Fædrelandsvennen

Tid for avkjøling i Vennesla

Debatten om boliger for mennesker som sliter med rus og psykiatri, har vært bitter og til tider uverdig. Nå bør det være tid for selvransak­else – og gjennomfør­ing av vedtaket.

-

Torsdag kveld falt omsider avgjørelse­n i den betente saken om rop-boliger (rus og psykiatri) i Vennesla. Det skal bygges 12 slike boliger med døgnbemann­ing på Lomtjønn så fort som mulig. 12 andre boliger skal planlegges et annet sted i kommunen.

Dette vedtaket vil forhåpentl­igvis sette punktum for en debatt som dessverre til tider har vært preget av grove overtramp. På sosiale medier har enkelte gått langt over streken for å hindre det vedtaket som til slutt ble fattet. Også selve kommunesty­remøtet ble i så måte illustrere­nde. Ordfører Torhild Bransdal (KRF) ble utsatt for ren utskjellin­g av en av tilhørerne i en pause.

Dette er en uverdig debattform som bidrar til ytterliger­e stigmatise­ring av mennesker som sliter.

Etablering av boliger for mennesker som sliter, er ofte et vanskelig spørsmål i lokalsamfu­nn. Og det er høyst legitimt å arbeide for andre løsninger enn de som administra­sjon og et flertall av de folkevalgt­e ønsker. En slik diskusjon kan også være til det beste for brukerne, i den grad det kommer fram nye, saklige argumenter.

Men det betinger at debatten er nettopp det, saklig. Noe enkelte faser av debatten i Vennesla dessverre ikke har vært. Enkelte av de som hevder å ville det beste for de som sliter med rus og psykiatri, har i stedet skapt frykt blant beboerne på Lomtjønn, og andre steder. Ikke minst blant barna. Uttrykk som rasering av bomiljø har vært brukt. Dette er en uverdig debattform som bidrar til ytterliger­e stigmatise­ring av mennesker som sliter.

Dette betyr ikke at kommunens håndtering av saken har vært problemfri. Den kom blant annet skjevt ut gjennom hemmeligho­ld i begynnelse­n av prosessen. Men det politiske flertallet som sto bak vedtaket i forrige uke har hele tiden argumenter­t for at man ønsker brukernes beste. Og de har basert sine konklusjon­er på innstillin­ger fra kommunens fagekspert­ise.

Nå bør tiden være inne for at prosessen kommer over i et nytt spor. Der alle som har deltatt i debatten reflektere­r over hva som gikk galt, og der fokus rettes inn mot gjennomfør­ing av vedtaket på en best mulig måte. Både for brukerne og nærmiljøet.

 ??  ?? Flertallet Vennesla kommunesty­re fattet torsdag det endelige vedtaket i striden om såkalte rop-boliger i kommunen.
Flertallet Vennesla kommunesty­re fattet torsdag det endelige vedtaket i striden om såkalte rop-boliger i kommunen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway