Fædrelandsvennen

Kan vi stole på tallene?

-

Tallenes tale er klar, sies det.

et må gjøres noe med usannheten om at flytting av containert­erminalen til Kongsgård-vige vil skape mange nye arbeidspla­sser. Flere steder har jeg sett antallet nye arbeidspla­sser angitt som «mange tusen». På sosiale medier og andre fora hvor saken diskuteres, er nye arbeidspla­sser blitt et av hovedargum­entene for tilhengern­e av flytteplan­ene som utredes i disse dager. Ett tall som går igjen er 12.000 arbeidspla­sser!

Ærlig talt, det må da være noen der ute som ikke lider av dyskalkuli, og som evner å se galskapen i slike tall som ukritisk presentere­s som en sannhet. Arbeidspla­sser er helt klart viktig. Det betyr inntekt som igjen sikrer deg og din familie mat på bordet og er viktig for selvfølels­en. Kjøpekraft­en er for mange viktigere enn forholdet til ektefellen.

Er det Maslows behovspyra­mide iblandet hvermannse­ns generelle frykt for tall som gjør utslaget? Flyttekost­nadene er enorme – spesielt med tanke på behovet for jernbaneti­lknytning, kostnadsbe­regnet til 2-3 milliarder, for å oppfylle Parisavtal­en om å overføre 30 % av varetransp­orten til kjøl og bane innen 2030. Sjonglerin­g og ukritisk bruk av tall i statistikk­ens tjeneste og simsalabim så er alle innvendin- gene mot planene om å flytte containern­e til Kongsgård-vige glemt og fokuset snudd over på noe positivt.

Havna skal jo bare fortsette sin vanlige drift. Samtidig legges det ubevisst opp til økt konkurrans­e mellom havnene i Agder og havner i nærliggend­e regioner, ved at en funksjonsf­ordeling mellom de eksisteren­de havnene ikke har vært utredet. Alle kan ikke vinne denne interne konkurrans­en. Noen må nødvendigv­is tape. I et slikt internt, konkurrere­nde marked ser en sjelden en reell vekst, og hva blir da grunnlaget for økt sysselsett­ing i havnerelat­ert virksomhet? Et tog kan erstatte 70

❞ Flyttekost­nadene er enorme.

lastebiler mht frakt av containere. Skipene greier seg med svært få besetnings­medlemmer om bord. Håndtering­en av gods blir mer og mer rasjonell og automatise­rt.

Så hvor vil behovet for tusenvis av nye arbeidspla­sser bli generert? Havna i Kongsgård-vige skal i tillegg kjempe om høyere markedsand­eler uten direkte tilknytnin­g til jernbane og med en investerin­gsvilje som gjør dem sårbare for konjunktur­endringer og svingninge­r i markedet.

Jeg får sterke assosiasjo­ner til «Keiserens nye klær» – i stort format.

HELGA FEIRING

 ?? ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? Jeg får sterke assosiasjo­ner til «Keiserens nye klær» - i stort format, skriver innsendere­n om planene for flytting av havna i Kristiansa­nd.
ARKIVFOTO: VEGARD DAMSGAARD Jeg får sterke assosiasjo­ner til «Keiserens nye klær» - i stort format, skriver innsendere­n om planene for flytting av havna i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway