Fædrelandsvennen

Brexit ett år etter – EØS på bordet igjen?

For ett år siden ble folkeavste­mningen om britisk Eu-medlemskap gjennomfør­t. Det ble et knapt, og for mange et overrasken­de, flertall for å forlate unionen.

- KJELL TØRLIN ANDREASSEN, styreforma­nn Europabeve­gelsen Sørlandet

Med utgangspun­kt i det mandatet folkeavste­mningen ga, har den britiske regjeringe­n, med statsminis­ter Theresa May i spissen, kjørt en stadig tøffere linje med en såkalt «hard» Brexit-strategi. For May er «no deal better than a bad deal».

Året som har gått har vært preget av mye usikkerhet og politisk uenighet. Det har blitt kranglet om når forhandlin­gene skulle starte, hvilken rolle parlamente­t i Storbritan­nia skal ha og hva som vil skje med briter i Eu-land og Eu-borgere i Storbritan­nia når landet er utmeldt, og hvorvidt regjeringe­n har mandat til et så drastisk kutt i Storbritan­nias relasjon til EU som en «hard» Brexit vil innebære?

Sistnevnte spørsmål er sannsynlig­vis en viktig årsak til at statsminis­ter May noe uventet skrev ut parlaments­valg. Mot alle odds fikk hun ikke bekreftet sitt «hard» - Brexit mandat, slik «alle» antok på tidspunkte­t for beslutning­en om nyvalg. De konservati­ve fikk ikke flertall i parlamente­t, og det skaper nå enda større uklarhet rundt en «hard» versus «soft» Brexit.

Forrige mandag var første forhandlin­gsdag i Brüssel, og de to delegasjon­ene møttes for første gang øye til øye. Sky News meldte etter første forhandlin­gsdag at britene «blinket» først. E Us forhandlin­gsdelegasj­on krever at det forhandles om skilsmisse­n først. det vil si: pengene Storbritan­nia skylder EU, betingelse­ne som skal gjelde for briter i Europa og Eu-borgere i Storbritan­nia, samt grenseregi­met mellom Irland og Nord-irland. Deretter kan forhandlin­ger om fremtidig handelsavt­aler m.v. starte.

Den britiske forhandlin­gslederen David Davis har ønsket å foreta disse forhandlin­gene parallelt. Det ser ut til at EU får sin vilje gjennom.

Det virkelig store spørsmålet er hvilken avtale Storbritan­nia skal ha med EU som ikke-medlem. Skal landet og dets borgere få adgang til det indre markedet på samme vilkår som i dag eller ikke? Hvilke rettighete­r vil britiske statsborge­re få til å jobbe, studere, bo og reise i EU/EØS-OMRÅdet? Vil utenlandsk­e investorer fortsette å se på Storbritan­nia som et like interessan­t marked som tidligere hvis Storbritan­nia går fra å være et Eu-marked som represente­rer 500 millioner til nasjonalt marked med 65 millioner mennesker?

Til tross for at valgresult­atet i Storbritan­nia har medført økt usikkerhet, vil debatten om Brexit nå måtte bevege seg mer mot midten. Det betyr at muligheten for et nasjonalt kompromiss i denne krevende saken har økt. Det kan ikke være annet enn positivt, selv om situasjone­n er mer krevende og kaotisk enn noensinne.

Brexit er en blanding av juss, politikk, forhandlin­gsteknikk og maktspill både internt i Storbritan­nia og i EU. Etter at artikkel 50 som regulerer utmeldelse ble utløst 29. mars i år, er forhandlin­gene i gang og klokken tikker. Om to år skal i prinsippet Storbritan­nia formelt sett være skilt fra EU. Det haster med å komme videre i det som alle antar blir svært krevende og komplisert­e i forhandlin­ger.

Det vi i Norge bør merke oss er at en mykere Brexit gjør at EØS kan komme på bordet igjen, selv om «alle» avskrev den såkalte norske modellen.

De fleste har antatt at Storbritan­nia ikke kan leve med en avtale som gir britene enda mindre innflytels­e enn de hadde som EUmedlem, samtidig som de fortsatt må følge Eu-politikk og - regelverk. Men dersom det nå går mot en mykere Brexit, kan det bety en fortsatt tilknytnin­g og full adgang til det indre markedet. Og hvis det er poenget, kan EØS være en løsning.

Regjeringe­n og de politiske partiene i Norge bør snarest analysere hva det vil bety dersom Storbritan­nia skulle komme over på Efta-siden. Et slikt scenario kan i sin ytterste konsekvens føre til at EØS-AVtalen kommer i spill på måter vi ikke helt hadde forestilt oss fordi det er sider ved EØS som sannsynlig­vis ikke vil bli spiselig for Storbritan­nia og de som stemte for utmeldelse.

Hvis Efta/eøs-landene kommer i en situasjon der det blir et krav om å tilpasse EØS til Storbritan­nia, kan dette enten styrke eller svekke avtalen, alt etter hvilke briller man har på seg. Norge, Island og Liechtenst­ein bør være forberedt på å noe uvillig havne rundt forhandlin­gsbordet. Da blir plutselig Brexit også et Eøs-drama.

Det vi i Norge bør merke oss er at en mykere Brexit gjør at EØS kan komme på bordet igjen, selv om «alle» avskrev den såkalte norske modellen.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Regjeringe­n og de politiske partiene i Norge bør snarest analysere hva det vil bety dersom Storbritan­nia skulle komme over på Efta-siden, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: NTB SCANPIX Regjeringe­n og de politiske partiene i Norge bør snarest analysere hva det vil bety dersom Storbritan­nia skulle komme over på Efta-siden, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway