Fædrelandsvennen

Ung og reformvenn­lig tronfølger utpekt

Mannen som står bak Saudi-arabias krig i Jemen, blokaden av nabolandet Qatar og planen om å gjøre Saudi-arabia uavhengig av olje, har blitt utnevnt som kronprins.

- FÆDRELANDS­VENNEN / POLITIKEN

Hvem innbyggern­e i Saudi-arabia ville foretrukke­t å velge som stats- og regjerings­leder er uvisst. De har nemlig ikke rett til å velge. Og de har heller ikke rett til å uttrykke kritikk overfor sitt lands øverste makthavere.

Likeså lite vet vi om hvilken av det saudiske kongehuset­s tusenvis av prinser den saudiske befolkning­en foretrekke­r. Det man imidlertid vet er hvem den aldrende og sykdomsram­mede kong Salman ønsker som sin arvtaker når han dør.

KONGELIG DEKRET

Tidlig onsdag morgen i forrige uke sendte kongen ut et dekret om at hans allerede mektige sønn, 31 år gamle Mohammed bin Salman, nå overtar stillingen som tronfølger. Samtidig beholder han stillingen som forsvarsmi­nister, og han overtar dessuten stillingen som visestatsm­inister under sin far, kongen.

Og det er egentlig ikke noen stor overraskel­se. Mohammed bin Salman har i en årrekke fått mer og mer makt og sørget for å konsolider­e denne. Siden april 2015 har Mohammed bin Salmans fetter, 58 år gamle Mohammed bin Nayef, fungert som kronprins, og Mohammed bin Salman som visekronpr­ins. Da kongen valgte å sende visekronpr­insen i stedet for kronprinse­n for å møte USAS president Donald Trump i Washington D.C. tidligere i år var det et klart politisk signal.

USA forsto. Og USA tok imot. Og hjemme i Riyadh satt en slukøret Mohammed bin Nayef.

KYSSET HÅNDEN

Onsdag morgen viste saudisk tv at Mohammed bin Salman kysset Mohammed bin Nayefs hånd i respekt, før Nayef erklærte sin lojalitet til den nye kronprinse­n. Hadde han ikke erklært sin lojalitet ville Mohammed bin Nayefs liv uten tvil blitt langt mer komplisert.

Med kåringen av Mohammed bin Salman har den såkalte Sudayri-grenen av kongefamil­ien sikret seg makten i landet i minst én generasjon.

Den nåværende kongen, Salman bin Abdulaziz Al Saud, vil være den siste makthavend­e sønnen av Saudi-arabias landsfader, Ibn Saud, og hans foretrukne kone, Hassa bint Ahmed al-sudayri fra den innflytels­esrike Sudayri-klanen.

45 SØNNER

Landsfader­en skal ha hatt 45 sønner og et ukjent antall døtre, men Sudayri-sønnene har fått og kjempet seg til en særlig mektig posisjon. Det skal ha skapt stor rivaliseri­ng blant andre grener av den mektige familien som er en av verdens aller rikeste.

Inntil nå har den nåværende kongen levd med at hans tronfølger tilhørte en annen gren av familien på sin mors side.

Den nå avsatte kronprinse­n, Mohammed bin Nayef, var ingen tilfeldig person. Han har vært kronprins og innenriksm­inister siden 2015, og har dermed stått i spissen for Saudi-arabias egen krig mot terror, som ikke er noe mindre nådeløs enn amerikaner­nes.

At Nayef var sikkerhets­sjef i Saudi-arabia gjorde ham til en mektig mann. Å velte ham har krevd enda mer makt.

EN PROVOKASJO­N

Da kongen kalte inn Mohammed bin Nayef for å avsette ham som kronprins og avløse ham fra andre politiske stillinger, visste kongen at han ikke bare la seg ut med sikkerhets­tjenestene­s sjef, men at store grener av familien ville se det som Sudayri-klanens maktkonsol­idering.

Det er lett å se hva den nye kronprinse­n får for å kysse sin avsatte forgjenger­s hånd. Han får makt.

Det er vanskelige­re å finne ut av hva Mohammed bin Nayef får til gjengjeld for å erklære sin lojalitet overfor sin fetter.

KRIG MED JEMEN

Saudi-arabia befinner seg i en åpen krig i Jemen. Landet er sterkt engasjert i krigene i Syria og Irak. De står midt i en politisk og økonomisk blokade av sitt naboland, Qatar. Og for tiden utspiller det seg også en stor rivaliseri­ng mellom Saudi-arabia og persiske Iran, som forsøker å få innflytels­e i arabiske samfunn. Dessuten står Saudi-arabia midt i et altomfatte­nde, historisk forsøk på å unngå økonomisk konkurs på grunn av den lave oljeprisen. Alle disse oppgavene venter ved den nye kronprinse­ns skrivebord.

VANSKELIGH­ETER

Den nye kronprinse­n har allerede brutt med sin families tradisjon for å utøve makt i det stille. Tidligere konger har strebet etter å avklare arabiske konflikter på en diskret måte. Og flere konger i strekk har i det stille akseptert justeringe­r i landets oljeproduk­sjon for å hjelpe andre oljeprodus­enter med å regulere markedet og prisen på olje.

Mohammed bin Salman har som forsvarsmi­nister ført SaudiArabi­a inn i krigen i Jemen, både med sitt flyvåpen og med soldater. Og som USA og andre land som var engasjert i Afghanista­nkrigen har Mohammed bin Salman sett at det var lettere å gå inn i Jemen-konflikten enn det er å trekke seg ut av den.

ØNSKER REFORM

Som leder av et eget økonomisk råd har unge Salman også tatt ansvar for den oppsiktsve­kkende planen som skal gjøre Saudi-arabia uavhengig av olje allerede i 2030. Bakgrunnen er alarmerend­e: Oljeprisen er i dag så lav at kongedømme­t risikerer å gå konkurs i løpet av få år om de ikke klarer å omstille sin økonomi.

Mohammed bin Salman har gitt uttrykk for et ønske om å gjennomfør­e reformer i landet. Han ønsker å slanke landets byråkrati, og dermed sparke mange av landets byråkrater. Han ønsker å privatiser­e flere statlige selskaper, og dermed gi opp den kongelige kontrollen over disse.

Han ønsker også å involvere kvinner i statsappar­atet – noe som innebærer en konflikt med landets geistlige. Han vil sende hjem gjestearbe­idere som arbeider ved de mange store byggeprosj­ektene i landet, slik at saudiske borgere vil bli nødt til å overta ar- beidet. Han vil investere i annet enn olje og selge deler av verdens største oljeselska­p, Aramco, og dermed svekke sin egen sterke oljeindust­ri og invitere til investerin­ger fra utlandet.

MODIG UNG MANN

Det er modige trekk fra den unge Salman. Og det er modig av kongen å gi en så ung sønn sjansen og all makten, mens andre prinser og andre grener av den saudiske kongefamil­ien utvilsomt føler seg forbigått.

For tre år siden kjente saudiarabe­rne knapt til Mohammed bin Salman. At han har klart å tilegne seg så mye makt på så kort tid vil uten tvil utløse misunnelse og kanskje til og med skape fiender og grobunn for påstander eller rykter om at han er maktsyk.

Saudisk tv rapportere­r at 31 av de 34 medlemmene av den kongelige lojalitets­kommisjone­n sto bak valget av Mohammed bin Salman. Om det er riktig er det oppsiktsve­kkende at noen har våget å stemme imot. Det er også oppsiktsve­kkende at en statlig tv-kanal i det hele tatt rapportere­r om de forskjelli­ge holdningen­e til valget, med mindre hensikten er å demonstrer­e et snev av åpenhet eller demokrati.

Men nå har altså den svekkede, 81 år gamle kong Salman bestemt. Hans 50 år yngre sønn, Mohammed bin Salman, får offisielt tittelen han en stund har ventet på.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Gutter i Taif leker foran en enorm plakat med hovedperso­nene i Saudi Arabias maktelite. I midten er kong Salman. Til høyre den nyutnevnte kronprinse­n Mohammed bin Salman (31 år) og til venstre prins Mohammed bin Nayef. Nå har altså kongen valgt sin...
FOTO: NTB SCANPIX Gutter i Taif leker foran en enorm plakat med hovedperso­nene i Saudi Arabias maktelite. I midten er kong Salman. Til høyre den nyutnevnte kronprinse­n Mohammed bin Salman (31 år) og til venstre prins Mohammed bin Nayef. Nå har altså kongen valgt sin...
 ??  ??
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Saudi Arabias nye kronprins Mohammed bin Salman (til høyre) hilser på et medlem av kongefamil­ien under seremonien i Mekka, da han ble utnevnt til tronfølger onsdag denne uken.
FOTO: NTB SCANPIX Saudi Arabias nye kronprins Mohammed bin Salman (til høyre) hilser på et medlem av kongefamil­ien under seremonien i Mekka, da han ble utnevnt til tronfølger onsdag denne uken.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mohammed bin Salman, som både er statsminis­ter og forsvarsmi­nister, reiste i mai til Moskva. Her hilser han på Vladimir Putin.
FOTO: NTB SCANPIX Mohammed bin Salman, som både er statsminis­ter og forsvarsmi­nister, reiste i mai til Moskva. Her hilser han på Vladimir Putin.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Det var et tydelig signal da daværende visekronpr­ins Mohammed bin Salman i mai ble sendt for å hilse på USAS president Donald Trump.
FOTO: NTB SCANPIX Det var et tydelig signal da daværende visekronpr­ins Mohammed bin Salman i mai ble sendt for å hilse på USAS president Donald Trump.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway