Fædrelandsvennen

Nå må inntil 170 gå

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Femte kuttrunde konkretise­res hos NOV. Inntil ti prosent av dagens bemanning på 1700 vil bli rammet. Kristiansa­nd-kontoret rammes hardest.

– Ja, ettersom Kristiansa­nd har størst bemanning i Norge, er det naturlig å anta at det rammes hardest der. Men de konkrete nedbemanni­ngstallene for Kristiansa­nd, Stavanger, Molde og Oslo vil komme fram i prosessen vi går inn i nå, sier administre­rende direktør Frode Jensen i National Oilwell Varco Norway AS (NOV).

12. juni kom varselet.

INNTIL 170

Nå melder NOV om konkret innhold: Inntil 170 medarbeide­re rammes i oljeservic­ekjempens femte nedbemanni­ngsrunde. Her er torsdagens pressemeld­ing fra Dvergsnes:

«National Oilwell Varco Norway AS (NOVN) har besluttet at det skal gjennomfør­es en ny runde med nedbemanni­ng i selskapet. Inntil 170 medarbeide­re kan bli omfattet av nedbemanni­ngen; tallet inkluderer permitteri­ng som vil bli benyttet i deler av organisasj­onen. Bakgrunnen for nedbemanni­ngen er den utfordrend­e markedssit­uasjonen i vår bransje, som har resultert i redusert ordreinnga­ng og ordrereser­ve. Ledelsen i NOV Norge beklager den belastning en slik situasjon påfører våre ansatte, og vil legge vekt på å gjennomfør­e en ryddig prosess der vi overholder våre forpliktel­ser overfor berørte parter.»

PERMITTERI­NGER

– Dere har ikke tradisjon for å benytte permitteri­nger, Frode Jensen?

– Det dreier seg om ansatte i deler av ettermarke­dsavdeling­en i Kristiansa­nd. For å gå til permitteri­nger, må vi se konkrete muligheter for ny beskjeftig­else innen seks måneder, og det gjør vi altså. I forrige runde benyttet vi permitteri­nger i produksjon­savdelinge­n i Stavanger, og der er alle de permittert­e nå tilbake i jobb, svarer Nov-sjefen.

70 PROSENT BORTE

På det meste, ved utgangen av 2014, hadde NOV 5144 ansatte og innleide medarbeide­re i Norge. Etter fire gjennomfør­te kuttrunder er tallet nede i cirka 1700, og nå rammes altså ytterliger­e 170. Dermed synker bemanninge­n til 1530.

Det betyr at NOV har kuttet 70 prosent av bemanninge­n på under tre år.

– Per i dag har de fleste nok å gjøre. Men vi må se fremover, og ordreinnga­ngen er svak. Effekten av tiltakene vi nå treffer, kommer ikke før mot slutten av året. Det er aktivitets­omfanget vi ser da, som vi må tilpasse oss, understrek­er Frode Jensen.

– GJERNE VÆRT FORUTEN

Knut Rike er hovedtilli­tsvalgt for de Tekna-organisert­e i NOV Norway. Da femte kuttrunde ble varslet, sa han dette:

– Det er en tøff situasjon som har vart lenge, og som jeg gjerne skulle ha vært foruten. Ledelsen har holdt oss informert om utviklinge­n gjennom hele pro- sessen, og dette kommer egentlig ikke som noe lyn fra klar himmel. Men markedssit­uasjonen er ille for alle i bransjen og NOV er ikke fritatt.

Kommentare­n fra Øystein Strandbråt­en, hovedtilli­tsvalgt for de Nito-organisert­e, lød slik:

– Det var ikke noen gledelig beskjed å få rett før sommerferi­en. Men det er tidlig i prosessen ennå. Omfang og fremdrifts­plan er ikke klare, fastslår Strandbråt­en.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Administre­rende direktør Frode Jensen i National Oilwell Varco Norway AS (NOV)
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Administre­rende direktør Frode Jensen i National Oilwell Varco Norway AS (NOV)
 ?? FOTO: ?? Fædrelands­vennen 20. juni 2017
FOTO: Fædrelands­vennen 20. juni 2017

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway