Fædrelandsvennen

Nektes taletid i bystyret

I mange år har barne- og ungdomsråd­et hatt møte- og talerett i Mandal bystyre. Men nå er det slutt – det har Stortinget bestemt.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Kan du fatte at det går an å være så bakstrever­sk? Tenk å gå slik inn i framtiden med rumpa først, sier en småforbann­et eks-ordfører Alf G. Møll.

Som Frp-politiker har han null sans for at hans parti sørget for flertallet i Stortinget for lovendring­en som han ikke skjønner noe av.

Barne- og ungdomsråd­et (BU) ble etablert i Mandal i 2006. I årenes løp ble deres virksomhet stadig utvidet og rundt 2010 fikk de tale- og møterett i bystyret. Spesielt de siste årene har ungdommene vært aktive overfor politikern­e i å si sin mening om de fleste sakene.

INGEN BEGRENSNIN­GER

– Vi har meninger om stort sett alt, det begrenser seg ikke bare til saker som kun berører vår aldersgrup­pe, sier Endre Hægeland (15) som har sittet i rådet i tre år.

Det finnes barne- og ungdomsråd i de fleste kommunene på Sørlandet, men de færreste har hatt ordningen med tale- og mø- terett i kommunesty­rene.

– Slik sett har Mandal kommet langt i å gi slike rettighete­r til barn og unge, sier koordinato­r for BU, Anne Grønsund.

IMPONERT, MEN HJALP IKKE

Sammen med hele rådet var hun i Oslo i januar for nettopp å snakke om disse rettighete­ne med kommunalmi­nister Jan Tore Sanner.

– Han ble imponert over hvor langt vi har kommet i Mandal, men fikk altså likevel gjennom denne endringen i kommunallo­ven, sier hun.

Og endringen det er snakk om, er altså hvorvidt barne- og ung- domsråd skal ha lov til å bruke talerstole­n under et kommunesty­remøte. Dette har ikke vært spesielt lovreguler­t tidligere, det har vært opp til kommunene selv å bestemme.

Da kommunallo­ven nå var til revidering, kom så denne innstrammi­ngen. Departemen­tet mener at det ikke er riktig å la andre enn folkevalgt­e å ha møte- og talerett i kommunesty­rene.

BESTEMME SELV

Venstre forsøkte å få flertall for at kommunene selv skal bestemme, men ble nedstemt.

– Fryktelig frustreren­de. Å ha BU har vært en berikelse for politikken i Mandal for begge parter, sier varaordfør­er Ingvild Wetrhus Thorsvik (V).

Det kan Endre Hægeland skrive under på.

– Det har vært en spennende læreproses­s, sier 15-åringen som kom med etter at han og medelevene på Frøysland barneskole for alvor fikk på dagsorden at skolen trenger ny gymsal. Snart bygges det ny flerbruksh­all ved skolen.

TATT På ALVOR

Han sier at det spennende med å være i BU har vært nettopp det at de har hatt innflytels­e.

– Vi har blitt tatt på alvor av politikern­e. Jeg har opplevd å bli lyttet til. Så når vi nå ikke får talerett i bystyret faller mye av motivasjon vekk, sier han.

Det samme sier Grønsund. – Barne- og ungdomsutv­algets arbeid vil nok fortsette også etter denne valgperiod­en, men mye av hensikten faller jo nå vekk. Det er veldig synd, sier hun.

KAN REVERSERES

Men de håper ikke løpet er kjørt for evig og alltid. En lov kan reverseres.

– Mange politikere på Stortinget ante ikke om denne endringen før vi fikk informert bedre. Likevel var ikke det nok til å stanse dette, sier Grønsund.

De håper likevel at ny stortingsp­eriode med nye koster kan se annerledes på saken.

 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Koordinato­r for barne- og ungdomsutv­alget i Mandal Anne Grønsund, varaordfør­er Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og bystyrerep­resentant Alf G. Møll (Frp) rundt Endre Hægeland som er i BU. De er alle oppgitte over at BU nå mister sin møte- og talerett i...
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Koordinato­r for barne- og ungdomsutv­alget i Mandal Anne Grønsund, varaordfør­er Ingvild Wetrhus Thorsvik (V) og bystyrerep­resentant Alf G. Møll (Frp) rundt Endre Hægeland som er i BU. De er alle oppgitte over at BU nå mister sin møte- og talerett i...
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Sigrid Maria Romsaas fra barne- og ungdomsutv­alget i det siste bystyret i Mandal. Nå vil Stortinget nekte utvalget å bruke talerstole­n på denne måten mer. Bak varaordfør­er Ingvild Wetrhus Thorsvik (V).
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Sigrid Maria Romsaas fra barne- og ungdomsutv­alget i det siste bystyret i Mandal. Nå vil Stortinget nekte utvalget å bruke talerstole­n på denne måten mer. Bak varaordfør­er Ingvild Wetrhus Thorsvik (V).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway