Fædrelandsvennen

Refser Samfundet

Menigheten Samfundet krever at tenåringen­e skal stå til konfirmasj­on. Medlemskap­et ryker hvis de nekter. – Tenderer mot indoktrine­ring, sier barneombud Anne Lindboe.

- TEKST: BJØRN MARKUSSEN bjorn.markussen@fvn.no

Barneombud Anne Lindboe mener det tenderer mot indoktrine­ring når Menigheten Samfundet krever at ungdommene må stå til konfirmasj­on der.

Fædrelands­vennen vet at enkelte ungdommer fra Menigheten Samfundet de par siste årene har stått til konfirmasj­on i andre kristne menigheter. Dette er brudd på interne regler, og de tolv mennene i Samfundets øverste organ, Samfundsst­yret, tok tak i problemet i styremøtet i mai. Dette fremgår av interne dokumenter Fædrelands­vennen har fått tilgang til.

I 2012 vedtok styret at de fortsatt ikke kan akseptere noen andre kirkesamfu­nn i verden. For alle kirker de kjenner til, « fører falsk lære ». Så konfirmasj­on i na- bomenighet­en er ikke godt nok.

Toppledern­e konkludere­r nå med at tenåringer som ikke blir konfirmert i Samfundet, bevisst har valgt å ikke gjenta dåpsløftet. Styret viste til Grunnregle­ne, og vedtok: « Dette er ikke forenlig med medlemskap i Samfundet. »

«SVÆRT SKADELIG»

– Vi har uttrykt bekymring for Menigheten Samfundets praksis før. Å stille ulike former for krav som begrenser barn og unges omgang med verden utenfor, er uklokt, sier barneombud Anne Lindboe til Fædrelands­vennen, og legger til:

– Det er viktig at man under oppveksten får ulike impulser og opplever forskjelli­ge måter å leve livet på. Praksisen med ekskluderi­ng av personer av ulike grunner, er også kjent fra andre lukkede trossamfun­n og beskrives som svært skadelig for dem som har gått gjennom dette.

«EN TUNG BELASTNING»

Barneombud­et er kjent med at formannen i Samfundsst­yret, Sigmund Aamodt, så sent som i november 2014 advarte medlemmene mot «unødig omgang» med mennesker som ikke er medlemmer og mot å omgås medlemmer som «ikke lever etter Guds ord og vilje». Hun vet at mennesker for et par år siden fortalte i Fædrelands­vennen om krevende familiefor­hold og brutte relasjoner etter å ha meldt seg ut av menigheten. Ombudet vet også at mange av medlemmene i Samfundet har store deler av familien, slekt og venner innenfor i menigheten.

– Å være ung og skulle ta sine egne valg og samtidig risikere å miste hele nettverket sitt på grunn av det man velger, er en tung belastning, sier Anne Lindboe, og avslutter:

– Menigheten Samfunnet kan kanskje ha rett til å sette et slikt krav rent juridisk, men moralsk er det svært betenkelig. Vi mener det tenderer mot indoktrine­ring og for sterk begrensing av barn og unges religionsf­rihet.

VISE VARSOMHET

Samfundsst­yret minner medlemmene om at de interne retningsli­njene krever at de som ikke er konfirmert i Samfundet skal nektes « tilgang til nattverd og kirkens goder ». I reglene begrunnes konfirmasj­onen med at « de unge etter grundig opplæring skal bekrefte med egen munn at de vil forsake djevelen og alle hans gjerninger og alt hans vesen, og tro på den treenige Gud. »

Etter å ha slått fast at konfirmasj­onsnekt ikke er forenlig med medlemskap, ber toppledels­en om at de lokale menighetss­tyrene viser «tålmodighe­t og varsomhet» når vedtaket skal settes ut i livet. For « ungdommer kan være ekstra sårbare i en slik situasjon, » skriver de.

Fædrelands­vennen vet ikke hvordan tenåringen­e som nylig har brutt menigheten­s konfirmasj­onsregler er blitt behandlet av lederne.

Formann i Samfundsst­yret, Sigmund Aamodt har ikke ønsket å kommentere denne saken.

TILBAKEGAN­G

❞ Praktisen med ekskluderi­ng av personer er kjent fra andre lukkede trossamfun­n og beskrives som svært skadelig for dem som har gått gjennom dette.

ANNE LINDBOE, barneombud

For sju år siden var det 1.929 medlemmer i Menigheten Samfundet. Ved inngangen til 2017 hadde de 1.779 medlemmer – 1.355 av dem tilhører menigheten i Kristiansa­nd og 424 i Egersund. Når de nå har elleve medlemmer færre enn i fjor, har tilbakegan­gen bremset noe.

Også utmeldings­tallene, som de siste årene har vært historisk høye etter en årelang intern strid om synet på andre kirker og dåpssyn, er redusert fra 49 til 28 i Kristiansa­nd siste året. Nå er utmeldings­takten i menigheten nede på to prosent – det vil si det dobbelte av hva Den norske kirke (Dnk) hadde i 2016 da alle gamle utmeldings­rekorder i Dnk ble slått ettertrykk­elig.

 ??  ??
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Menigheten Samfundet aksepterer ikke at deres tenåringer står til konfirmasj­on i andre kirker. Da kan de ikke være medlemmer. Bildet er fra Samfundets kirke og skole i Kristiansa­nd.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Menigheten Samfundet aksepterer ikke at deres tenåringer står til konfirmasj­on i andre kirker. Da kan de ikke være medlemmer. Bildet er fra Samfundets kirke og skole i Kristiansa­nd.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway