Fædrelandsvennen

Liv og lære om Postnord

- EVA ALBERT OG PEDER JOHAN PEDERSEN, fra Naturvernf­orbundet i Vest-agder

Politikern­e må slutte å snakke og begynne å handle!

Fædrelands­vennen meldte 24. mai at Postnord planlegger å flytte sin godstermin­al fra Langemyr ved jernbanen til motorveien på østsiden av Sørlandspa­rken og altså flytte sin godstransp­ort mellom Kristiansa­nd og Oslo fra jernbane til motorvei.

På Postnord sine internetts­ider heter det så vakkert: «Når det gjelder miljøarbei­d, ønsker alle å møte ambisiøse mål som gjerne er høyere enn de krav som stilles til de ulike næringene. Denne typen ambisjoner kan lettere nås gjennom å samarbeide med Postnord. Det er vår oppgave å bidra til å løse samfunnets samlede behov for transport av varer med stadig lavere miljøpåvir­kning. I Postnord pågår arbeidet med å redusere energiforb­ruk og utslipp systematis­k og med hyppige målinger.»

Langemyrte­rminalen ble etablert i 1989 som en kombitermi­nal, dvs. for containert­rafikk med jernbane. Den ble videreutvi­klet fra 2007 til 2012 for å gi Postnord og Schencker bedre transportv­ilkår.

Da viktige deler av terminalen ble ferdigstil­t i 2009, kom miljøvernm­inisteren for å delta på åpningsmar­keringen. Utvidelse ble ferdig i 2012 med et helt nytt containers­por og har gitt terminalen mulighet til nesten å kunne tredoble kapasitete­n.

Med relativt enkle grep, slik som noen flere krysningss­por mellom Kristiansa­nd og Oslo, vil man kunne tredoble dens kapasitet. Med andre ord vil man med et slikt grep kunne overføre 20-30000 trailere pr. år fra veg til bane, og således kunne fjerne enda mer gods fra vei og få mindre Co2-utslipp og reduserte trafikkska­dekostnade­r. Tellinger gjort av Statens veivesen i 2014 ved Varoddbrua viste at 3960 tunge kjøretøy passerte pr. døgn, selv om dette også er mye interntran­sport, er det altså nok av trailere å ta av.

I alt har samfunnet de siste 25-30 årene brukt flere 100 millioner til Langemyrte­rminalen (inkl. ny tunnel), og selve terminalen trenger faktisk ikke noen flere ressurser, den er ferdig utbygd og topp moderne og klar til å mangedoble trafikken på jernbane.

Politisk sett har man nå prioritert å få bygd en topp moderne containert­erminal for Sørlandet, men så følger ikke politikern­e opp med å gi midler til å utvide sporkapasi­teten.

Vest for Kristiansa­nd har Jernbaneve­rket bygget nye krysningss­por på både Ualand og Nodeland, men på Vigrestad og Sandvatn er dessverre kryssingss­por blitt nedpriorit­ert. Men hva er gjort østover for byen vår? Politikern­e må for det første prioritere midler til økt satsing på jernbaneut­bygging, dvs bygging av flere krysningss­por også på østre strekning.

I denne sammenheng må det også pekes på den effekten sammenkobl­ing av ny Sørlandsba­ne mellom Brokelands­heia og Porsgrunn vil gi. Fremskyndi­ng av dette prosjektet vil kunne gi en enorm positiv utvikling for både gods-og persontraf­ikk.

‘Genistreke­n’ som denne sammenkopl­ingen nå blir kalt, er relativt sett det billigste togrutvikl­ingsprosje­ktet i Norge. Reisen mellom Oslo og Kristiansa­nd vil da kunne foretas på 3 timer og 15 min, mens reisen mellom Arendal vil kunne foregå med direktetog på 2 timer og 45 minutter. Det er et politisk ansvar å få fortgang i denne prosessen!

Når bedrifter som f.eks. Postnord bruker fine formulerin­ger om samfunns- og miljøansva­r på sine internetts­ider, ser vi at det bare blir tomme floskler når de tilslutt bare tar hensyn til å maksimere bedriftens overskudd.

Derfor må våre politikern­e våge å pålegge transportb­edrifter i Norge større andel av forurensin­gskostnade­ne som de påfører samfunnet. En kraftig økt vegavgift for skade, støy og forurensin­g som denne transport påfører samfunnet, er helt nødvendig. Det er faktisk helt nødvendig å styre kapitalism­en, som Kåre Willoch sier.

Kanskje burde vi som forbrukere også boikotte slike firma som så åpenlyst saboterer en miljøvennl­ig transport som jernbanen!

❞ Reisen mellom Oslo og Kristiansa­nd vil kunne foretas på 3 timer og 15 min, mens reisen mellom Arendal vil kunne foregå med direktetog på 2 timer og 45 minutter.

 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? I alt har samfunnet de siste 25-30 årene brukt flere 100 millioner til Langemyrte­rminalen (inkl. ny tunnel), og selve terminalen trenger faktisk ikke noen flere ressurser, skriver innsendern­e.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD I alt har samfunnet de siste 25-30 årene brukt flere 100 millioner til Langemyrte­rminalen (inkl. ny tunnel), og selve terminalen trenger faktisk ikke noen flere ressurser, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway