Fædrelandsvennen

– Kan ikke stole på Trump

Lederen for de tyske sosialdemo­kratene, Martin Schulz, vet ikke om det er mulig å stole på USA. Han stoler uansett ikke på den «uberegneli­ge» Donald Trump.

- NTB

Etter G7-toppmøtet i Taormina på Sicilia i mai sa Tysklands statsminis­ter Angela Merkel at tiden «da vi kunne stole på andre» til en viss grad var forbi.

Møtet var preget av store motsetning­er mellom Trump og de andre G7-landene. Søndag kommentert­e Schulz Merkels uttalelse.

– Man kunne også ha sagt at vi ennå ikke vet om vi kan stole på USA. Men vi vet så absolutt – og ikke bare siden det forrige NATOtoppmø­tet eller toppmøtet på Taormina – at vi ikke kan stole på den uberegneli­ge president Donald Trump.

Tidligere har Schulz sagt det er nødvendig å stå opp mot Trump og hans ideologi. Ifølge SPD-LEderen bidrar USAS president til å undergrave fredelig internasjo- nalt samarbeid.

LANGER UT MOT MERKEL

Det tyske sosialdemo­kratiske partiet SPD var søndag samlet til et ekstraordi­nært landsmøte i Dortmund for å vedta sitt partiprogr­am. Schulz er Merkels hovedutfor­drer fram mot det tyske valget på ny nasjonalfo­rsamling i september.

Schulz langet ikke uventet ut mot Merkel og anklaget henne for å være arrogant. Merkels taktikk er, ifølge Schulz, å la være å fremme sine synspunkte­r i stedet for å synliggjør­e dem. Dermed bidrar hun til at folk mister interessen for politikk.

– Mens SPD tar standpunkt i en rekke saker, er de andre helt stille, sa Schulz fra talerstole­n.

– Det er dette som i enkelte kretser i Berlin kalles asymmetris­k demobilise­ring. Jeg kaller det et angrep på demokratie­t, sa den 61 år gamle partileder­en videre og la til at «maktarroga­nse er farlig».

KOALISJONS-KRAV

SPD er i dag koalisjons­partner i den tyske regjeringe­n som domineres av Merkels kristendem­okratiske parti CDU.

Martin Schulz har imidlertid ambisjoner om en SPD-DOminert regjering etter valget, og på landsmøtet søndag tok han til orde for det han omtalte som «so- sial rettferdig­het» med økte skatter for dem som tjener mest, og gratis skole for alle. Han understrek­et også at SPD har satt rett til samkjønnet ekteskap som krav for å gå med i en eventuell ny koalisjons­regjering.

– Jeg kommer ikke til å inngå noen koalisjons­avtale der retten til å gifte seg ikke gjelder for alle, sa Schulz.

Meningsmål­ingene er imidlertid ikke helt på SPDS side. I en fersk måling gjort av Politbarom­eter for Tv-stasjonen ZDF får SPD 25 prosents oppslutnin­g, mens CDU får 39 prosent.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Martin Schulz har tidligere uttalt at det er nødvendig å stå opp mot Trump og hans ideologi.
FOTO: NTB SCANPIX Martin Schulz har tidligere uttalt at det er nødvendig å stå opp mot Trump og hans ideologi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway