Fædrelandsvennen

Ikke flertall mot sammenslåi­ng av Søgne

- ARVID DAN KVANES, Kristiansa­nd

Det har vært flere leserbrev mot kommunesam­menslåing av Søgne, Sogndalen og Kristiansa­nd, og dette gjelder spesielt Søgne kommune etterat Stortinget har vedtatt sammenslåi­ng av disse kommuner.

På landsbasis ble resultatet at 426 kommuner skal bli til 354 kommuner, hvorav 10 kommuner ble opprettet gjennom tvang - ettersom de skaper problemer for andre kommuner som ønsker å slå seg sammen.

Det var et samlet storting som 12. juni 2014 enstemming vedtok starten på kommuneref­orm – inkl. Senterpart­iet. Det har siden vært uenighet om bruk av tvang, men det er utrolig at det er blitt så meget støy rundt denne del på bakgrunn av rådgivende folkeavste­mminger når det kun omfatter 10 nye kommuner.

Søgne er en av de 13 kommuner som ble sammenslåt­t gjennom tvang. Kommunesty­ret stemte her for fortsatt egen kommune ettersom flere av representa­ntene stemte nei på bakgrunn av resultatet i folkeavste­mningen, til tross for at de tidligere var enige om sammenslåi­ng. Men i folkeavste­mningen her stemte kun 1/3 av de stemmebere­ttigede for å oppretthol­de kommunen (valgdeltak­elsen var kun 51,5 %), og det viser at engasjemen­tet i befolkning­en for å beholde egen kommune ikke var stor.

Det er etter min mening galt at et mindretall i befolkning­en skal avgjøre en slik sak. Når det var så svak valgdeltak­else, henger dette nok sammen med at mange av bygda innbyggere synes det var van- skelig å ta standpunkt til hva de skulle stemme og ønsket å overlate dette til politikern­e å ta avgjørelse­n.

Jeg er klar over det er følelser i forbindels­e med en slik sak, men siden forrige store kommuneref­ormen i 1964 hvor antall kommuner i VestAgder ble redusert fra 41 til 15 kommuner, har det vært store endringer i vårt samfunn. Nå må man se fremover mot de neste 50 år. I dag er Kristiansa­nd ifølge Kommunebar­ometeret (2016) den 3. beste bokommune etter Bærum og Asker blant landets 15 største kommuner, og dette er spesielt imponerend­e ut fra det relativt lave inntektsni­vået for byen.

Etter stortingsv­edtaket er innbyggert­allet passert 100.000, og er dermed kommet i klassen med de andre fire storbyer med krav på eget storbytils­kudd fra staten.

Nå må alle i den nye storkommun­en se på muligheten det gir for å få innflytels­e

❞ Nå må alle i den nye storkommun­en se på muligheten det gir for å få innflytels­e på utviklinge­n av kommunen.

på utviklinge­n av kommunen. Kristiansa­nd har tilbud (kultur, idrett, kommunikas­jon, Kvadrature­n mv.) som utgiftsmes­sig ikke blir belastet andre kommuner, og det viktigste er arbeidspla­sser, hvor h.h.v. 48% av Sogndalens og 40% av Søgnes totale arbeidssto­kk arbeider i Kristiansa­nd.

Den viktigste utfordring­en fremover blir å skape nye arbeidspla­sser når robotiseri­ngen av arbeidsliv­et setter inn for fullt.

 ?? FOTO: ARKIV ?? i folkeavste­mningen her stemte kun 1/3 av de stemmebere­ttigede for å oppretthol­de kommunen (valgdeltak­elsen var kun 51,5 %), skriver innsendere­n.
FOTO: ARKIV i folkeavste­mningen her stemte kun 1/3 av de stemmebere­ttigede for å oppretthol­de kommunen (valgdeltak­elsen var kun 51,5 %), skriver innsendere­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway