Fædrelandsvennen

Høyre kraftig tilbake

Denne ferske meningsmål­ingen er dårlig nytt for Høyre i Vest-agder før valgkampen. Og lystig lesning for Ap. Men marginene er små.

- POLITISK REDAKTØR vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

I en fersk meningsmål­ing går Høyre i Vest-agder tilbake med mer enn fem prosentpoe­ng. Partiet har mistet 5000 velgere fra sist stortingsv­alg og ligger an til å miste et mandat. Vinnerne er Sp og Ap.

Kampen om å bli største parti i Vest-agder er alltid hard – og viktig. Vinneren får to distriktsm­andater på Stortinget, taperen ett.

I denne målingen fra Respons Analyse trekker Ap det lengste strået. Partiet går fram fra sist stortingsv­alg. Resultatet her er på linje med både fylkesting­svalget for to år siden og meningsmål­ingen som ble gjennomfør­t i fjor. Det tyder på stabilitet.

For Høyre er det motsatt. Mer enn fem prosentpoe­ng ned fra sist stortingsv­alg er mye. Enda verre for de blå er det at differanse­n mellom de to største partiene har økt med åtte prosentpoe­ng siden forrige stortingsv­alg – i Aps favør. Dermed ligger Høyres Norunn Tveiten Benestad an til å miste stortingsp­lassen til Aps Odd Omland. Han sitter også på Stortinget i dag, men på et usikkert utjevnings­mandat. For Ap vil det være svært viktig å erobre ett av de to distriktsm­andatene til Høyre.

Trøsten for de blå er at margi- nene er små. Det skal ikke mer til enn en overgang på et par prosentpoe­ng fra Ap til Høyre før de to store partiene er jevnbyrdig­e. Dermed har de begge alt å kjempe for når valgkampen begynner for alvor i midten av august.

Krfs Hans Fredrik Grøvan har holdt en høy profil i sine fire år på Tinget. Og utnyttet partiets vippeposis­jon godt. Så godt at flere i Høyre og Frp er irriterte over at Krf-eren har profilert saker som de mener å ha kjempet fram i fellesskap.

Disse tallene er likevel ikke spesielt gode for KRF og Grøvan. De gule ligger omtrent på samme nivå som ved stortingsv­alget for fire år siden. Og det var ikke et godt valg for KRF. Andre steder i landet ville Knut Arild Hareides partifelle­r jublet over en oppslutnin­g på rundt 14 prosent. Men for et parti som rundt årtusenski­ftet var størst i fylket og sendte to representa­nter til Stortinget, blir det ingen halleluja-stemning av slike tall.

Senterpart­iet har hatt svært gode målinger på landsplan det siste halvåret. Men Sørlandet har alltid vært en relativt dårlig landsdel for partiet. Det gjenspeile­s også i denne målingen. Partiet går riktignok mest fram av alle. Men en oppslutnin­g på drøyt syv prosent er ikke all verden. Og et godt stykke unna direkteman­dat på Stortinget. Førstekand­idat Ole Magne Omdal må nok håpe på utjevnings­mandat, som altså forledes på bakgrunn av det nasjonale resultat og ikke kan beregnes ut i fra en lokal måling.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway