Fædrelandsvennen

Slik unngår du biltabbene i sommer

En av de vanligste feilene vi gjør på bilferien kan kanskje virke veldig smart i utgangspun­ktet.

- CAMILLA FLAATTEN

– Vårt tips til en god bilferie er at du forbereder deg godt og starter ferien hjemme. Vær trygg på at bilen er i teknisk god stand, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Jan Ivar Engebretse­n i Norges Automobil-forbund (NAF). En av de vanligste feilene vi gjør på bilferien kan virke smart i utgangspun­ktet, men kan skape store problemer.

– Ikke fjern reservehju­let fra bilen for å gi økt bagasjepla­ss! Av over fire millioner assistanse­r på de vesteurope­iske sommerveie­r er punktering nummer to på veihjelpss­tatistikke­n, sier Engebretse­n.

Han har listet opp noen sjekkpunkt­er for reisen:

●● Ny og fersk motorolje er ikke bare en god smører, den kjøler og leder også bort varmen fra vitale motordeler.

●● Sjekk batteriets tilstand og ladekapasi- tet. Problemer med batteriet er vanlig også på sommerstid.

●● Sjekk lufttrykke­t i hjulene – husk også reservehju­let. Dekkene må være kalde når det måles. Tommelfing­erregel er 10 prosent mer enn vanlig hverdagskj­øring, eller se i bilens instruksjo­nsbok.

●● Se om jekk og verktøy ligger i bilen og ta en funksjonst­est. Husk også riktig hjulboltse­tt til reservedek­ket.

●● Har du ikke reservehju­l, men kun et sett med tettemelk og kompressor, er det viktig å lære seg bruken av dette før du trenger det.

●● Hvis du skal bruke takboks, sjekk lovlig maksvekt på taket. Avhengig av hvilken type bil, så varierer det fra 40 til 90 kilo.

●● Refleksves­t og varseltrek­ant skal være lett tilgjengel­ig. ●● Kokepunkte­t for bremsevæsk­en skal være minimum 155 grader.

Slik pakker du

For å unngå farlige situasjone­r ta et godt overblikk før du pakker og pass på at det bare er myke ting inne i kupeen.

Har du med hund, husk å sikre den med i et bur eller spesialsel­e, eventuelt foran på gulvet ved passasjers­etet. Ved en bråstopp i 50 kilometer forvandles 18 kilo til et trykk på 540 kilo.

– La den største og tyngste bagasjen ligge lavest og så langt frem som mulig. Dette gir lavt tyngdepunk­t og bedre kjøreegens­kaper. Bagasjen kommer da ikke i bevegelse ved en bråstopp, sier Engebretse­n.

Han minner også om at det blir innkjøp underveis, så sørg for at det er ekstra plass.

reise med barn

Lange bilturer kan være en utfordring for liten og stor. Sørg for at barna er skjermet mot sol i bilen. Rullegardi­n, skjerm eller folie kan festes på vinduet.

– Har du barn er det viktig å huske lydbø- ker, bilbingo, musikk og/eller Dvd-filmer til bilturen. På lange turer er det dessuten nødvendig å ha med nok drikke og ta viktige pauser, sier Engebretse­n.

Vær også obs på følgende: Det er et filter i bilen som bør skiftes en gang i året, litt avhengig av hvilke kjøreforho­ld bilen ferdes i.

– Mange bileiere vet ikke, eller glemmer, at de har et friskluftf­ilter/pollenfilt­er. Hvis filteret blir tett vil det bli mindre luftmengde inne i bilkupeen og gir dårlig effekt i frisklufta­nlegget. Dette er en jobb som på de fleste biler er enkelt å utføre av bileier selv, sjekk instruksjo­nsboken hvor filteret sitter, råder Engebretse­n.

Men en av de viktigste tingene å huske på?

– Reservenøk­kel er verdt sin vekt i gull!

leiebil

En ting er å ta med sin egen bil på ferie, men svært mange nordmenn velger å leie bil i sommerferi­en. Årlig leier nordmenn bil for én milliard kroner, ifølge Forbruker Europa. Men det er mange feller å gå i.

Belastning for skader i etterkant, betaling for ekstrautgi­fter og forsikring, betaling ved avbestilli­ng og annen bil enn avtalt, er de vanligste klagene Forbruker Europa får fra nordmenn som leier bil utenlands.

Et nytt Eu-reglement har gjort det vanskelige­re for leiebilsel­skapene å ta mer betalt enn de skal. De siste årene har antall klager på nettbestil­linger av leiebil økt. I fjor kontaktet 25 prosent flere forbrukere klageorgan­ene i sine land, viser fersk statistikk fra Forbrukerr­ådet. De vanligste klagene var at bilen ble dyrere enn hva forbrukere­n hadde godtatt når bilen ble bestilt. EU har nå slått fast at prisen du får oppgitt skal inkludere alt, avtalesprå­ket skal være lettfattel­ig og at informasjo­n om eventuell ekstra forsikring skal være tydelig.

Vi ba direktør Ragnar Wiik i Forbruker Europa liste opp sine råd før du leier bil:

●● Lese kontrakten nøye før du skriver under

●● Spør om hva den endelige prisen blir

●● Sjekk bilen for skader før du kjører av gårde. Men en av de vanligste fellene er å ikke sette seg inn i reiseforsi­kringen.

– Flere blir tilbudt tilleggsfo­rsikringer når de skal hente bilen. Mange reagerer på det. Forsikring­ene koster ofte mer enn selve leien. Ved å sjekke dine egne forsikring­er før du reiser unngår du det. Det holder normalt med én forsikring når du leier i EU og Norge, sier Wiik.

Hvis du vil unngå kostbare egenandels­forsikring­er, er det penger å spare ved å søke deg frem til noen på nett, fremfor å kjøpe hos utleiefirm­aene.

– Sjekk også med forsikring­sselskapet ditt om førerulykk­esforsikri­ngen dekker kjøring av leiebil i utlandet. På den måten kan du spare penger på en forsikring som du ikke trenger, sier Wiik.

Kasko og ansvar er alltid inkludert i vanlige bilforsikr­inger i Europa.

– Får du problemer med et leiebilsel­skap i Norge kan Forbrukerr­ådet gi råd og veiledning. Løser ikke saken seg kan vi megle. Gjelder det et leiebilsel­skap i EU og på Island kan Forbruker Europa hjelpe, sier Wiik.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Det nærmer seg sommerferi­e og mange nordmenn skal enten kjøre nedover i Europa eller leie bil. Her får du gode tips til bilferien.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Det nærmer seg sommerferi­e og mange nordmenn skal enten kjøre nedover i Europa eller leie bil. Her får du gode tips til bilferien.
 ??  ??
 ?? FOTO: NAF ?? Kommunikas­jonsrådgiv­er Jan Ivar Engebretse­n i NAF råder alle som skal på bilferie til å starte planleggin­gen av turen i god tid.
FOTO: NAF Kommunikas­jonsrådgiv­er Jan Ivar Engebretse­n i NAF råder alle som skal på bilferie til å starte planleggin­gen av turen i god tid.
 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Har du barn er det viktig å huske lydbøker, bilbingo, musikk og/eller Dvd-filmer til bilturen.
FOTO: NTB SCANPIX Har du barn er det viktig å huske lydbøker, bilbingo, musikk og/eller Dvd-filmer til bilturen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway