Fædrelandsvennen

2Pac for dummies

- ROY SØBSTAD

BIOGRAFI/DRAMA «All Eyez on Me»

USA 2016

Regi: Benny Boom Manus: Steven Bagatouria­n, Jeremy Haft, Eddie Gonzalez Skuespille­re: Demetrius Shipp Jr., Danai Gurira, Kat Graham, Jamal Woolard Aldersgren­se: 12 år

Filmen om rap-ikonet 2Pac kommer neppe til å tilfredsst­ille verken nykommere eller gamle fans. «All Eyez on Me» sliter med det samme som biografisk­e filmer flest: Fordi den prøver å få med for mye, ender den opp med å få med for lite. Selv for en som mangler detaljkunn­skaper om Tupac Shakur – undertegne­de for ek- sempel – er det åpenbart at filmen tar snarveier og forenkler problemati­ske hendelser.

Så var da også Shakurs liv uvanlig motsetning­sfylt. På den ene siden ønsket han, som sønn av Black Panther-aktivister, å være en forkjemper for sine egne i den sorte ghettoen. På den andre siden var han – som bråsuksess­full rapper – glad i bling, groupies og generell hedonisme. Bildet blir ikke mindre komplisert av at mannen sto midt oppe i 90-tallets store hip hop-feide mellom øst- og vestkysten og at han hadde en egen evne til å havne i stygge voldsepiso­der.

Dét er mye å skulle klemme inn i en to timer lang film. Og til tross for at debutanten Demetrius Shipp Jr. gjør en hederlig innsats i hovedrolle­n – og i tillegg ligner noe veldig på virkelighe­tens 2Pac – er det knapt til å unngå at «All Eyez on Me» blir like oppramsend­e og overfladis­k som en hvilken som helst «Behind the Music»dokumentar.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway