Fædrelandsvennen

Naboprotes­t mot gatefest

Naboer til Tropeznatt reagerer kraftig foran tre dagers fest i Kongens gate. Kommuneove­rlegen tillater arrangemen­tet fordi det «ikke truer liv og helse».

- TEKST: TORGEIR EIKELAND torgeir.eikeland@fvn.no

Naboer til Tropeznatt reagerer kraftig foran tre dagers fest i Kongens gate under Palmesus.

– Denne gatefesten vil jeg faktisk kalle en voldtekt, sier Finn Erik Klausen. Han og naboen Roy Hansen bor i Kongensgat­e, som fra torsdag til søndag blir arena for gatefesten Tropeznatt i Kongens. De to og resten av nabolaget fikk greie på planene da et nabovarsel landet i postkassen­e deres forrige tirsdag. Nå reagerer de både mot det sene varselet og den planlagte gatefesten Tropeznatt.

Både torsdag, fredag og lørdag natt ventes 2000 mennesker til gatestubbe­n mellom Markens og Vestre Strandgate.

LIV OG RØRE

I brevet heter det:

«Arrangemen­tet skal være med å avlaste den store pågangen på utelivet i helgen der Palmesus blir arrangert. Dette for å sikre at store mengder mennesker ikke farer rundt i gatene, men samles på ett område under vakt/kontroller­te forhold.»

– Må du ikke regne med litt liv og røre når du bor i bykjernen?

– Med «liv og røre» tenker jeg på støy og snakk fra gata. Men her er det 2000 mennesker som skal stå og hyle ti meter utenfor leilighete­n min. Dette er veldig respektløs­t overfor oss naboer. Vi blir bare «orientert», og med svært kort svarfrist, sier Klausen som har skrevet et kraftig svarbrev til arrangøren.

«FORFERDELI­G OPPLEVELSE»

Egil Remi Jensen er en annen misnøyd nabo:

– I fjor ble det satt opp en scene ute i gata her hvor de spilte rockemusik­k til halv fire. Det var en forferdeli­g opplevelse. Dette er en fornærmels­e mot oss som bor i området. De har også ringt meg opp og tilbudt meg og min kone en overnattin­g på hotell i Stavanger som «plaster på såret». Men dette skal altså foregå i fire dager, sier en tydelig irritert Jensen.

IKKE FARE FOR LIV

Kommuneove­rlege Dagfinn Haarr bekrefter at han har fått flere klager fra nabolaget fordi han har anbefalt at arrangemen­tet får finne sted:

– Dette har jeg uansett ikke myndighet til å stoppe ettersom det ikke er fare for liv og helse. Det kan det nemlig ikke sies å være når det er snakk om et tredagers arrangemen­t. Men jeg har gitt noen råd. Ett av dem er at det ikke gis skjenketil­latelse for lenger enn til klokka 01.30. Et annet er at det spilles musikk med støybegren­sning ut fra miksepulte­n, og at lyden fordeles utover flere små høyttalere.

STØYBEGREN­SNING

– Hvordan er denne støybegren­sningen satt? Er det ikke snakk om et bestemt antall desibel?

– Det er en vanlig støybegren­sning som er satt ved miksepulte­n, slik det er beskrevet i Veileder for musikkanle­gg og helse fra Helsedirek­toratet, sier kommuneove­rlegen. Han karakteris­erer festen som et positivt tiltak.

– Jeg tror nettoeffek­ten er at det blir roligere i byen. Her får vi samlet mange festival publikumme­re på ett sted med godt tilsyn og vakthold, og det vil føre til mindre belastning både på politi og helsevesen.

SFO

– Det låter som et slags nattlig SFO for ustyrlige festival gjengere?

– Det kan vi godt kalle det. Og så kan vi spørre oss om det riktige er å plassere det akkurat her eller noe annet sted, men det skal ikke jeg svare på.

– Har dette gått litt fort? – Absolutt. Og dette har jeg bebreidet arrangøren. Jeg hadde veldig gjerne sett at dette kom til politisk behandling. Dette er nemlig enda et tilfelle hvor man sperrer av store områder til alkoholser­vering i en periode hvor jeg mener det er ønskelig å begrense dette. Det kunne jeg ønske at politikern­e tok stilling til, sier Haarr.

«PREVENTIVT TILTAK»

– Jeg forstår at naboene reagerer, men vi skal gjøre alt vi kan for at dette blir et positivt tiltak. Vi har fasilitert parkering for naboene i den perioden gata er sperret, og vi har støybegren­sning på lydanlegge­t. Skjenkinge­n vil gå fram til klokka 01.30 og vi vil tømme området fra klokka 02.00, sier prosjektle­der for Tropeznatt Claus Oliver Pedersen.

Han forklarer at gatefesten er tenkt som et preventivt tiltak, og at det er plassert i denne gata fordi den ligger naturlig til i løypa mellom Palmesusom­rådet og det øvrige utelivet i byen. Det er dessuten lite trafikk i gata.

– Vi har tilbudt hotellrom til noen og tenkt at ordet da ville spre seg om at muligheten finnes. Men det er samtidig ikke slik at naboene har noen form for krav på dette, sier han.

– Kom dette litt sent i gang? – Ja, det gjorde det. Men neste år skal vi være tidligere ute.

 ??  ??
 ?? FOTO: KOLLSTAD, REIDAR ?? Naboene Roy Hansen (t.v.) og Finn Erik Klausen ser ikke fram til at denne gata fylles med 2000 mennesker til helga.
FOTO: KOLLSTAD, REIDAR Naboene Roy Hansen (t.v.) og Finn Erik Klausen ser ikke fram til at denne gata fylles med 2000 mennesker til helga.
 ?? FOTO: TORGEIR EIKELAND ?? Egil Remi Jensen hadde en forferdeli­g opplevelse da det også i fjor ble spilt høy musikk fra en fest i Kongensgat­e.
FOTO: TORGEIR EIKELAND Egil Remi Jensen hadde en forferdeli­g opplevelse da det også i fjor ble spilt høy musikk fra en fest i Kongensgat­e.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway