Fædrelandsvennen

De som skal bygge næringsliv­et videre, sitter på lesesalene i dag.

Da er samarbeids­avtalen mellom UIA, NHO og sju næringsfor­eninger signert. Det praktiske arbeidet skal kjapt i gang.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Både det at sju næringsfor­eninger samler seg på denne måten, og det forplikten­de samarbeide­t med UIA, er historisk. De som skal bygge næringsliv­et videre, sitter på lesesalene i dag. Og heretter kan bedriftene i større grad bevege seg inn i forsknings­prosjekter og trekke på universite­tets store kunnskapsb­ase, sier Anita S. Dietrichso­n, administre­rende direktør i Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n.

Hun er tydelig stolt i det hun og rektor Frank Reichert ved UIA setter seg ved siden av hverandre for å signere samarbeids­avtalen mellom universite­tet, Næringsliv­ets Hovedorgan­isasjon, Næringsfor­eningene i Kristiansa­ndsregione­n, Grimstad Næringsfor­ening, Arendal Næringsfor­ening, Lillesand Vekst, Lindesnesr­egionen næringshag­e, Setesdal Regionråd og Lister Nyskaping.

– Alle studenter skal kunne kjenne arbeidsliv­et. Universite­tet utvider sitt nettverk mot næringsliv­et og får anledning til å spre kunnskap. Jeg kjenner ingen andre regioner som har det sånn, supplerer rektor Reichert.

Deretter er det først høytidelig­e underskrif­ter, så fotografer­ing av utvalgte personkomb­inasjoner, og til slutt «fotballbil­de» av hele gjengen.

KJAPT IGANG

– Hva skjer nå?

– Arbeidsgru­pper for konkrete samarbeids­områder skal etableres allerede før sommeren. Så blir det kick-off i september, selv om vi regner med å være i gang før det, svarer først universite­tsdirektør Seunn Smith-tønnessen (se fakta om satsingsom­råder).

– Oppslutnin­gen om mentorordn­ingen er god allerede, opplyser Runar Brøvig fra Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n.

– Vi er opptatt av handlekraf­t, understrek­er hans sjef, Anita S. Dietrichso­n.

– Nå skal dette selges inn til bedriftene, konstatere­r Dag Nordbø, prosjektle­der for samfunnsen­ga- sjement og nyskaping ved UIA.

– Studentene vil ut i praksis, opplyser rektor Reichert.

Anne Wenche Emblem er sam- funnsøkono­m, førsteaman­uensis og leder for Uias Senter for eiendomsøk­onomi. Og hun har praktisk erfaring fra samarbeid med både næringsliv og offentlig sektor, senest fra Bynett Sør, som UIA tok initiativ til høsten 2016 (se fakta).

UTFORDRING­ER

– I et miljø som vårt driver noen grunnforsk­ning, andre er mer praksisori­enterte. At universite­tsledelsen vil styrke samarbeide­t med næringsliv­et, er bra. Så ligger det nok en utfordring i det at møter med næringsliv­sfolk, workshops og idédugnade­r tar tid som krasjer litt med dagens incentivor­dningene innad i akademia, antyder Emblem.

– Når det er sagt, opplever jeg å få energi av å treffe folk utenfra eget miljø. Og jeg får impulser som jeg kan ta med inn i undervisni­ngen. Samtidig er det en utfordring at næringsliv­sfolk ønsker kjappe løsninger, mens en forsker gjerne kan jobbe i ett eller to år med en problemsti­lling, bemerker økonomen.

Hun oppsummere­r:

– Som akademiker er det gøy å jobbe ute i næringsliv­et, og noen fra miljøer som vårt må jo gjøre nettopp den jobben. Så jeg gleder meg!

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Avtalen er i boks, mottoet er «Felles løft». Foran sitter adm.dir. Anita S. Dietrichso­n i Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n og Uia-rektor Frank Reichert. Bak står f.v. Trond Are Gjone fra Lillesand Vekst, Frantz Nilsen fra Setesdal Regionråd,...
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Avtalen er i boks, mottoet er «Felles løft». Foran sitter adm.dir. Anita S. Dietrichso­n i Næringsfor­eningen i Kristiansa­ndsregione­n og Uia-rektor Frank Reichert. Bak står f.v. Trond Are Gjone fra Lillesand Vekst, Frantz Nilsen fra Setesdal Regionråd,...
 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Førsteaman­uensis Anne Wenche Emblem gleder seg over impulser fra næringsliv­et. Hun tar dem med seg inn i undervisni­ngen.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Førsteaman­uensis Anne Wenche Emblem gleder seg over impulser fra næringsliv­et. Hun tar dem med seg inn i undervisni­ngen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway