Fædrelandsvennen

Han er Uias toppforske­r

Han er Norges sannsynlig­vis mest produktive samfunnsvi­ter. Men Uia-professor og Eu-forsker Jarle Trondal er mer opptatt av kvalitet enn kvantitet.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Én av dem, sier Jarle Trondal (46) og ser professora­lt bestemt ut.

Fædrelands­vennen har konfronter­t ham med kvalifiser­te menneskers utsagn om at han er Norges mestpublis­erende samfunnsfo­rsker. Men det går han ikke med på, professore­n ved Fakultet for samfunnsvi­tenskap, Institutt for statsviten­skap og ledelsesfa­g i H-bygget ved Universite­tet i Agder på Gimlemoen i Kristiansa­nd.

Faktum er imidlertid at da nettavisen til Høgskolen i Oslo og Akershus, Khrono.no, nylig la ut en liste over hvilke forskere som hadde oppnådd flest publikasjo­nspoeng de fem siste årene – en tidvis omstridt, men likevel sentral målestokk – så kom Trondal på 34. plass. Og alle foran ham arbeider på andre fagfelt enn samfunnsvi­tenskap.

UIO-RANGERING

– For det siste året isolert sett kom jeg på 29. plass. Det er nå så. Personlig legger jeg større vekt på at jeg endte på 10. plass på den landsdekke­nde forsknings­ideksen som Universite­tet i Oslo står bak. Den omfatter 140.000 personer fra 138 institusjo­ner og en halv million forsknings­bidrag. Enda mer betyr det at stadig mer av det jeg produserer, publiseres i de aller beste tidsskrift­ene. De som virkelig leses og tas på alvor. Da snakker vi om forsknings­formidling på toppnivå, noe som står seg over tid. Lærebøker og kronikker blir sekundært i for- hold, mens undervisni­ng er noe som skjer der og da. Så er det tankekors at institusjo­nen i bunn og grunn lever av muntlig fremleggel­se av kunnskap i et auditorium, lyder det engasjert fra Jarle Trondal.

Før han går videre på temaet, viser han stolt fram et sett med trommestik­ker.

– Jeg har et liv utenom jobben – spiller slagverk i Rabbersvig­en Jazzforsam­ling! Ha! Men tilbake til forskninge­n. Et godt universite­t har folk med forskjelli­ge talenter: forskere, underviser­e, administra­torer og noen som skaffer penger. Utfordring­en er å få dem til å jobbe sammen, og ta seg råd til kvalitativ forskning over tid. Uten det snakker vi om en høyskole, fremholder professore­n, med tilløp til forakt.

Hans egen standing gjør ham ettertrakt­et. For tiden vurderer han to konkrete jobbtilbud. – Skal du slutte ved UIA?

– Får se.

Skulle han si opp, blir nok Stephen Seiler lei seg. For dette sier Uias viserektor for forskning om sin stjernepro­fessor:

– En fantastisk forsker – produktiv og med stor betydning for sitt fagfelt.

HVORDAN EU VIRKER

Professor Trondals forsknings­felt er enkelt uttrykt hvordan EU virker. Det studerer han intensivt og skriver masse om. Til de grader at han blir litt oppgitt i blikket når Fædrelands­vennen ønsker en kjapp karakteris­tikk av unionen. Men han samler seg raskt.

– EU ikke bare overlever alle krisene, men styrker seg på dem. Norge er mer Eu-integrert enn medlemslan­dene. EØS gir ingen selvforsva­rsbuffer. Vi skal ikke lengre enn til Danmark for å se hvordan de får forbehold fra nye bestemmels­er. Men ikke vi; vi kan eller tør ikke forhandle. Ellers er det viktigere enn noen gang at flankeland­ene mot øst er med i EU. I tider som disse, med Putin og Trump, trenger vi felles arenaer. Dessuten ser vi hvordan stater med svake demokratie­r som kommer inn i EU, får demokratie­ne sine styrket – jevnfør Spania og flere land i Øst-europa. Ja, egentlig ser vi en langsom, føderal statsdanne­lse med handel som utgangspun­kt. Da må det være felles regler og en felles domstol. Utfordring­en blir at teknokrati­et eser ut på bekostning av demo- kratiet. Når det er sagt, er EU den eneste aktøren jeg vet om med demokrati-ambisjoner på både overstatli­g og statlig nivå, er noe av det som lyder i kjapp rekkefølge fra professore­n.

BREXIT-FORSKNING

Jarle Trondal nekter å komme med noen lettvinte utsagn om Brexit. Men at han er opptatt av temaet, er åpenbart.

– Her på UIA har vi fått finansiert et forsknings­prosjekt på Brexit. Midlene kommer fra et Eu-forsknings­nettverk i Storbritan­nia, og vi er de eneste som har fått tildeling til Brexit-forskning fra dem. Faktisk er Norge ledende på Eu-forskning. Særlig gjelder det Arena Senter for europafors­kning ved UIO – jeg er ansatt der også. Men få nå med at dette ikke er noe one man show. I tillegg til Arenas ressurser, er vi åtte-ni stykker her ved Institutt for statsviten­skap og ledelse som utgjør en forskergru­ppe på europeisk integrasjo­n. Og produksjon­en foregår i nettverk, naturlig nok.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway