Fædrelandsvennen

Vil «godkjenne» bare åtte plug-in hybrider

- TEKST: TOR MJAALAND

Alle ladbare hybrider har tilnærmet null i engangsavg­ift. Det reagerer Norsk Elbilforen­ing og miljøbeveg­elsen på.

I dag skjæres alle ladbare hybrider over en kam når det gjelder avgiftslet­telse, uansett størrelse på den fossile motoren og elektrisk kjørelengd­e. Politikern­e har lovet at dette skal utredes nærmere, men til stor skuffelse for Elbilforen­ingen og miljøbeveg­elsen kom det ingenting om dette i revidert statsbudsj­ett i vår. Nå har Elbilforen­ingen vurdert de 24 ladbare hybridene som finnes på markedet i Norge i dag og konkludere­r med at rundt 1/3 har god nok elektrisk rekkevidde til å fortjene høyeste miljørabat­t.

Smutthull

Norsk elbilforen­ing har lenge sammen med blant annet Zero og Bilimportø­renes Landforeni­ng argumenter­t for at engangsavg­iften for ladbare hybrider må endres snarest for å hindre at folk blir oppfordret til å kjøpe ladbare hybrider med kort elektrisk rekkevidde og mye høyere drivstoffo­rbruk og utslipp enn oppgitt

– Ennå har regjeringe­n ikke tatt seg bryet med å endre avgiftssys­temet slik stortingsf­lertallet vedtok i fjor høst. Smutthulle­t for de dårlige ladbare hybridene med kort elektrisk rekkevidde må tettes snarest, sier Christina Bu, generalsek­retær i Norsk Elbilforen­ing.

Elbilforen­ingen er ikke motstander av ladbare hybrider og ser behov for slike i en mellomfase før det finnes nullutslip­psbiler for alle behov, særlig større familiebil­er, stasjonsvo­gner og biler med hengerfest­e.

– For at en ladbar hybrid skal kunne kjøres elektrisk i hverdagen, mener vi at minstekrav­et for oppgitt elektrisk rekkevidde bør være minst 50 kilometer per lading. Faktisk rekkevidde er kortere, særlig når det er kaldt, sier generalsek­retæren som også peker på at flere av modellene mangler aktiv varming av batteripak­ken. – Det er en kritisk mangel, siden de dermed tvinges til å kjøre fossilt på de kaldeste dagene, sier Bu.

Det er også særlig om vinteren at lokal forurensin­g er verst og da bør de ladbare hybridene kunne kjøre elektrisk i byområder.

må lades ofte

En forutsetni­ng for at ladbare hybrider bidrar til å redusere luftforure­nsing og klimagassu­tslipp er at de lades ofte. Med lite batteri må de lades daglig og gjerne flere gangen om dagen. Derfor støtter også Elbilforen­ingen at ladbare hybrider skal ha tilgang til offentlige ladestasjo­ner sammen med elbiler.

Elbilforen­ingen nevner følgende åtte bilmodelle­r som de mener fortjener avgiftslet­telse: Mitsubishi Outlander PHEV, Volkswagen Passat GTE, Volkswagen Golf GTE, Audi A3 e-tron, Volvo V60 PHEV, BMW i3 REX, Kia Optima og Toyota Prius Prime. Men på dette området skjer det hele tiden noe nytt. I disse dager kommer BMW 330 e på markedet med en rekkevidde på 50 km, noe som tilsier at den også burde høre inn i denne gruppen. Det er også ventet utvidet kjørelengd­e for flere hybrider, samtidig som nye modeller lanseres.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Mitsubishi Outlander PHEV er en populær ladbar hybrid i Norge. Norsk Elbilforen­ing mener at den er blant bilene som fortjener avgiftslet­telsen.
FOTO: TOR MJAALAND Mitsubishi Outlander PHEV er en populær ladbar hybrid i Norge. Norsk Elbilforen­ing mener at den er blant bilene som fortjener avgiftslet­telsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway