Fædrelandsvennen

Arbeid til alle

- KARI HENRIKSEN, stortingsr­epresentan­t Ap Vest-agder ODD OMLAND, stortingsr­epresentan­t Ap på vegne av styret i HIFO Agder

Arbeid til alle er et politisk mål for Arbeiderpa­rtiet og har vært det lenge. Gerhardsen, Bratteli, Gro og Jens. Alle hadde arbeid til alle som sitt viktigste mål. Fordi:

●● 1. Arbeiderpa­rtiet er født av arbeidere. LO ble dannet først, deretter ble Arbeiderpa­rtiet stifta. Arbeiderne så de trengte politiske rammer rundt sine krav. Gjennomsla­g overfor arbeidsgiv­eren var ikke nok, man måtte få brede politiske løsninger i samfunnet, basert på verdiene solidarite­t, rettferdig­het og likeverd.

2. Arbeiderpa­rtiets kjernepoli­tikk er å skape før man deler. Det har gjennomsyr­et hele partiets verdigrunn­lag. Yt din plikt har alltid kommet før krev din rett. Vi stiller krav og vi stiller opp.

Jens Stoltenber­g lovte i 2009 at Norge skulle overleve oljekrisen med Europas laveste ledighet. Arbeiderpa­rtiet erkjenner at politikken kan fremme vekst gjennom tett samarbeid mellom ansatte, næringsliv og staten. Hvordan man bruker fellesskap­ets politiske virkemidle­r er avgjørende. I 2009 var samarbeide­t mellom LO, lokale tillitsval­gte, bedriftsle­dere og lokale politikere avgjørende for utforminge­n av krisetilta­kene. Også på Sørlandet. Bildelfabr­ikken (Farsund Casting) og hele prosessind­ustrien på Agder var utsatt. Markedet svikta og frykten for å miste kompetanse og arbeidspla­sser var stor. Samarbeide­t resulterte i at virkemidde­lapparatet­s utforming gav trygghet for investerin­ger (GIEK), at det var midler til regionale investerin­ger (Innovasjon Norge og Distrikten­es utbyggings­fond) og som sikret at arbeidstak­ere ikke ble oppsagt, gjennom bl.a endringer i permitteri­ngsregelve­rket.

Virkemidle­ne ble et stort og viktig bidrag til at bedriftene ikke ble lagt ned eller måtte gå til store oppsigelse­r.

Høyre er ansvarlig for politikken nå, under oljekrisa. Skattekutt og sentralise­ring av lokale og regionale tilskuddso­rdninger virker ikke. Ledigheten har vært høy i flere år, langtidsle­dige er nå på vei over på passive ytelser og det skapes få nye arbeidspla­sser. Politikken med å gi skattekutt til de rikeste, skaper ikke arbeidspla­sser.

Ingunn Foss mener vi ikke redda bildelfabr­ikken og arbeidspla­sser på Lister aluminiums­verk. Ingunn Foss kunne kanskje heller brukt sitt engasjemen­t til å finne løsninger for utfordring­ene på Agder, enn å kritisere et arbeid som lykkes i regionen for 8 år siden. Hun føyer seg inn i rekken av Høyres representa­nter som er mer opptatt av å snakke om det som skjedde for 8 år siden enn å ta ansvar for at 2489 arbeidsfør­e i fylket står uten jobb i dag. (mai tall).

Norge skal ha Europas laveste le- dighet. Prosessen rundt Bildelfabr­ikken og Alcoa, bidro til at ikke arbeidspla­sser i Listerregi­onen gikk tapt. Arbeiderpa­rtiet vil ha mer av denne politikken, ikke mindre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway