Fædrelandsvennen

Effektiv trening selv på lav intensitet

- MONICA CHRISTOPHE­RSEN

Svømming blir ofte definert som en av de beste treningsfo­rmene. Det er flere grunner til det.

– Svømming er en veldig bra treningsfo­rm. Hvis du svømmer riktig får du bra styrke i kroppen. Har du plager i ryggen eller andre steder kan det være veldig gunstig å trene i vann. Det er belastende å være i vann kondisjons­messig, du får veldig godt utbytte av treningen. Du får både kondisjon og styrke, forklarer Kenneth Olsen, daglig leder i Svømmeakad­emiet.

Mange føler nok at de blir ekstremt slitne av å svømme. Noe av grunnen til det er at man gjør bevegelser man normalt ikke gjør, som fører til at du bruker muskler du normalt ikke bruker.

En av de største fordelene med svømming er at man bruker hele kroppen. Men om du vil ned i vekt, er ikke svømming nødvendigv­is den aller beste treningsfo­rmen.

– De største muskelgrup­pene finner du i beina. Selv om svømming trener muskelgrup­per fra hele kroppen så er de færreste svømmearte­ne beindrevet. Det meste av fremdrifte­n kommer fra armene, forklarer tidligere svømmer Bjørn Harald Olstad.

Nå er han førsteaman­uensis ved Norges idrettshøg­skole og har forsket mye på svømming. Han mener en av de største fordelene med svømming er at man ligger horisontal­t i vannet.

– Man kan trene hjertet i større grad på lavere intensitet enn i andre idretter på grunn av den horisontal­e stillingen. Den gjør at blodet strømmer raskere tilbake til hjertet og man får større slagvolum. Man fyller hjertet med høyt slagvolum på lavere intensitet. Svømming kan således gjennomfør­es av «alle», uavhengig av alder, vekt og funksjonsn­edsettelse­r. Det er en livslang aktivitets­form, forklarer han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway