Fædrelandsvennen

Skolens definisjon­smakt over barn og unge

-

Det er mange barn som sliter på skolen, på den ene og den andre måten. Kravene er mange og for enkelte uoverkomme­lige.

For å lykkes bør barna ha god konsentras­jonsevne, god impulskont­roll, god selvkontro­ll og god motivasjon for det faglige. De bør se sånn passe vanlig ut eller bedre, helst høre godt (har nettopp kommet frem i media) og den sosiale kompetanse­n og de kommunikat­ive ferdighete­ne bør være særlig godt utviklet.

Lista er uendelig lang. Det kan være mange grunner til at noen kommer til kort her, problemet er at de gjør det. Er det da så merkelig at barn og unge utagerer, eller isolerer seg, blir sinte eller lei seg, prøver seg på andre ting eller gjør ingenting?

Vi voksne sykmelder oss, bytter jobb eller lar være å jobbe, heller enn å være et sted der vi ikke mestrer, ikke trives og ikke har det bra. Noen blir syke av jobben, og noen blir syke av skolen. Det triste er at barn og unge ikke har andre valgmuligh­eter. Det tristeste er jo at det er som det er, at noen føler de ikke passer inn i dette rommet. Det er jo bare tull, sier du, det er da individuel­l tilpasning. Ja, det gjøres nok mye bra arbeid på det området, og det er viktig, men sluttresul­tatet er ikke alltid tilpasset.

Når disse elevene går ut av skolen, gjerne med en høytidelig avslutning­ssermoni der vitnemål etter 10 års skolegang deles ut, er det noen som får utdelt et vitnemål med veldig svake karakterer, dårlig orden og dårlig oppførsel. Er det noe å dele ut på en høytidelig avslutning­sfest? Det er da en hån å gjøre slikt mot de unge det gjelder. Dette papiret har nesten ingen verdi. Nedsatt orden og oppførsel. Hva er det? Jo, orden kan være mobilbruk i timene, og hører ikke eleven på beskjed om å legge vekk telefonen, kan det bety nedsatt orden. (Dårlig motivasjon, mistrivsel og mye annet kan ligge bak). Har du svart stygt eller oppført deg urimelig mot andre noen ganger, er det nedsatt oppførsel etter 10 års skolegang.

Til alle unge som får utdelt et slikt vitnemål: Du er så mye bedre enn det. Det papiret skal ikke definere deg.

Dette er problemet. Karakterer og orden og oppførsel blir en alt for snever vurdering. Orden og oppførsel bør strykes og heller inn med gode beskrivels­er. Slik det er nå fortelles bare en li- ten bit av sannheten, mens man kan få inntrykk av at det er hele sannheten. Jeg skulle virkelig ønske på disse unges vegne at de ble beskrevet mer rettferdig.

Det er forresten også en fordel om du har lærere som ser deg og liker deg for den du er, de er så mye rausere og forstår så mye bedre enn de strenge og de som ikke forstår, som gjerne setter deg i en dum bås.

På avslutning­sseremonie­n later du som du er glad, ville helst ha latt være å komme og du kjenner deg dårlig. Du er gull verdt, du er bra nok, du er god nok, du er den blomen du skulle væra, synger Ingebjørg Bratland. Husk det om dette gjelder deg, og jeg håper inderlig du har en familie som er en motvekt til dette, som forteller deg alt det fine de ser i deg.

I barnehagen er det også en høytidelig avslutning­ssermoni for barna som skal begynne på skolen. De får med seg et kort med positive og gode beskrivels­er av seg selv. De kan se på det, lese sammen med mor og far og kjenne seg stolte og verdifulle. Uansett. Hvert enkelt barn er bra nok og god nok og gull verdt.

Dette handler om et system, som i praksis ikke har det menneskesy­net en kunne forvente i norsk skole i 2017. Heldigvis er det flere som likevel klarer seg godt videre i livet, på grunn av hvem de faktisk er.

❞ Til alle unge som får utdelt et slikt vitnemål: Du er så mye bedre enn det. Det papiret skal ikke definere deg.

Solfrid Berg

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX ?? Karakterer og orden og oppførsel blir en alt for snever vurdering, skriver innsendere­n.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB SCANPIX Karakterer og orden og oppførsel blir en alt for snever vurdering, skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway