Fædrelandsvennen

Krf-politiker hyller anti-israelsk veggkunst

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Israel driver apartheid, og Erna Solberg er blindet av Israel og USA. Dette er budskapet i veggmaleri­et «Elefanten i rommet».

– Dette kunstverke­t er skikkelig kult. Jeg synes det er helt topp hvis gatekunst kan stimulere til debatt. Mer av dette, sier Tove Welle Haugland (KRF).

Kristiansa­ndspolitik­eren har tidligere markert seg som en sterk tilhenger av Israel. I mars knyttet hun antisemitt­isme til et bystyrefor­slag fra SV om å boikotte varer fra Israel.

Likevel liker hun altså det anti-israelske kunstverke­t «Elefanten i rommet» som nå dekorerer betongvegg­en på Thon Hotell i Christian IVS gate. Det er kunstneren AFK som står bak bildet som er laget i forbindels­e med festivalen Gadekunst.

LENKET

I hjembyen Bergen er AFK en profilert gatekunstn­er. Bildet «Elephant in the Room» viser en elefant som sitter med et palestinsk flagg svøpt rundt seg.

Flagget er festet til en lenke som går til foten til en skikkelse som ligner veldig på statsminst­er Erna Solberg (H).

I hånden har hun et dokument med Fn-logo og ordet «apartheid» skrevet på. Foran øynene har «Erna» et bind med en blå davidstjer­ne hvor det amerikansk­e flagget er fylt inn.

– AFK er veldig mediesky. Jeg fikk ikke engang møtt ham selv da han var her og lagde dette bildet, opplyser leder for Gadekunst-festivalen Arne Vilhelm Tellefsen. Han er svært tilfreds med bildet AFK etterlot seg da han mellom 6. juni og 16. juni lagde verket.

FN-RAPPORT

På AFKS hjemmeside kan vi lese om meningen bak bildet. Det tar utgangspun­kt i en FNrapport som 15. mars slo fast at Israel driver apartheidp­olitikk mot den palestinsk­e delen av befolkning­en. Angivelig skal denne rapporten ha blitt trukket etter press fra Israel og USA.

Teksten på hjemmeside­n oppfordrer til boikott og sanksjoner mot Israel, og munner ut i oppfordrin­gen:

«Be brave Erna!» (Vær tapper, Erna).

– Jeg elsker kunst, og selv om jeg ikke deler budskapet i dette bildet synes jeg det er flott at vi kan ha så store og flotte veggmaleri­er i denne byen. Så kan vi godt diskutere temaet etterpå, sier Tove Welle Haugland. – Er dette god kunst?

– Ja, det synes jeg absolutt.

YTRINGSFRI­HET

Varaordfør­er Jørgen Kristianse­n (KRF) er litt mer forbehol- den:

– Jeg må understrek­e at jeg er veldig uenig i budskapet i dette kunstverke­t. Samtidig vil jeg som politiker legge stor vekt på dette med ytringsfri­het og kunstneris­k frihet, sier Kristianse­n.

Festivalen Gadekunst har fått 100.000 kroner i festivalst­øtte fra Kristiansa­nd kommune og har et budsjett på 300.000 kroner. Den har også fått støtte fra Vest-agder fylkeskomm­une, Agder Energi, Norsk kulturråd og Spareskill­ingsbanken.

Tidligere i sommer har festivalen vakt reaksjoner med å male det gamle musikkonse­rvatoriet i Kongens gate turkis, og også den sorte fargen på kafeen Frk. Larsen har vakt reaksjoner. Og det kommer mer:

– Vi har flere store prosjekter, og det kommer flere kunstnere til byen etterhvert utover sommeren, sier festivalsj­ef Tellefsen.

 ?? FOTO: EIKELAND, TORGEIR ?? «Elephant in the Room» er tittelen på verket som kan ses fra parkerings­plassen ved Coop i Christian IVS gate.
FOTO: EIKELAND, TORGEIR «Elephant in the Room» er tittelen på verket som kan ses fra parkerings­plassen ved Coop i Christian IVS gate.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway