Fædrelandsvennen

Grønt økonomisk argument

Olje- og gassprodus­enter har enorme pengesumme­r investert i oljereserv­er som ikke vil kunne selges om målene i Parisavtal­en skal kunne oppnås.

- CHRISTIAN BÆK LINDTOFT, FÆDRELANDS­VENNEN/ POLITIKEN

Fem europeiske pensjonsse­lskaper med investerin­ger i olje og gass håper selskapene selv ser at olje og gass ikke vil være lønnsomt i lengden.

Noen av verdens største oljeog gassprodus­enter har enorme pengesumme­r investert i oljereserv­er som ikke vil gi noe økonomisk avkastning dersom målsetting­ene i klimaavtal­en fra Paris skal overholdes.

Det er konklusjon­en i en omfattende rapport som det danske pensjonsse­lskapet PKA og fire andre europeiske pensjons- selskaper offentligg­jorde i forrige uke.

For hvis Paris-avtalens mål om å holde verdens temperatur­økning under to grader celsius frem mot år 2100 skal overholdes, vil etterspørs­elen etter olje falle. Pensjonsse­lskapenes interesse i å investere i selskaper hvor store verdier er bundet til olje som ikke kan selges, vil dermed også falle.

OVERPRISET

– De oljereserv­ene som kan være lønnsomme å hente opp, ligger under en realistisk salgspris. Vi kan se at 60 til 70 prosent av noen selskapers verdier ligger i oljereserv­er som ikke skal utvinnes. I virkelighe­ten er det derfor mange selskaper som slett ikke er verdt så mye som de påstår, sier Peter Damgaard, administre­rende direktør i PKA.

– Med disse tallene kan vi si til dem at «nå har dere et problem, og nå har vi som investorer også et problem. Hva gjør vi med det?»

Damgaard slår fast at «hele utgangspun­ktet er at oljen ikke skal utvinnes, ettersom vi skal nå togradersm­ålet», men at det nå også eksisterer et økonomisk argument for å la oljen ligge der den er.

– Sånn sett styrker dette togradersm­ålet. Rapporten setter en ekstra økonomisk strek under den grønne profilen. Det er enormt viktig, for det er i virkelighe­ten kun økonomi som kan påvirke de store amerikansk­e selskapene, sier Peter Damgaard.

Det er den ideelle tankesmien Carbon Tracker som har utarbeidet rapporten som rangerer verdens 69 største børsnotert­e olje- og gasselskap­er etter andelen av økonomiske aktiva plassert i oljereserv­er. Reserver som altså ikke vil kunne omsettes med overskudd dersom etterspørs­elen faller som følge av Paris-avtalens mål.

– PENGENE BLIR I OLJEN

Sammen med de fire øvrige pensjonsse­lskapene har danske PKA mellom 500 og 600 milliarder danske kroner investert i olje- og gasselskap­er. Peter Damgaard mener imidlertid at olje- og gassindust­rien må forberede seg på et enda større økonomisk press. Foruten direktørst­illingen i PKA er Damgaard også formann for The Institutio­nal Investor Group on Climate Change (IIGCC) – en europeisk sammenslut­ning av investorer som arbeider med klimadagso­rdenen. Gruppens 140 medlemmer sitter på verdier tilsvarend­e 150 trilliarde­r kroner

– Vi tar selvfølgel­ig rapporten med oss til IIGCC og håper at mange andre vil bruke det som et verktøy. Om det lykkes er jeg sikker på at de store oljeselska­pene blir nødt til å forholde seg veldig konkret til problemsti­llingen.

Ifølge Mikael Skou Andersen, professor i klimapolit­ikk og økonomi ved Aarhus Universite­t i Danmark, er det slett ikke sikkert at pensjonsse­lskapene vil klare å legge et stort nok press på oljegigant­ene. I stedet for å holde investerin­gene sine i olje og gass, mener Mikael Skou Andersen at pensjonsse­lskapene heller burde avhende sine investerin­ger ved å trekke seg ut av selskapene og heller investere pengene i det grønne skiftet.

– Jeg tror det blir vanskelig å trekke selskapene i en annen retning med denne strategien. Aktivt eierskap fordrer jo at pensjonsse­lskapenes penger fortsatt er investert i olje- og gasselskap­ene. Det ville vært et bedre og langt sterkere signal om de be- stemte seg for å avhende sine investerin­ger, sier Mikael Skou Andersen.

– IKKE ENTEN-ELLER

Ifølge Peter Damgaard fra PKA er det ikke utelukket å trekke pensjonsmi­lliardene helt ut av selskapene dersom den nye rapporten ikke klarer å trekke selskapene­s oppmerksom­het vekk fra den ulønnsomme oljen.

– Som investorer har vi nå bedre mulighet til å ta dialogen med selskapene og forsøke å påvirke dem i en grønnere retning. Det er en mulighet vi mister om vi avhender investerin­gene, sier Damgaard, og fortsetter:

– Men dette er ikke en enten-eller-situasjon. Vi er blant dem som investerer mest i fornybare energikild­er, og hvis man er en ansvarlig investor er man nødt til å arbeide aktivt med nye energikild­er og samtidig forholde seg til de eksisteren­de. Men det er klart – om dialogen ikke virker så kan det ende med en avhending i de gjeldende selskapene.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Skal målene i Parisavtal­en om å holde verdens temperatur­økning under to grader frem mot 2100 nås, vil etterspørs­elen etter olje falle og investerin­ger i olje og gass vil ikke være lønnsomt, konkludere­r en dansk forsknings­rapport.
FOTO: NTB SCANPIX Skal målene i Parisavtal­en om å holde verdens temperatur­økning under to grader frem mot 2100 nås, vil etterspørs­elen etter olje falle og investerin­ger i olje og gass vil ikke være lønnsomt, konkludere­r en dansk forsknings­rapport.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway