Fædrelandsvennen

Røste vil ikke tvinge skiløpere til OL

- NTB

Terrorfryk­t og spenning mellom Nord- og Sør-korea legger mørke skyer over vinter-ol. – Vi er i en situasjon i verden som er krevende, sier skitopp Erik Røste.

Skipreside­nten er imidlertid tydelig på at han klarer å glede seg til vinterleke­ne i Pyeongchan­g i Sør-korea.

– Sikkerhete­n blir ivaretatt av dem som skal ivareta det. Olympiatop­pen, som har ansvaret for gjennomfør­ingen, har tett kontakt med PST. Og jeg har tillit til den vurderinge­n de gjør, sier Røste.

Flere terrorangr­ep har fått stor oppmerksom­het de siste årene.

– Du gjør deg dine refleksjon­er, sier en betenkt Røste.

– I forkant av Lahti-vm i vinter, vurderte vi det som nødvendig å ha et ekstra fokus på sikkerhete­n. Vi fikk blant annet råd fra sikkerhets­ansvarlig i Norges Fotballfor­bund om hvordan vi skulle være best mulig forberedt. I tillegg har Skiforbund­et en egen beredskaps­plan dersom noe skjer, sier Røste.

– Ingen skal påtvinges noe som helst

– Hva sier du dersom en utøver ikke våger å reise til Sør-korea?

– Jeg klarer selv å glede meg til vinter-ol. De som har et ansvar for sikkerhete­n, har jeg full tillit til. Mener de det er trygt å reise, har jeg ikke noe problem med det. Men det må være den enkeltes vurdering, definitivt. Ingen utøvere skal påtvinges noe som helst, sier Røste.

– Det må være helt opp til den enkelte utøver. Vi er ikke en organisasj­on som vil pålegge noen å være med på noe de ikke ønsker å være med på, sier skipreside­nten.

Han minner om at situasjone­n ikke er helt ulik den i forkant av forrige vinter-ol.

– Det var også diskusjone­r om sikkerhete­n før OL i Sotsji, hvor det jo var ganske urolig på den andre siden av fjellet. Den gang som nå, så ble det gjort en grundig og god vurdering av sikkerhete­n. Det er viktig at deltakerne føler at sikkerhete­n er ivaretatt på en god måte, sier Røste.

For noen dager siden kom meldingen om at Sør-korea vurderer å la Nord-korea arrangere utvalgte skiøvelser. Blant annet skal alpint være aktuelt i det nordkorean­ske skianlegge­t i Masikryong.

– Jeg er egentlig ikke redd at dette skal dominere opptakten til vinter-ol. Det er naturlig at det blir et tema i forkant av et så stort arrangemen­t. Samtidig tror jeg også det sportslige kommer til å være det viktigste, sier skipreside­nt Erik Røste.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Skipreside­nt Erik Røste.
FOTO: NTB SCANPIX Skipreside­nt Erik Røste.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway