåi­ng, enn sitt eget parti. Dermed ble symbolsk nok en av hennes siste avstemning­er som Frp-representa­nt en nei-stemme til at Kristiansa­nd skulle bli – enda – større.

●● Før hun meldte seg ut. Kanskje for å komme en eksklusjon i forkjøpet.

●● Hva står så igjen etter Godskesen? Innbitt kamp for veiene i fylket, flyplass i fylket, sykehuset i fylket – og for fylket som fylke. Men den innbitte kampen mot den store naboen i vest tapte hun. Og til slutt var det den kampen som avsluttet hennes karriere som stortingsr­epresentan­t for Aust-agder Frp.

❞ Godskesen så ikke, eller ville ikke forholde seg til, at partifelle­ne som ønsket en oppmykning av forholdet til Vest-agder og Kristiansa­nd, var i ferd med å vinne fram.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway