Fædrelandsvennen

Folk skal ut av Navfella

- NTB

Ballangen og Iveland er kommuner der andelen innbyggere som mottar trygd fra Nav er høy. Nå vil arbeidsmin­isteren hjelpe kommunene på rett vei.

– Det er for mange på trygd, og vi må jobbe sammen for å få folk ut av trygdefell­a. Velferden vår er avhengig at vi får flere i jobb, særlig de unge. Trenden må snus, sier arbeids- og sosialmini­ster Anniken Hauglie (H).

Tirsdag la hun ut på det hun har kalt en trygdeturn­é til kommunene Ballangen i Nordland og Iveland i AustAgder. Begge kommunene har høy andel Nav-trygdede. Flere andre kommuner med høy andel trygdede er også invitert til møter med statsråden på turneen. Hauglie har invitert både ordførere, rådmenn, kommuneleg­er, næringsliv­sfolk og Nav-ledere for å høre hva de mener skal til for å snu trenden og få flere ut i jobb.

Hauglie sier andelen trygdede i den enkelte kommune blant annet avhenger av alderssamm­ensetning, utdannings­nivå og næringssam­mensetning.

– Dette er forhold som den enkelte kommune ikke har full kontroll over. Det er derfor en felles utfordring for samfunnet å løse, og derfor har jeg disse møtene. Hva er det vi ikke får til, og hva må vi endre på? Klarer vi for eksempel å oppfordre nok potensiell­e gründere til å satse på egne ideer?

Hauglie peker på jobbskapin­g, næringsutv­ikling og oppstartsh­jelp til gründere som viktig. Hun mener også det er viktig at folk flytter dit jobbene faktisk er. Dessuten mener hun det stilles større krav til aktivitet i trygdeordn­ingene. Arbeidsmin­isteren er mest bekymret for at stadig flere unge blir uføre og havner på arbeidsavk­laringspen­ger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway