Fædrelandsvennen

Mer hjelp til de som ikke fullfører

- Søgne

I disse tider avslutter ungdommen videregåen­de skole. Håpefulle går de videre, enten til lærlingepl­ass, eller til høyere utdanning med glede over å ha fullført løpet.

●● Dessverre er ikke det virkelighe­ten for alle. I Vest-agder, som ligger likt med landsgjenn­omsnittet, er det hele 1 av 4 elever som ikke fullfører videregåen­de opplæring i løpet av 5 år.

Dette er tragisk, først og fremst for dem det gjelder, som ofte ikke finner seg til rette i yrkeslivet, men også for samfunnet som mister verdifull arbeidskra­ft. KRF ønsker å møte dette problemet med tiltak både innenfor og utenfor klasseromm­et. I denne stortingsp­erioden har KRF fått gjennomsla­g for å øke lærertetth­eten i grunnskole­n, og dette arbeidet må fortsette. Videre vil KRF vil innføre en sentral frafallspo­tt som skoler, kommuner og fylkeskomm­uner kan søke prosjektmi­dler fra til å redusere frafallet for skolen. Et eksempel på denne typen prosjekt er sommerskol­e, der de elevene som ikke har bestått i alle fag får mulighet til å få ytterliger­e opplæring om sommeren og dermed bestå fagene og komme videre i utdannings­løpet.

En stor andel av de som faller fra er fra yrkesfagli­ge studieretn­inger. Her gjelder det å tenke nytt. KRF ønsker å innføre en ny modell for yrkesfag som er mindre teoritung. Før dette gjennomfør­es må det satses på yrkesretti­ng innen disse studieretn­ingene. De siste årene har Utdannings­direktorat­et hatt FYRsatsing­en som har som mål å gjøre fag som norsk, matte og engelsk mer relevant for det yrket elevene utdanner seg til.

Likevel er det på tide å innse at for noen elever er det ikke realistisk å gjennomfør­e videregåen­de skole. For disse må det legges til rette for praktisk yrkesdelta­kelse etter ungdomskol­en. Dette vil gjelde få elever, men er ikke det mindre viktig for de det faktisk gjelder.

En fellesnevn­er for elever som faller ut av klasseromm­et er problemer utenfor klasseromm­et. Derfor arbeider KRF for å få flere yrkesgrupp­er inn i skolen. Særlig vil vi prioritere å få på plass en norm for stillingen på helsesøste­r slik at den står i forhold til antall elever. I dag er dekningen alt for lav, og en slik økning vil kunne forebygge og plukke opp psykiske og fysiske problemer på et tidlig tidspunkt.

KRF kjemper de unges sak. Vi er stolt over viktige gjennomsla­g

ULes mer debatt på våre nettsider fvn.no/mening.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway