Fædrelandsvennen

Det kan bli tøft for norske selskaper med dagens oljepris.

- HILDE ØVREBEKK LEWIS

Lagre som svømmer over av olje og økt konkurrans­e fra skiferolje i USA, kan føre til at oljeprisen blir liggende på 40-tallet i lang tid framover, sier oljeanalyt­iker i Nordea Markets, Thina Saltvedt.

Oljeprisen begynte å falle fra toppnivået på 115,19 dollar per fat 20. juni 2014. Etter et halvt år var den halvert. Den gang var det var det ingen som hadde klart å spå at nedturen skulle bli så dyp som den ble.

– Jeg vil ikke være bastant. Men vi kan risikere at oljeprisen blir liggende på 40-tallet i lang tid framover, sier oljeanalyt­ikeren.

De siste månedene har oljeprisen ligget på rundt 50 dollar per fat.

– Det blir tøft for norske selskaper med den prisen som er nå. Det kan bety at investerin­ger blir dyttet enda lenger ut i tid.

VENT OG SE

I januar 2016 nådde oljeprisen et bunnivå på 27 dollar per fat, før den varierte mellom 43 og 52 dollar per fat hele sommeren. Opec klarte ikke å bli enige om å kutte produksjon­en.

– Det var en vent og se-periode. Jeg tror at på den tiden hadde de aller fleste ventet at prisene skulle komme til å gå raskt opp igjen, som under finanskris­en. Men det gjorde de ikke, sier Saltvedt.

Hvis Opec hadde fortsatt med strategien om å beholde markedsand­eler, hadde prisen blitt liggende der den var. Ellers måt- te de bli enige om kutt.

– Det var Russland som reddet dem ut etter at de hadde kilt seg fast, sier Saltvedt.

– På høsten kalte Opec inn til et ekstraordi­nært møte, der landene ble enige om en ny kuttplan. Det kom veldig brått på. Det endret forventnin­gene i markedet, og ga et løft i oljeprisen en periode.

Men oljelagren­e rundt om i verden flyter fremdeles over av olje.

– Sesongdrev­et etterspørs­el i tredje kvartal vil nok bidra til å kutte i oljelagren­e. Men det er en utfordring å få de enorme lagrene ned. I tillegg planlegger Libya å øke sin produksjon, sier Saltvedt.

SKIFEROLJE

Saltvedt sier at noe som har blitt mer tydelig det siste året er hvordan skiferolje­produsente­ne i USA stadig klarer å overraske.

– De har klart å kutte kostnade- oljeanalyt­iker i Nordea Markets ne mye mer enn vi hadde trodd, og de klarer å skru av og på produksjon­en mye raskere enn forventet, sier hun.

Skiferolje utgjør 5 prosent av det totale oljemarked­et. Saltvedt mener likevel at det er stort nok til at Opec mister mye av kontrollen de har hatt.

– Det skaper en helt annen situasjon for oljeselska­pene. Prisene vil ligge på et helt annet nivå enn da Opec styrte. Jo større del skifer tar av markedet, dess lavere blir prisene, sier oljeanalyt­ikeren.

INGEN FLERE JOBBER

❞ Sesongdrev­et etterspørs­el i tredje kvartal vil nok bidra til å kutte i olje-lagrene. Men det er en utfordring å få de enorme lagrene ned. I tillegg planlegger Libya å øke sin produksjon. THINA SALTVEDT,

Sammenlign­et med 2013 har rundt 20 prosent, eller 50.000, av jobbene i olje- og gassnæring­en forsvunnet.

Men selv om bunnen er nådd og ting begynner å ta seg opp noen steder, betyr ikke det nødvendigv­is at arbeidspla­ssene kommer tilbake, mener Saltvedt.

– Hvis man skal være kostnadsdy­ktige her i nord, betyr det nye løsninger. Da kan det være snakk om nye undervanns­utbygginge­r, eller om automatise­ring.

Så langt har oljeselska­pene kunnet presse leverandør­ene for å få dem til å kutte kostnader, men det er ikke en permanent løsning, ifølge Saltvedt.

– Det tvinger frem mer effektive løsninger. Da vil vi komme til å se et skille mellom de som kun har kuttet de sykliske kostnadene og de som har en god ledelse som klarer å drive smart.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? – Jeg vil ikke være bastant. Men vi kan risikere at oljeprisen blir liggende på 40-tallet i lang tid framover, sier oljeanalyt­iker i Nordea Markets, Thina Saltvedt.
FOTO: NTB SCANPIX – Jeg vil ikke være bastant. Men vi kan risikere at oljeprisen blir liggende på 40-tallet i lang tid framover, sier oljeanalyt­iker i Nordea Markets, Thina Saltvedt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway