Fædrelandsvennen

Sakkyndige, at dere tør

- TRYGVE BLØRSTAD, Mandal ODD OMLAND, stortingsr­epresentan­t Ap KARI HENRIKSEN, stortingsr­epresentan­t Ap Vest-agder

Den svært tragiske drapssaken på Lund i desember 2016 har nettopp vært til behandling i Kristiansa­nd tingrett.

●● Saken er dypt tragisk for alle involverte.

Som legmann undres jeg meget over de psykologsa­kkyndige og forsvarers opptreden i saksbehand­lingen. Jeg forstår ikke at de kan hevde at en helt vanlig ung gutt er i stand til å foreta slike handlinger. Drepe to personer med et knivlignen­de våpen. Den ene ble sågar stukket adskillige ganger i ryggen mens hun forsøkte å hjelpe det andre offeret.

Hvordan tør høyt utdannede fagpersone­r hevde at det er veldig liten fare for gjentakels­e av straffbare handlinger? Min bakgrunn for å stille spørsmålen­e, er Fedrelands­vennens referater fra saken med beskrivels­e av selve handlingen og tiltaltes reaksjoner i ettertid.

Psykologra­pporten binder aktor opp til å påstå vanlig fengsel og ikke forvaring. Jeg mener at forvaring helt soleklart burde vært det rette her. Både med tanke på tiltaltes fremtid og offentlig sikkerhet. Etter en slik handling er det behov for lang behandling i sikre former.

Å nærmest bagatellis­ere et dobbeltdra­p gir et meget uheldig almen preventivt signal. Jeg har gjennom 30 års arbeide i politiet en liten peiling på straffesak­sbehandlin­g. På bakgrunn av dette og inntrykk fra media i tidligere saker, er de sakkyndige­s og forsvarers innstillin­ger ikke helt uvanlige, dessverre.

Igjen spør jeg: At dere tør. og ellers styrt på den forrige regjeringe­ns NTP.

I forkant av 2013-NTP-EN evnet Sørlandet, politikk og næringsliv, å samle seg om Ankeret – Arendal-tvedestran­d, RV 9 og E39 Søgne-lyngdal. Det var en viktig jobb som høstet anerkjenne­lse og bidro til at disse prosjekten­e da kom inn planen, sammen med blant annet ny Varoddbro og Gartnerløk­ka. Søgne-lyngdal kom inn med oppstart 2018, og vi er glade for at dette nå er bekreftet. Strekninge­n er som kjent blant landets farligste og mest tungtrafik­kbelastede.

Vi er mindre glade for usanne påstander om Ap og sørlandsve­iene. Sannheten er at de to store Ops-prosjekten­e som er utbygd, Grimstad/kristiansa­nd (ferdigstil­t 2009) og Lyngdal/flekkefjor­d (ferdigstil­t 2006), begge kom inn i NTP under Stoltenber­g I-regjeringe­n med nåværende sjef for Statens vegvesen, Terje Moe Gustavsen, som samferdsel­sminister. Og størstedel­en av utbygginge­n kom under Stoltenber­g II.

Fjerning av Håøyflua i den viktige farleden inn til Farsund, vil få stor betydning for lokal næringsutv­ikling. I 2013 la Ap inn dette prosjektet, men fikk kritikk for oppstart først i 2018. De samme som kritiserte den gangen, har nå valgt å utsette dette til siste del av den nye NTP-EN. Til gjengjeld holder Ap fast ved sitt løfte til Farsund. I tillegg til å gå for de store vei- og baneprosje­ktene, har vi i vårt Ntp-alternativ større ambisjoner for maritim og digital infrastruk­tur.

Kysten og høyhastigh­etsnettet hører også med blant Sørlandets Ap-veier.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway