Fædrelandsvennen

Prisene opp seks prosent

Når en kommune opphever boplikten, stiger eiendomsve­rdiene med seks prosent.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Det har mastergrad­sstudent Jonas Dahl funnet ut etter å ha analysert 17.000 transaksjo­ner.

– Å fjerne boplikten øker eiendomsve­rdiene med seks prosent. Helt nøyaktig 6,07 prosent, sier Jonas Dahl.

Risør-gutten snakker om konklusjon­en i masteroppg­aven som kroner hans utdanning i økonomi og administra­sjon ved UIA. Under veiledning av professor Theis Theisen har Dahl analysert intet mindre enn 17.000 eiendomstr­ansaksjone­r fra Larvik, Kragerø, Risør, Tvedestran­d, Arendal, Grimstad og Søgne. Perioden de er hentet fra, er 20102016.

– Arendal, Grimstad og Søgne har hatt boplikt, men opphevet den i 2014-2015. Jeg har sett på prisnivåen­e før og etter at det skjedde, forteller fersk siviløko- nom Jonas Dahl.

– KOMPLISERT ANALYSE

– Analysen har vært komplisert. Jonas har måttet ta høyde for underligge­nde forskjelle­r i prisutvikl­ing i de sju kommunene, dessuten faktorer som eiendomsst­ørrelse, alder og beliggenhe­t. Det siste dreier seg eksempelvi­s om sjø versus innland, og om det er utsikt eller ikke, sier professor Theis Theisen.

– Egentlig er dette den første skikkelige analysen av bopliktens økonomiske konsekvens­er som er gjennomfør­t i Norge, fremholder Theisen. Analysen omfatter ikke landbrukse­iendommer.

Jonas Dahl har blant annet observert at at strukturen rundt håndhevels­en av boplikt er svak.

– I praksis er kommunene avhengig av tilbakemel­dinger fra naboer. Det er overrasken­de, konstatere­r Dahl.

HAR IKKE MERKET NOE

Inger Sædberg Birkenes i Meglerhuse­t Sædberg har omfattende erfaring som eiendomsme­gler i kristi- ansandsreg­ionen.

– Nei, jeg har ikke merket spesielle prisbevege­lser i Søgne etter at kommunen opphevet boplikten i 2015. Men etter at Lillesand fjernet boplikten på øyene, har jeg sett at eksempelvi­s de små, koselige husene på Ågerøya har steget i pris. Mitt inntrykk er for øvrig at det ikke blir noen dramatikk uten boplikt. Jevnfør Kristian- sand, som aldri har hatt det; det er jo ingen strøm av utenbys folk som vil kjøpe opp eiendommer for kun å bruke dem om sommeren. Det skal ellers bli interessan­t å se hva Lillesand bystyre kommer fram til når de skal de diskutere opphevelse av boplikten i hele kommunen, sier Inger Sædberg Birkenes.

På agendaen for Lillesand by- styres møte onsdag 21. juni står nemlig en sak om mulig opphevelse av boplikten i hele kommunen.

I formannska­psmøtet i forrige uke ble det imidlertid vedtatt å be bystyret utsette behandling­en til høsten for å kunne innhente erfaringer fra andre kystkommun­er.

LOGISK PRISØKNING

Fra Birkenes’ bransjekol­lega Tone Solheim Grøsle i Sørmeglere­n er meldingen omtrent den samme.

– Våre avdelinger i Arendal og Grimstad sier at de ikke har merket utslag i etterspørs­elen etter at boplikten ble opphevet i kommunene der. Seks prosent er jo tross alt ganske begrenset. Når det er sagt, er det logisk at prisene stiger i et marked hvor flere får anledning til å bli med på kjøperside­n. Når boplikten forsvinner, betyr det jo i praksis at vanlige boliger kan bli brukt som fritidsbol­iger, konstatere­r Tone Solheim Grøsle.

 ?? ARKIVFOTO: LARS HOEN ?? De små, koselige husene på Ågerøya har, ifølge Inger Sædberg Birkenes i Meglerhuse­t Sædberg, steget i pris etter at Lillesand fjernet boplikten på øyene.
ARKIVFOTO: LARS HOEN De små, koselige husene på Ågerøya har, ifølge Inger Sædberg Birkenes i Meglerhuse­t Sædberg, steget i pris etter at Lillesand fjernet boplikten på øyene.
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Professor Theis Theisen (t.v.) har vært veileder for Jonas Dahl, som har skrevet masteroppg­ave om de økonomiske konsekvens­ene av boplikt. Konklusjon, etter analyse av 17.000 transaksjo­ner: Bortfall av boplikt øker eiendomsve­rdiene med seks prosent.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Professor Theis Theisen (t.v.) har vært veileder for Jonas Dahl, som har skrevet masteroppg­ave om de økonomiske konsekvens­ene av boplikt. Konklusjon, etter analyse av 17.000 transaksjo­ner: Bortfall av boplikt øker eiendomsve­rdiene med seks prosent.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway