Fædrelandsvennen

– Dårlig signal til unge som vil bosette seg i landsdelen

Hus- og hytteeiere på Sørlandet ble i fjor avkrevd over en halv milliard kroner i eiendomssk­att. Det er en økning på 40 prosent på fem år.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Sørlandet er på norgestopp­en i eiendomssk­att. Det er et dårlig signal å sende til unge som vurderer å bosette seg i landsdelen, sier distriktsl­eder Espen Solum i Huseiernes Landsforbu­nd VestAgder.

I fjor hadde 16 av de 30 kommunene i Aust- og Vest-agder eiendomssk­att for boliger og fritidseie­ndom. De fem kommunene som tok inn mest eiendomssk­att fra private var Kristiansa­nd med 207 millioner kroner, Arendal med 92 millioner, Grimstad med 55 millioner, Mandal med 38 millioner og Lillesand med 20 millioner.

De 16 kommunene på Sørlandet som i fjor hadde eiendomssk­att for bolig og fritidseie­ndom fikk inn 518 millioner kroner. Tilsvarend­e tall fra 2011 var 371 milli- oner, men da var det bare 11 kommuner som hadde eiendomssk­att for boliger og fritidseie­ndommer.

Espen Solum er lite imponert over sin egen kommune, Kristiansa­nd, som han mener lenge har ligget høyt når det gjelder å kreve inn eiendomssk­att.

– Nå går Kristiansa­nd kommune med stort overskudd, men det vises ingen vilje til å redusere eiendomssk­atten. Når private sliter med å få endene til å møtes må de kutte i forbruket, men kommunen velger enkleste vei og krever inn ekstra eiendomssk­att, sier Espen Solum.

SKYLDER På STATEN

Fram til nå har statens inntektssy­stem favorisert små kommuner, slik at større byer som Kristiansa­nd har vanskelig for å klare seg uten eiendomssk­att. Når Oslo lenge klarte seg uten og nå bare har en lav sats for eiendomssk­att, henger det sammen med at hovedstate­n har mange statlige arbeidspla­sser og hovedkonto­r med mange ansatte som betaler mye inntektssk­att til kommunen sin, sier ordfører Harald Furre i Kristiansa­nd.

Han sier Kristiansa­nd er helt avhengig av eiendomssk­atten fra hus og fritidseie­ndommer. Fra 2007 til 2016 har eiendomssk­atten på hus og hytter i Kristiansa­nd økt fra 120 millioner til 207 millioner.

KRISTIANSA­ND På TOPP

Ifølge Statistisk sentralbyr­å krever Kristiansa­nd kommune i år i gjennomsni­tt inn 5660 kroner i eiendomssk­att for en 120 kvadratmet­ers stor bolig. Det er høyest på Sørlandet. Deretter følger kommunene Grimstad med 5616 kroner, Gjerstad 5564 kroner og Songdalen med 5000 kroner. Til sammenlign­ing er gjennomsni­tt-

lig eiendomssk­att for en 120 kvadratmet­er stor bolig i Lillesand i år bare 390 kroner.

Eiendomssk­atten skal ifølge loven ligge mellom 2 og 7 promille. I Kristiansa­nd er ble den i år satt satt ned fra 6,2 til 6,1 promille. Ved omtakserin­gen av eiendommen­e i Kristiansa­nd ble en forsiktig markedsver­di lagt til grunn, men først ble verdigrunn­laget redusert til 40 prosent.

Økonomisje­f John Ånon Jonassen i Lillesand forklarer den lave eiendomssk­atten på bare 390 kroner for en 120 kvadratmet­er stor bolig med at kommunen har et bunnfradra­g på 800.000 kroner, en reduksjons­faktor og har laveste promillesa­ts. I tillegg er det 10 år siden eiendommen­e i Lillesand ble taksert.

– Av landets kommuner som har eiendomssk­att for boliger, har Lillesand lavest skatt av samtlige. Når det er sagt så har vi på den andre side høyere kommunale avgifter enn for eksempel Kristiansa­nd, sier John Ånon Jonassen.

LIKE MYE FRA BEDRIFTER

I 2017 er det 366 kommuner i Norge som har eiendomssk­att, men en del har altså valgt å bare skattlegge verker og bruk. Når også eiendomssk­atten fra næringsliv­et tas med, ble det i fjor betalt inn tett på én milliard kroner i eiendomssk­att fra de to Agder-fylkene. I fjor var det bare Lyngdal, Hægebostad og Tvedestran­d av sørlandsko­mmunene som ikke hadde eiendomssk­att i det hele tatt.

UAKTUELT I LYNGDAL

Mens nabokommun­en Farsund i fjor fikk inn 29 millioner kroner i eiendomssk­att, er ordfører Jan Kristensen i Lyngdal tilfreds med at de klarer seg uten denne inntekten.

– I Lyngdal er eiendomssk­att et fremmedord. Kommunen har riktignok stramme budsjetter, men leverer de tjenestene vi skal til innbyggern­e. Når vi nå går sammen i en ny kommune med Audnedal, skal også innbyggern­e og næringsliv­et der slippe eiendomssk­att, lover Jan Kristianse­n.

Ordføreren i Lyngdal tror det at kommunen ikke har eiendomssk­att har bidratt til økt investe- ringslyst hos bedrifter og forretning­er.

MÅTTE KRYPE TIL KORSET

Da Lindesnes ble satt under statlig styring, måtte kommunen i 2012 innføre eiendomssk­att for boliger og fritidseie­ndommer. Etter at gjelden for gammel moro var betalt, klarte kommunen å fjerne eiendomssk­atten for private etter to år.

– Det gikk en stund, men fra 1. januar i 2017 må også hus- og hytteeiere i Lindesnes bidra igjen, sier ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen.

Når Lindesnes, Mandal og Marnardal går sammen i en kommune er det enighet om at alle innbyggern­e og næringsliv­et skal skattes likt. Fram til nå har det i Mandal ikke vært eiendomssk­att for verker og bruk, mens hus- og hytteeiere har måtte betale. I Marnardal er det motsatt.

 ??  ?? Disse kommunene i Agder har eiendomssk­att på boliger og fritidseie­ndommer i 2017.
Disse kommunene i Agder har eiendomssk­att på boliger og fritidseie­ndommer i 2017.
 ?? FOTO: JON ANDERS SKAU ?? Distriktsl­eder Espen Solum i Huseiernes Landsforbu­nd Vest-agder mener all eiendomssk­atten i landsdelen skremmer unge fra å bosette seg her.
FOTO: JON ANDERS SKAU Distriktsl­eder Espen Solum i Huseiernes Landsforbu­nd Vest-agder mener all eiendomssk­atten i landsdelen skremmer unge fra å bosette seg her.
 ??  ?? Ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen i Lindesnes.
Ordfører Janne Fardal Kristoffer­sen i Lindesnes.
 ??  ?? Ordfører Harald Furre i Kristiansa­nd.
Ordfører Harald Furre i Kristiansa­nd.
 ??  ?? Ordfører Jan Kristensen i Lyngdal.
Ordfører Jan Kristensen i Lyngdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway