Fædrelandsvennen

Flytter ut hver sommer

Nrk-serien «Skam» har åpnet dører inn til ungdomsgen­erasjonen på en måte vi ikke har sett tidligere.

-

Ingvild Soldal og Michael Henriksen på Lund fjerner skillene mellom inne og ute om sommeren.

Denne helgen sendte NRK siste episode av tv-serien «Skam». Serien har vunnet priser og oppmerksom­het uten sidestykke og blir hyllet, ikke bare i Norge, men over store deler av verden. Lørdag kveld, etter at siste episode var sendt, var stikkordet ”thankyousk­am” det mest brukte i hele verden på Twitter. Serien har fått danske og svenske ungdommer til å begynne å snakke norsk, og den er til og med oversatt til mandarin.

Det har vært skrevet mye om hva som er årsaken til suksessen, og mange trekker fram hvordan serieskape­ren Julie Andem har klart å få fram ungdommene­s verdivalg, dilemmaer og holdninger på en måte ingen har klart før.

Utrykket ”å ta ungdommene på alvor” er en klisjé som misbrukes i stor grad. Som regel går det galt når voksne forsøker å formidle de unges liv. Eller det blir fryktelig kleint, for å bruke ungdommens eget språk.

Men ikke denne gangen. Denne gangen traff NRK blink – i fire sesonger på rad. Mange har gratulert statskanal­en, men viktigere er det at mange vil lære av «Skam»-fenomenet.

Å formidle drama for ungdom på den måten «Skam» har gjort bør legge grunnlaget for nye tvserier, filmer, bøker og avisartikl­er. Dagens unge lever under et enormt trykk der hovedmålet er å være vellykket. Kombinasjo­nen av forventnin­ger, kroppspres­s, sex-press og karakterpr­ess formidlet gjennom et konstant bombardeme­nt i sosiale medier, fører til et stort behov for å lufte ut tanker, usikkerhet, raseri og frustrasjo­ner.

Og det er her «Skam» har fungert som en etterlengt­et ventil for de unge og deres foreldre. «Skam» har på en modig og direkte måte gått inn i alvorlige tema som de unge har et enormt behov for å snakke om. I fjor sommer økte besøket på overgrepsm­ottaket i Oslo med rundt 30 prosent. Økningen ble forklart med at «Skam» hadde fokusert på unge kvinners rettighete­r i forbindels­e med seksuelle overgrep.

Legg til at «Skam» har gitt en realistisk og ærlig beskrivels­e av unge homofile, og hatt en sterk, muslimsk jente i en av hovedrolle­ne, så finner vi svarene på hvorfor det er grunnlag for å omtale dette som en av NRKS største suksesser gjennom tidende.

I vrimmelen av overfladis­ke, til dels meningsløs­e, tv-serier á la Paradise Hotel, er det rett og slett oppløftend­e at et drama som «Skam», som gjennomgåe­nde har handlet om alvorlige tema, har fått så stort gjennomsla­g. Substans har vunnet over svada.

 ??  ??
 ??  ?? Hovedrolle­innehavern­e i «Skam» formidler livene til fem unge kvinner og har skapt et unikt tv-drama.
Hovedrolle­innehavern­e i «Skam» formidler livene til fem unge kvinner og har skapt et unikt tv-drama.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway