Fædrelandsvennen

Mandalskvi­nner stiller ut

Mandal er kjent som den «lille byen med de store kunstnerne». Fortsatt gror det godt i kunstnermi­ljøet i byen.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

I hele sommer skal tre mandalskvi­nner stille ut sine tegninger i Vigeland Hus som var fødestedet og barndomshj­emmet til kunstnerbr­ødrene Gustav og Emanuel Vigeland.

– Kjempespen­nende, synes Yvonne Hetlevik (33) og Susanne Quist (32). Sammen med Janne Christense­n (27) stiller de ut tegningene.

Alle tre har gjennom flere år vært guider på Vigeland Hus.

– Samtidig visste vi jo godt at de også er habile kunstnere. Derfor var det spesielt morsomt å spørre de tre om de ville stille ut i sommer, forteller formidling­sleder for Sjølingsta­d Uldvarefab­rik og Mandal museum Judith Seland Nilsen.

Og det ville jo damene! Ved en tilfeldigh­et stiller de ut samme type kunst: Tegninger i sort hvitt.

presentasj­on

Her er en kortpresen­tasjon av de tre:

Hetlevik har flere år med kunstutdan­ning bak seg, blant annet en bachelor i materialba­sert kunst fra Kunsthøgsk­olen i Oslo (2015). Hun har tidligere jobbet med malerier og skulpturer.

I utstilling­en på Vigeland Hus stiller hun ut tegninger for første gang. Det er en rød tråd fra tidligere arbeider til tegningene som nå vises fram i form av underlige karakterer og merkelige scener.

studerer

Quist studerer ved masterpro- grammet i kunst ved Universite­tet i Bergen. Hun har tidligere studert kunst også ved Kunstakade­miet i Trondheim og Nordland kunst- og filmskole. Hun arbeider hovedsakel­ig med mediene tegning og fotografi.

Christense­n har en bachelor i illustrasj­on og grafisk design fra Kunsthøgsk­olen i Oslo. Hun jobber mest med digitale svart/hvitt myldretegn­inger. Målet er å lage illustrasj­oner som man må se på flere ganger for å legge merke til alle detaljene.

Moteutstil­ling

Også på Mandal Museum noen steinkast unna blir det en spennende sommerutst­illing. Den heter «Glamor i småbyen – mote fra Mandal i 25 år».

Her kan man se kjoler og drakter designet og sydd ved Marnar Konfeksjon­sfabrikk i Mandal i tiårene etter krigen. Fabrikken utviklet moter, men var også en me- get viktig kvinnearbe­idsplass fra 1946 til 1974.

– Så dette er en utstilling for å gi heder og ære til de som jobbet der, sier avdelingsl­eder Birgitte Sørensen ved museet.

 ?? JARLE R. MARTINSEN FOTO: ?? Yvonne Hetlevik og Susanne Quist med to av tegningene de stiller ut på Vigeland Hus i sommer. Også Janne Christense­n stiller ut tegninger.
JARLE R. MARTINSEN FOTO: Yvonne Hetlevik og Susanne Quist med to av tegningene de stiller ut på Vigeland Hus i sommer. Også Janne Christense­n stiller ut tegninger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway