Fædrelandsvennen

Bli en mester i bassenget med enkle grep

Blir du utslitt av å svømme 25 meter? Det er enkelt å gjøre noe med.

- HALVOR EKELAND

Fra veggen i det lille bassenget sparker Arthur Merlin (25) fra og tar noen crawltak. Han har gått på svømmekurs i to små uker, men allerede har han hatt stor fremgang.

– Jeg er mye, mye bedre. Før var det bare så vidt jeg overlevde, men det har vært veldig lærerikt. Når jeg har vært alene i bassenget tidligere, har jeg hatt mer enn nok med å komme meg fra den ene siden av bassenget til den andre, ler Merlin.

Rett pustetekni­kk

For tiden går han på intensivku­rs i regi av Svømmeakad­emiet. Her lærer deltagerne både crawlsvømm­ing og brystsvømm­ing, men til vanlig er det crawlsvømm­ingen som blir lært bort.

– Det er den svømmearte­n som er mest økonomisk over tid. Crawlsvømm­ing er i tillegg bed- re for kroppen fordi du har ryggraden på linje. Hvis du svømmer bryst er det lett å få spenninger og vondt i nakken, forklarer Kenneth Olsen, daglig leder i Svømmeakad­emiet.

Det står i kontrast til at man tidligere lærte bort brystsvømm­ing først. Men brystsvømm­ing regnes faktisk som den teknisk mest krevende svømmearte­n. Hvis du vil svømme raskt, effektivt og bruke kort tid på å lære deg svømming bør du altså svømme crawl.

Som så mange andre, er det særlig én ting Arthur må lære seg: Pustetekni­kk.

– Pusten har stoppet meg tidligere. Det gikk fint med muskulatur­en, men etter 25 meter var jeg veldig andpusten, forklarer han.

– Den vanligste feilen folk gjør er at de holder hodet for høyt. Når man puster, gjør man kanskje uhensiktsm­essige bevegel-

ser med hodet, at du ser fremover før du puster. Man ønsker at kroppen skal være så strak som mulig, nakken skal være en forlengels­e av ryggraden, forklarer Olsen i svømmeakad­emiet.

Husk å rotere

Olsen har tidligere vært svømmetren­er for olympiske svømmere, men jobber nå med opplæring for barn og voksne. For å få rett pustetekni­kk gjelder det å ha så strak kropp som mulig, samtidig som man roterer fra side til side. Når man skal puste, følger hodet med resten av kroppen på rotasjonen.

I tillegg er rotasjon viktig for å svømme mest mulig effektivt.

– Du roterer fordi du skal få armen under deg. Ligger man flatt, så går armen på siden. Da drar den ene armen kroppen en vei, mens den andre drar kroppen den andre veien. Da blir det sikksakk-svømming. Det er enklere å få armen frem over vannet også når du skal ha armen frem igjen også, forklarer han.

Når armen er under kroppen, er det viktig at du har det som på svømmesprå­ket kalles «høy albue». Høy albue betyr at du får grep i vannet med hele underarmen, ikke bare med håndflaten.

Samtidig er det viktig at kroppen skal være strukket godt ut. Brystet, hvor lungene ligger, er det som bør skape oppdriften i vannet. Målet er at du skal få brystet ned i vannet, slik at du flyter. Da kan du bruke armer og ben til å skape fremdrift, ikke bruke dem til å holde deg flytende. Samtidig må du ha kroppen på linje hele tiden. Da må du stramme mage og rygg. Olsen forklarer det slik:

– Man kan tenke seg at man har en stang som går gjennom hodet og ned i kroppen. Den stangen skal ikke bøyes, forklarer Olsen.

– svømmingen er vanskelig

Svømming handler mye om teknikk. Særlig det å holde kroppsposi­sjonen samtidig som man klarer å ligge avslappet i van- net er vanskelig for mange. Om du ønsker å bli bedre til å svømme, er naturligvi­s forsiktig progresjon og etter hvert mye mengdetren­ing viktig. Om du i tillegg skal trene utenfor vannet anbefaler Olsen følgende:

– Man må ha en viss basisstyrk­e. I tillegg er de fleste mennesker vant med å være på land, da hviler armer og skuldre. Det er mange som har litt dårlig utholdenhe­t i armene.

For Arthur er Norseman målet. Da må svømmetekn­ikken forbedres før han trenger mye repetisjon.

– Jeg har løpt og syklet distansene til Norseman, men svømmingen er det som er vanskelig. Jeg lærer teknikken her, så må jeg nok trene mye senere også. Det er veldig nyttig å få noen til å se på teknikken, sier han.

 ?? FOTO: HALVOR EKELAND ?? – Jeg vet at jeg kan svømme rundt 100 meter uten å dø. Jeg ville lære teknikk for å klare mer, sier Arthur Merlin.
FOTO: HALVOR EKELAND – Jeg vet at jeg kan svømme rundt 100 meter uten å dø. Jeg ville lære teknikk for å klare mer, sier Arthur Merlin.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway