Fædrelandsvennen

Forsvarsmi­nisteren til Hestmanden-åpning mandag

- TORGEIR EIKELAND

Mandag skal krigsseile­rmuseet Hestmanden åpnes av forsvarsmi­nisteren, uansett om skipet går for egen maskin eller ikke.

– Vi sikter mot at Hestmanden skal gå for egen maskin innen mandag, men som alltid med gamle skip dukker det opp ting, sier direktør John Olsen ved VestAgder-museet.

Mandag 26. juni åpnes krigs- seilermuse­et D/S Hestmanden ved Kilden, og det er forsvarsmi­nster Ine Marie Eriksen Søreide (H) som står for åpningen. Skipet fra 1911 som seilte ute under begge verdenskri­ger, har ikke gått for egen maskin siden 1960-tallet.

Det har siden 90-tallet ligget til restaureri­ng ved Bredalshol­men verft, og de siste årene er det VestAgder-museet som har hatt ansvaret for skipet. Nå er det gjort klar en utstilling om bord i skipet som blir et offisielt minnesmerk­e over krigsseile­rnes innsats under 2. verdenskri­g.

I sommer skal Hestmanden besøke både Arendalsuk­a og Skalldyrfe­stivalen i Mandal, og dit skal den seile for egen maskin. Mandag skal den også ifølge planen tøffe over fra Bredalshol­men til Kilden hvor den store åpningen skal finne sted.

– Vi tar ikke noen sjanser, og har leid inn slep dersom vi ikke får maskinen i stand til mandag, sier direktør Olsen.

Til åpningen er 14 krigsseile­re invitert. Alle er over 90 år, og den eldste fyller 100 i år. To av dem kommer ens ærend fra USA for å delta på åpningen.

Hestmanden vil være åpen for publikum fra 28. juni til 30. juli ved Bredalshol­men i sommer.

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? D/S Hestmanden har ikke gått for egen motor siden 1964.
FOTO: JACOB BUCHARD D/S Hestmanden har ikke gått for egen motor siden 1964.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway