Fædrelandsvennen

Hjerteskjæ­rende historier

Skogbranne­ne raser videre i Portugal, der det kommer hjerteskjæ­rende historier, både om dem som omkom og fra dem som med nød og neppe har overlevd flammene.

- NTB

Lille Rodrigo ble bare fire år gammel. Foreldrene var på bryllupsre­ise da de fikk høre om den voldsomme skogbranne­n som rammet landsbyen Nodeirinho i Leiria-regionen. Det nygifte paret hadde etterlatt sønnen hos en onkel og tante, men fikk ikke kontakt med dem da de hørte nyheten om skogbranne­n.

Moren tryglet om hjelp til å finne lille Rodrigo via sosiale medier, men uten hell. Gutten og onkelen ble til slutt funnet døde ved siden av bilen de hadde forsøkt å flykte fra flammene med.

Lå I VANNTANK

Mange av innbyggern­e fra landsbyen Pobrais led samme skjebne og omkom i bilene sine, men Ferreira-familien krøp opp i en vanntank og overlevde branninfer­noet.

– Jeg visste at vi ville være trygge dersom vi holdt oss i vannet. Vi forsøkte å overtale naboene våre til å bli også, vi tryglet dem, men de dro likevel. De kjørte mot veien der elleve av dem ble funnet døde i bilene sine, forteller en av døtre- ne i familien.

FRYKTER NYE BRANNER

Myndighete­ne opplyste tirsdag at rundt 70 prosent av brannene som har rast de siste dagene, var slukket.

Det er imidlertid meldt om temperatur­er opp mot 40 varmegrade­r de neste dagene, terrenget er knusktørt og faren er overhengen­de for at gamle branner skal blusse opp igjen eller nye skal oppstå.

Omfattende planting av oljerike eukalyptus­trær, som nærmest eksplodere­r når de blir antent, får også skylden for at skogbranne­ne i Portugal raskt kommer ut av kontroll.

47 av de 64 som til nå er bekreftet omkommet, ble funnet døde langs det som nå omtales som dødsveien, N-236. Mange av ofrene hadde vært på utflukt til et ba- dested i en elv i nærheten, da de på vei hjem plutselig var omsluttet av brennende furu- og eukalyptus­trær.

– Flammene var over alt, det hele skjedde i løpet av 10 minutter, forteller den 55 år gamle bankmannen Prior, som hadde besøkt svogeren sin i Vila Facaia.

De to mennene tok til slutt sjansen og kjørte rett gjennom et nærmere 2 kilometer langt flammehav og overlevde med nød og neppe.

REDDENDE ENGEL

Den 60 år gamle enken Adelaide Silva ble redningen for andre. Da flammene la hus etter hus i aske i landsbyen Nodeirinho, ble huset hennes et tilfluktss­ted.

To barnefamil­ier fra Lisboa, som hadde vært på pikniktur med venner, ble tatt imot med åpne armer da de panikkslag­ne banket på døren hennes.

Det samme ble en kvinne som hadde forsøkt å flykte i bil sammen med mannen sin. Mannen omkom da bilen ble omsluttet av flammer. Den brannskadd­e kvinnen ble pakket inn i våte håndklær hjemme hos Adelaide Silvia, før hun ble fraktet til sykehus.

MISTET LIVSGRUNNL­AGET

Virgilio Godinho og kona Isabel så den lille gården sin, frukthagen, olivenlund­en, grønnsakså­keren og pickup-bilen gå opp i flammer i landsbyen Vilas de Pedro. Til alt hell var ekteparet i et bryllup i en annen landsby, sammen med den 18 år gamle datteren sin, og overlevde skogbranne­n.

– Vi mistet alt, jeg vet ikke hva vi skal spise, det er til å bli gal av, sier 63 år gamle Isabel Godinho.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Kvinnen i denne bilen omkom da hun forlot kjøretøyet sitt i et forsøk på å unnslipp flammene.
FOTO: NTB SCANPIX Kvinnen i denne bilen omkom da hun forlot kjøretøyet sitt i et forsøk på å unnslipp flammene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway